Lapsiperheet: Tervola maksaa Lapin muh­kein­ta vau­va­ra­haa, neljä lap­pi­lais­kun­taa ko­sis­ke­lee lap­si­per­hei­tä mak­sut­to­mal­la päi­vä­hoi­dol­la

Kolumni: Timo Soini ki­roai­si myös vihreän siir­ty­män

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Suomen väes­tö­krii­si on lä­hes­ty­mäs­sä rajaa, jonka ylit­tä­mi­sen jälkeen alkaa hy­vin­voin­ti­val­tion alasajo – ihmettä on turha jäädä enää odot­te­le­maan

Ensin hyvät uutiset: Lappi kuuluu väestökehitykseltään maaseutumaakuntien parhaimmistoon. Sitten huonot uutiset: se ei riitä alkuunkaan, jos tavoitteena on pitää Lappi elinvoimaisena ja taata kaikille lappilaiselle lakisääteiset palvelut myös tulevaisuudessa. Lopuksi lohdutuksen sana: lähes koko Suomi ja valtaosa länsimaista on samassa liemessä.

Väestökriisin ydinsyy on heikko syntyvyys ja suurten ikäluokkien ikääntyminen. Tämä on muuttamassa väestörakennettamme ja huoltosuhdettamme – työikäisten määrää suhteessa huollettaviin – niin rajusti, ettei isokaan maahanmuutto riitä korjaamaan tilannetta. Jatkuvasti kutistuva työikäinen väestö kasvaa enää ulkomaisen muuttoliikkeen ansiosta, mutta pian sekään ei auta.

Aluekehityksen konsulttiyhtiön MDI:n tuorein väestöennuste ei lupaa käännettä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.