Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

So­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri Kaisa Juuso penää hy­vin­voin­ti­alueil­ta pal­ve­lui­den ke­hit­tä­mis­tä: "Ei voi tehdä niin, että pyy­de­tään vain lisää ja lisää rahaa eikä ke­hi­te­tä pal­ve­lui­ta"

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso lähtee siitä, että hallitusohjelmassa luvattu kolme miljardia lisää rahaa riittää hyvinvointialueille.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) mukaan hyvinvointialueilla on nyt oikeasti panostettava siihen, että palveluita kehitetään.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) mukaan hyvinvointialueilla on nyt oikeasti panostettava siihen, että palveluita kehitetään.
Kuva: Matti Matikainen/arkisto

Tuore sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) painottaa, että hyvinvointialueiden on kehitettävä palveluitaan eivätkä ne voi pyytää rahaa loputtomasti. Hallitusohjelmassa hyvinvointialueille on luvattu kolme miljardia lisää rahaa tämän hallituskauden aikana.

Juuso sanoo, että lisärahoituksessa on huomioitu palkkojen tarkistukset, inflaatio ja tarveperusta. Hänen mukaansa rahoituksesta on huolehdittu siten kuin edellisellä hallituskaudella päätettiin.

– Lisää on tulossa, mutta palveluita täytyy pyrkiä kehittämään. Ei voi tehdä niin kuin on aina tehty, että pyydetään vain lisää ja lisää rahaa, mutta palveluita ei kehitetä, Juuso sanoo.

Hänen mukaansa hyvinvointialueilla on nyt oikeasti panostettava siihen, että palveluita kehitetään.

– Nyt on hallinto rakennettu ja päälliköt palkattu ja niin edelleen. Nyt pitää lähteä palveluiden kehitys hyvin nopealla aikataululla käyntiin, hän sanoo.

Mitä jos hyvinvointialueet ilmoittavat, etteivät pärjää tällä kolmella miljardilla?

– Hallitusohjelmassahan on todettu, että mikäli hyvinvointialue ei pärjää, ne joutuvat arviointimenettelyyn. Silloin voidaan arvioida esimerkiksi johdon toimintaa. Kaikista pahimmassa tapauksessa voidaan yhdistää kaksi hyvinvointialuetta.

Kaisa Juuson mukaan hoitotakuu on nyt toteuttava tavalla tai toisella.
Kaisa Juuson mukaan hoitotakuu on nyt toteuttava tavalla tai toisella.
Kuva: Anssi Jokiranta

Ihmiset halutaan hoitoon ajoissa

Hallituksella on sote-sektorilla useita varsin kunnianhimoisilta kuulostavia tavoitteita. Hallitusohjelman mukaan hallitus pyrkii toimillaan keventämään hyvinvointialueiden taakkaa ja purkamaan perusterveydenhuollon hoitojonoja. Lisäksi hallitusohjelmassa on kirjattu, että varmistetaan hoitotakuun toteutuminen perusterveydenhuollon vastaanottotoiminnassa ja suun terveydenhuollossa.

Tavoitteet kuulostavat tutuilta, sillä moni muukin hallitus on yrittänyt ratkoa tilannetta. Mitä tämä hallitus tekee eri tavalla, jotta tavoitteisiin päästään? Hoitojonojen purkamiseen laitetaan hallitusohjelman mukaan 335 miljoonaa euroa ja Kela-korvauksiin luodaan hallituskauden aikana pysyvä malli.

– Mutta loput tapahtuu hyvinvointialueiden ohjauksen kautta. Ministeriöt ohjaavat hyvinvointialueita ja kannustavat muun muassa palvelusetelin ja ostopalveluiden käyttöön.

Juuson mukaan tällä kaikella pyritään siihen, että ihmiset pääsisivät hoitoon ajoissa ennen sairauksien pahenemista, sillä jos sairaudet jonottaessa pahenevat, ne hoidetaan erikoissairaanhoidossa, joka on kalliimpaa.

Jos hoitoon pääsisi nopeammin, hoitokin olisi Juuson mukaan helpompaa ja halvempaa.

"Hoitotakuu toteutettava tavalla tai toisella"

Syyskuun alussa tuli voimaan laki, jonka myötä kiireettömään hoitoon pitäisi päästä perusterveydenhuollossa kahdessa viikossa ja suun terveydenhuollossa neljässä kuukaudessa.

Juuson mukaan hoitotakuu on nyt toteuttava tavalla tai toisella.

– Siinä ei ole vaihtoehtoja.

Juuso muistuttaa, että aluehallintovirastot (avi) valvovat hoitoon pääsyä ja avien on mahdollisuus puuttua asiaan erilaisilla ohjauskeinoilla.

– Esimerkiksi ohjauskirjeillä ja viimeiseksi sitten ihan vaikka uhkasakoilla.