Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Pääkirjoitus

Somen vaarat ovat tie­dos­sa, mutta niiden tor­ju­mi­seen on vaikea löytää keinoja – tuorein esi­merk­ki tästä on kii­na­lais­va­koi­lus­ta epäilty Tiktok

Sosiaalinen media on tuonut tullessaan paljon hyvää, mutta myös runsaasti pahaa, jonka torjuminen on osoittautunut vaikeaksi. Kun pullon henki on päästetty kerran vapaaksi, sen palauttaminen pulloon ole enää mahdollista.

Somesta on kehittynyt parissa vuosikymmenessä vallan käytön väline ja psykologinen täsmäase, jonka tiedetään vaikuttavan tehokkaasti ihmisten, varsinkin lasten ja nuorten maailmankuvan rakentumiseen. Valitettavasti kuva ei ole aina todellinen, vaan usein vääristynyt ja jopa vahingollinen – somessa totuutta on vaikea erottaa valheesta.

Verkon voima tiedetään varsinkin Venäjän ja Kiinan kaltaisissa autoritäärisissä valtioissa, jotka ovat työstäneet somesta lännen vastaisen propagandansa pääkanavan. Osataan somea hyödyntää toki länsimaisessakin valhevaikuttamisessa. Malliesimerkki tästä on Yhdysvaltojen presidentiksi jälleen pyrkivä Donald Trump, jonka palturipuheet leviävät taas kulovalkean tavoin verkossa.

Tiktok on myös useimpien presidenttiehdokkaiden aktiivisessa käytössä.
Tiktok on myös useimpien presidenttiehdokkaiden aktiivisessa käytössä.
Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kiinalaislähtöinen Tiktok nousi Suomessa äsken otsikoihin, kun Suojelupoliisi (Supo) varoitti, että lyhytvideosovelluksen käyttäjätiedot voivat vuotaa Kiinan turvallisuusviranomaisille. Tiktok on kasvanut nopeasti globaaliksi somejätiksi, jolla on jo 1,7 miljardia käyttäjää – heistä reilut 1,5 miljoonaa on Suomessa.

Supo muistuttaa, että Kiinan lain mukaan jokaisen Kiinan asukkaan ja yrityksen on tarvittaessa avustettava maan tiedusteluviranomaisia. Tämän takia heillä on niin halutessaan pääsy myös Tiktokin käyttäjätietoihin, todennäköisesti sen ei-kiinalaisen omistajayrityksen Bytedancen toiveista riippumatta.

Tiktokin suomalaiskäyttäjien joukossa on runsaasti viranomaisia ja poliittisia päättäjiä, mikä oli pääsyy Supon ulostuloon. Sen mukaan vaarana on, että turvallisuutemme kannalta tärkeitä tietoja päätyy vääriin käsiin. Jotkut ovat esittäneet asian vieläkin suoremmin – heistä Tiktok on osa Kiinan kyber- ja informaatiosotaa länttä vastaan.

Osa päättäjistä on ottanut varoitukset tosissaan ja vaatii Tiktokin kieltämistä. Sovelluksen Pohjois-Euroopan yhteiskuntasuhdejohtaja Christine Grahn pitää koko asiaa väärinkäsityksenä (Yle 12.1.) ja vakuuttaa, ettei yritys jaa tietoja kiinalaisille.

Kyse ei ole vain vakoilusta. Tiktok ja muut, sitä jäljittelevät sovellukset ovat onnistuneen hakkeroimaan ihmisen psykologian. Ne vaikuttavat arvoihimme, ajatteluumme ja käyttäytymiseemme. Äärimmäisen koukuttava, sisällöltään monin tavoin haitallinen TikTok tiedetään lapsille ja nuorille vahingolliseksi myös Kiinassa, missä palvelu on estetty ja korvattu vähemmän koukuttavalla. Tiktok ei toimi Intiassakaan ja Yhdysvalloissa palvelun käyttöä on yritetty rajoittaa.

Somella tiedetään olevan haitallisia vaikutuksia ihmisiin ja jopa ihmiskuntaan. Tämän takia eri alustojen säätely on välttämätöntä.

Helppoa se ei ole. Suurimmaksi esteeksi on paljastunut – niin paradoksaaliselta kuin se tässä tilanteessa kuulostaakin – länsimainen demokratia oikeusvaltioperiaatteineen sekä sanan- ja elinkeinovapauksineen.

Tiktokin kaltaisten, globaalien aivopesureiden kieltäminen kansallisesti on käytännössä mahdotonta. Ainoa keino on ajaa kieltoa EU-tasolla ja etsiä sille perusteluja tietosuojalainsäädännöstä. Tosin ensin pitäisi löytää savuava ase eli todisteita kiinalaisesta vakoilusta.

P.S.

Monet vanhemmat ovat huolissaan lastensa somettamisesta – syystäkin. Huoli näkyy harvemmin käytännön toimina, sillä pääosa lapsista liikkuu somessa vapaasti vailla valvontaa. Tämä johtuu osin siitä, että vanhemmat ovat sometaidoissaan useimmiten askeleen perässä lapsiaan. Kyseinen virhe on mahdollista korjata someopiskelulla. Vihollinen on tunnettava, jotta sen pystyy torjumaan.