Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tänään alkava lakko su­pis­taa hiih­to­kes­kus­ten au­ki­olo­ai­ko­ja ja sulkee osan rin­teis­tä – lakon pii­ris­sä hissit ja vä­li­ne­vuok­raa­mot

Hiihtokeskusten ravintoloihin, hotelleihin, kauppoihin tai muihin palveluihin lakko ei vaikuta.

Ylläksellä lakko sulkee Ylläs Ski Resortin Ylläsjärven puoleiset rinteet. Äkäslompolon puolta lakko ei koske, joten siellä lasketellaan lakon aikanakin normaaliin tapaan.
Ylläksellä lakko sulkee Ylläs Ski Resortin Ylläsjärven puoleiset rinteet. Äkäslompolon puolta lakko ei koske, joten siellä lasketellaan lakon aikanakin normaaliin tapaan.
Kuva: Anssi Jokiranta

Tänään hiihtokeskuksissa alkava lakko rajoittaa jossain määrin keskusten toimintaa, mutta ei sulje kokonaan yhtäkään. Suurimmassa osassa keskuksista palveluiden tarjoaminen pystytään turvaamaan.

Kello 16 alkava lakko koskee  Levin, Pyhän, Ylläksen, Rukan, Tahkon ja Vuokatin hiihtokeskuksia. Lakko päättyy lauantaina kello 24.

Lakon piirissä ovat hissit ja välinevuokraamot. Hiihtokeskusten ravintoloihin, hotelleihin, kauppoihin tai muihin palveluihin lakko ei vaikuta.

Lue myös  Hiih­to­kes­kus­alan lakko vai­kut­taa jonkin verran Levillä ja Yl­läk­sel­lä, mutta ei sulje rin­tei­tä ko­ko­naan – Pyhällä rinteet auki lähes nor­maa­lis­ti

Näkyvimmät vaikutukset lakolla on Sotkamossa sijaitsevaan Vuokatin hiihtokeskukseen. Siellä kausi oli tarkoitus avata perjantaina, mutta lakon takia avajaiset siirtyvät sunnuntaille.

Ylläksellä rinnepalveluita tarjoavia yrityksiä on kaksi, joista lakko vaikuttaa vain toiseen.

Ylläsjärven puoleiset rinnepalvelut ovat lakon piirissä ja palveluita joudutaan lakon vuoksi rajoittamaan. Äkäslompolon puoleiset hissit ja rinteet taas ovat normaalisti avoinna myös lakon ajan, koska sen palveluista huolehtiva yritys ei ole lakon piirissä.

PAM ja Mara neuvottelivat ensi vuoden palkankorotuksista pääsemättä sopuun. Neuvotteluja käytiin valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla. Hän kertoi neuvottelujen kariutumisesta maanantaina.

Työantajapuolta edustavan Matkailu- ja Ravintolapalvelujen (Mara) mukaan PAM on ollut koko sovittelun ajan passiivinen ja haluton etsimään ratkaisua, joka turvaisi yritysten toiminnan heikkenevässä taloustilanteessa ja kohtuullisen palkkaratkaisun työntekijöille. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi tiedotteessa, että esillä ollut palkankorotusten malli ei täyttänyt hiihtokeskustyöntekijöiden tämän päivän vaatimuksia.

Vuosi sitten neuvoteltu hiihtokeskusalan työehtosopimus päättyi lokakuun lopulla.