Onnettomuudet: Auto suistui tieltä ja pyöri useita kertoja katon kautta ympäri Ro­va­nie­mel­lä

Sää: Joko talvi yl­lät­ti, missä kulkee Lapin lu­mi­ra­ja? Lähetä meille sää­ku­va­si

Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Edes vaa­li­voit­ta­jan ei kannata pau­ku­tel­la henk­se­lei­tään – Ro­va­nie­men pää­tök­sen­teos­sa puo­lueet tar­vit­se­vat toi­siaan entistä enemmän

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Neljän vuoden takaisissa kuntavaaleissa Rovaniemellä oli yksi selkeä häviäjä: perussuomalaiset menetti silloin kannatustaan noin seitsemän prosenttiyksikköä ja sai valtuustoon neljä edustajaa.

Nyt sama puolue on Rovaniemellä kuntavaalien selkeä voittaja: perussuomalaisten kannatus kasvoi vuoden 2017 vaaleihin verrattuna yli kymmenen prosenttiyksikköä. Puolueella on tulevassa kaupunginvaltuustossa yhdeksän valtuutettua eli viisi enemmän kuin viime vaalien jälkeen.

Perussuomalaisten lisäksi myös vihreät kasvatti kannatustaan ja sai valtuustoon yhden lisäpaikan. Vihreillä on tulevassa valtuustossa neljä valtuutettua.

Myös kokoomuksen osalta vaalitulosta voidaan pitää voittona. Kokoomuksen kymmenhenkinen valtuustoryhmä pieneni päättyvän valtuustokauden aikana kahdeksaan, mutta vaalit toivat puolueelle jälleen kymmenen valtuustopaikkaa.

"Puolueiden on nyt entistä aktiivisemmin etsittävä yhteistä säveltä varmistaakseen päätösten läpimenon. Tämä vaatii neuvottelutaitoja ja yhteistyökykyä varsinkin tulevan kaupunginhallituksen jäseniltä."

Perussuomalaisten menestys muuttaa valtuuston voimasuhteita, sillä politiikassa yhden voitto on toisen tappio. Rovaniemellä suurimman tappion koki valtuuston pitkäaikainen ykköspuolue keskusta, joka menettää peräti kolme valtuustopaikkaa. Myös sdp ja vasemmistoliitto menettävät molemmat yhden paikan.

Keskusta on edelleen valtuuston suurin puolue 13 valtuutetullaan, mutta ero seuraavaksi suurimpaan puolueeseen on enää kolmen valtuutetun kokoinen. Itse asiassa keskustan takana kärkkyy nyt kolme keskenään lähes tasavahvaa joukkuetta: kymmenen valtuutetun kokoomus sekä yhdeksän valtuutetun sdp ja perussuomalaiset.

Käytännön politiikassa tämä tarkoittaa, että puolueet tarvitsevat toisiaan yhä enemmän. Määräenemmistöönkin tarvitaan jatkossa vähintään kolmen puolueen valtuutettuja, kun tähän saakka keskusta on voinut muodostaa määräenemmistön kahdestaan sdp:n ja aiemmin myös kokoomuksen kanssa.

Puolueiden on nyt entistä aktiivisemmin etsittävä yhteistä säveltä varmistaakseen päätösten läpimenon. Tämä vaatii neuvottelutaitoja ja yhteistyökykyä varsinkin tulevan kaupunginhallituksen jäseniltä. Heidän roolinsa on ratkaiseva, kun he sorvaavat esityksiä valtuustolle ja perustelevat niitä omille ryhmilleen.

Neuvotteluissa pitää olla valmis myös kompromisseihin. Siksi edes vaalivoittajan ei kannata lähteä uudelle valtuustokaudelle henkseleitään paukutellen. Yksikään puolue ei saa muilta tukea omille tavoitteilleen, ellei ole itsekin valmis myönnytyksiin.

Jännittävää on nähdä, minkälaisia yhteistyökuvioita tulevalla valtuustokaudella syntyy. Miten niihin vaikuttaa esimerkiksi se, että perussuomalaisten ääniharava Sara Seppänen potkittiin aikoinaan ulos kokoomuksen valtuustoryhmästä?

Korjaus 16.6. klo 8.47: Seppästä ei potkittu pois kokoomuksesta, kuten kolumnissa alunperin luki, vaan kokoomuksen Rovaniemen valtuustoryhmästä.