Jos Itämeri sulkeutuisi meriliikenteeltä, vain noin puolet Suomen viennistä ja tuonnista voitaisiin viedä Lapin maayhteyksien kautta maailmalle. Nyt Itämeren kautta kulkee jopa 95 prosenttia kauppatavaroistamme.
Tuorein laskelma perustuu Lapin kauppakamarin ja konsulttiyhtiö Rambollin selvitykseen. Siinä lähtökohtana on kriisitilanne eli käytännössä Venäjän käynnistämä sota, joka sulkisi Itämeren osittain. Esimerkiksi Ukrainassa sota on vähentänyt maan vientiä ja tuontia noin 40 prosentilla.
Puolet Suomen viennistä ja tuonnista tarkoittaisi 1,3 miljoonaa maakuljetusta vuodessa. Jopa 1 800 rekkaa kulkisi edestakaisin Ruotsin ja Norjan Lapin kautta etelään sekä Narvikin ja Tromssan satamiin joka päivä läpi vuoden. Ero olisi valtava tähän päivään verrattuna, sillä nyt länsirajan ylittää päivittäin sata rekkaa.
Moinen liikenteen lisäys ei olisi tietenkään mahdollista ilman perusteellista liikenneverkkoremonttia. Narvikin suuntaan liikennettä rajoittaa erityisesti rautatien rajallinen kapasiteetti ja Tromssan suuntaan Käsivarrentien kehno kunto. Muitakin teitä pitäisi kunnostaa ja leventää kestämään raskaiden autojen ruuhkaa.
Kiireellisiin toimenpiteisiin kuuluu myös erillissopimuksen solmiminen Norjan kanssa sen satamien käytöstä, sillä kriisitilanteessa pohjoisen satamat kiinnostaisivat muitakin kuin suomalaisia. Suomen, Ruotsin ja Norjan onkin korkea aika lyödä valtiolliset liikennesuunnittelupäänsä ja -rahansa yhteen.
Ukrainan sota on herättänyt päättäjämme näkemään Suomen huolto- ja turvavarmuuden puutteet. Nyt pitäisi ottaa seuraava askel eli ryhtyä korjaustöihin. Päätöksillä on kiire, sillä tehtävää valtavasti ja valmista pitäisi saada aikaan mahdollisimman nopeasti – kriisi voi iskeä milloin vain.
Laurila–Haaparanta-radan sähköistäminen – valmista pitäisi tulla ensi vuonna – ja Tornio–Kolari-radan sähköistäminen – löytyy hallitusohjelmasta – on hyvä alku, muttei läheskään tarpeeksi. Jo useampaan kertaa kuopattu ikuisuushanke, Jäämeren rata on aikaa kaivaa esiin ö-mapista ja päivittää tähän päivään.
Hallituksen on lykättävä kiireettömämpiä hankkeitaan, hyvänä esimerkkinä Tunnin juna Turun suuntaan, ja keskitettävä kaikki irrotettavissa oleva infraraha pohjoisen yhteyksien parantamiseen. Kyse ei ole enemmästä, eikä vähemmästä kuin Suomen kohtalosta. Sen luulisi ajavan aluepoliittisen ääntenkalastelun ohi.
Kepin lisäksi Suomelle on tarjolla myös porkkanaa. Pohjoisen logistiset väyläinvestoinnit palvelisivat maatamme myös rauhan aikana. On hyvä pitää mielessä, että Suomen, Ruotsin ja Norjan Lappiin on suunnitteilla "puhtaiksi" kutsuttuja investointeja, joiden yhteen laskettu arvo on ylittänyt jo aikoja sitten 200 miljardin euron rajan.
P.S.
Oulu on aikeissa asettaa jopa 30 000 euron uhkasakon ammattimaisille Airbnb-vuokraajille, jotka eivät ole hakeneet kerrostaloasunnolleen asemakaavan muutosta tai poikkeamispäätöstä, eivätkä tehneet terveydensuojelulain määräämiä ilmoituksia ja/tai ilmoitusta majoitustoiminnasta. "Se on yksinkertaisesti laitonta toimintaa", vs. rakennusvalvonnan johtaja Tapani Hoppu perustelee päätöstä ja muistuttaa, että lakien lisäksi asiasta on olemassa KHO:n yksiselitteinen päätös. Tosin Rovaniemellä asiat nähdään edelleen toisin.