Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Sierilä tarjoaa sää­tö­voi­maa

Leena Suopajärvi moittii Sierilää ja sitä, ettei paikallisten näkemyksiä oteta huomioon (LK 28.3.). Luontoarvot on luvasta päätettäessä huomioitu paremmin kuin aikaisemmin rakennetuissa voimalaitoksissa.

Suomi on yksi Euroopan harvaanasutuimpia alueita, eikä meitä uhkaa luontokato. Uusia lajeja syntyy aina hävinneiden tilalle. Suopajärven tulisi käydä Petsamossa, jotta hän näkisi miten luontoa käytetty. Menee satoja vuosia ennen kuin luonto siellä edes jotenkin palautuu. Ongelma onkin siinä, etteivät suurvallat tunne suurempaa kiinnostusta ympäristöään kohtaa.

Sierilän voimala on tarpeellinen. Kyse on siitä, miten vastaamme teollisuuden energiatarpeeseen silloin, kun tuulimyllyt eivät tuota sähköä. Tuomme sähköä Ruotsista nyt noin 1 000–2 000 MW ja maksamme siitä järjettömiä summia. Koko Kemijoen vesistö pitää valjastaa voimantuotantoon. Saamme siitä noin 1 800 MW energiaa, jolla voimme turvata energiaomavaraisuutemme. Näin ovat myös Ruotsi ja Norja tehneet ja nauravat typeryydellemme.

Rovaniemi saa vesivoimaloista noin 8,13 miljoonaa euroa kiinteistöveroa. Sierilän voimalaitoksen rakentamisen jälkeen tulemme saamaan 1,5 miljoonaa lisää.

Rovaniemen taloutta sekään ei pelasta. Eräs kaupunginhallituksen jäsen totesi 27.3. tilinpäätöstä käsitellä: ”Tilinpäätöksen tulee antaa oikea ja riittävä kuva kunnan tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta olennaisuusperiaatteen mukaisesti. Tätä varten tarpeelliset seikat on ilmoitettava liitetiedoissa.” Tässä kuvastuu se, että kaupungin hallinnossa ei kaikki ole oikein.