Rovaniemen sijoitussotkut: Ro­va­nie­men kau­pun­ki va­lit­taa ho­vi­oi­keu­teen Heli Vä­li­kan­kaan ja Jussi Päk­ki­län tuo­miois­ta

Kuusamon Suurpetokeskus: Eläimiä ei voida siirtää Kor­kea­saa­ren, Ranuan tai Ähtärin eläin­tar­hoi­hin – pe­las­ta­vat­ko Eu­roo­pan eläin­tar­ha­jär­jes­tö ja vien­ti­lu­pa?

kolumni: Yh­tey­den­pi­to on vaikea laji

Teat­te­riar­vio: Ulvova mylläri on raikas ja kotoisa kombo

Näyttämöllä ystävykset Piittisjärvi, Happola ja Huttunen eli Timo Vuento, Siiri Partanen ja Marko Syysmaa.
Näyttämöllä ystävykset Piittisjärvi, Happola ja Huttunen eli Timo Vuento, Siiri Partanen ja Marko Syysmaa.
Kuva: Petri Teppo

Ulvova mylläri

Musikaali ensi-illassa 29.9. Rovaniemen teatterin Tieva-näyttämöllä.

Arto Paasilinnan Ulvova mylläri (1981) saa rehevän ja riehakkaan tulkinnan Rovaniemen teatterin syysohjelmistossa. Tämä musikaali panee buutsin vipottamaan ja tamppaamaan tannerta niin näyttämöllä kuin katsomossa.

Tarina on monille tuttu:  Gunnar Huttunen saapuu pohjoiseen ja ostaa vanhan myllyn. Myllyn hän saa pyörimään, mutta paikkaansa yhteisössä hän ei löydä. Huttunen on herkkä ja empaattinen mies, outo ja erilainen. Mitä sopii tehdä ja miten sopii itseään ilmaista? Kuka hyväksytään ja millä ehdoilla? Näitä aiheita tarina tutkii.

Mitä sopii tehdä ja miten sopii itseään ilmaista? Kuka hyväksytään ja millä ehdoilla? Näitä aiheita tarina tutkii.

Gunnar Huttunen ei mahdu kylämuottiin. Onneksi on olemassa pohjoiset metsät. Niihin voi paeta norminyrkin iskuja. Myllärin ja kyläläisten välille näes syntyy irvokkaisiin mittoihin paisuva konflikti. Konfliktin rinnalla kasvaa Huttusen ja kerhoneuvoja Sanelma Käyrämön omalaatuinen rakkaustarina.

Musikaali on täydellisen oikea muoto tälle teokselle. Kelpo tarina kasvaa ja monipuolistuu Pauli Hanhiniemen raikkaitten sävellysten ja Minna Siitosen oivaltavien sovitusten myötä. Siitosen ja bändin soitto hersyy eloa ja energiaa: tosi osaajat tässä irrottelevat. Ohjaaja-koreografi Petri Kauppisen jäntevä koreografia puolestaan resonoi ihania lisäkerroksia tekstiin.

Eikä tietenkään tässä vielä kaikki. Marko Syysmaa tekee roolinsa taidolla ja lämmöllä, kuin olisi Gunnar Huttuseksi syntynyt. Tanssin keinoin huttusuutta puolestaan tulkitsee Laura Kallas-Herd. Hän lisää myllärin hahmoon liikkuvia osia: tunteita, toiveita ja itsereflektiota. Syysmaan ja Kallas-Herdin yhteys luontuu ja on hetkin hellyttävää katsoa.

Kirsi Kärnä huokuu lempeä ja lämpöä  kerhoneuvoja Sanelma Käyrämönä. Hän soisi kaikkien kukkien kukoistavan. Kärnä on ulkoista olemustaan myöten ihastuttava ituhippi ja metsänneito, ja hänen laulunsa ovat esityksen ehdottomia herkku- ja herkkähetkiä.

Kärnä on ulkoista olemustaan myöten ihastuttava ituhippi ja metsänneito, ja hänen laulunsa ovat esityksen ehdottomia herkku- ja herkkähetkiä.

Musikaalin meno äityy hetkittäin hurjaksi ja lennokkaaksi. Näyttelijät paiskautuvat roolista toiseen tullen, mennen ja palatessaan. Erityisen vangitsevaa on seurata, kun muutenkin moni-ilmeinen Siiri Partanen heittäytyy takomaan ihmerumpujaan. Ja kyllä: sille on annettu sekä aikaa että tilaa.

Lavastuksen telineet ja häkit yhdistyneenä puvustusharmaaseen tarjoavat ankeahkon toimintataustan. Harmaa ja punainen nousevat alleviivatusti konfliktin väreiksi. Onneksi tanssikohtauksissa kiiluu kunnolla kultaa ja säkenöiviä värejä.

Ikiaikainen pohdinta hyväksytyn ja normaalin rajoista pukeutuu Rovaniemen teatterin Ulvovassa myllärissä aidosti paasilinnalaiseen perperiin. On vakavuutta ja vastakkainasettelua; on taidolla tehtyä hurlumheitä ja kohelluskäänteitä. Monimuotoisuudessaan esitys tuikkii lämmintä valoa pohjoisen pimeneviin iltoihin.

Marjis Ahvenjärvi
Musikaali

Ulvova mylläri

Alkuperäisteos: Arto Paasilinna (1981), dramatisointi: Anssi Valtonen.

Ohjaus ja koreografia: Petri Kauppinen.

Laulujen sävellys: Pauli Hanhiniemi, musiikin sovitus ja kapellimestari: Minna Siitonen

Lavastussuunnittelu: Aili Ojalo, pukusuunnittelu: Elina Vättö.

Rooleissa: Marko Syysmaa, Kirsi Kärnä, Hannu Friman, Laura Kallas-Herd, Kari Koivukangas, Kylli Köngäs, Markku Köngäs, Markku Lukka, Outi Nevanlinna, Siiri Partanen, Minna Siitonen, Timo Vuento sekä Olavi Angervo, Inka-Sisko Huuska, Krista Karttunen, Kaisu Karvinen, Aino Kuoksa, Kate Suopajärvi ja Aleksa Virta.

Muokattu 5.10. klo 9.35: Korjattu kuvatekstistä virheellinen nimi, kuvassa on Siiri Partanen, ei Laura Kallas-Herd.