pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Sai­raa­lan­nie­men kaa­voi­tus etenee – uudet luon­nok­set esille tänään

Rovaniemi
Rovaniemen kaupunki esitteli Sairaalanniemen arkkitehtuurikilpailun ehdotukset ylesölle helmikuussa 2019. Uudet kaavaluonnokset jatkoon valituista kilpailutyöstä julkistetaan tänään keskiviikkona. Arkistokuva.
Rovaniemen kaupunki esitteli Sairaalanniemen arkkitehtuurikilpailun ehdotukset ylesölle helmikuussa 2019. Uudet kaavaluonnokset jatkoon valituista kilpailutyöstä julkistetaan tänään keskiviikkona. Arkistokuva.
Kuva: Jouni Porsanger

Sairaalanniemen asemakaavan muutos etenee tänään keskiviikkona valmisteluvaiheen kuulemiseen. Kaavaluonnokset ovat nähtävillä Rovaniemen kaupungin kaavatorilla ja kuntalaiset voivat antaa lausuntoja niistä kuukauden ajan.

Kahta jatkoon päässyttä suunnitelmia on päivitetty asukkailta tulleen palautteen pohjalta, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Vuonna 2018 Rovaniemen kaupunki järjesti Sairaalanniemen alueelle avoimen suunnittelukilpailun, jossa se haki kumppania alueen kehittämiseen. Kuudesta ehdotuksesta jatkovalmisteluun valittiin kaksi: Arkkitehti- ja sisustussuunnittelutoimisto Viiri-Ylinenpään ja YIT-rakennuksen Viuhka sekä Arkkitehtityöhuone APRT:n ja RovaLappi-rakennuksen Kruunu & Laavu.

Jatkoon valittuja töitä on nyt kehitetty kaupunginhallituksen nimeämän arviointiryhmän ohjeistuksen ja asukkailta saadun palautteen pohjalta.

Ehdotusten rakennusoikeusmäärät on yhtenäistetty, jotta toteutettava asemakaavaratkaisu voidaan valita mahdollisimman puhtaasti työn kaupunkikuvallisten ansioiden ja asumislaatua mittaavien näkökulmien perusteella, tiedotteessa kuvataan.

Jatkoon valitut työt eivät edellytä Sairaalanniemen kasvattamista täyttömaalla. Asukkaiden voimakkaasti esiintuoma tarve rantareitin säilyttämisestä on huomioitu: kumpaankin vaihtoehtoon tarvitsee liittää puistovyöhykkeestä alle 300 neliömetriä. Lisäksi Sairaalakatua on levennetty viisi metriä, jotta sen reunalle voidaan rakentaa kevyen liikenteen väylä.

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio ja kaupunginarkkitehti Sipi Hintsanen esittelevät kaavaluonnokset asukkaille ensi maanantaina virtuaalisesti. Esittelyn jälkeen kuntalaiset voivat esittää kysymyksiä luonnoksista. Kysymyksiä voi myös lähettää etukäteen verkkolomakkeen kautta. Tallenne esittelystä julkaistaan kaupungin verkkosivuilla ja tarvittaessa järjestetään myös toinen esittelytilaisuus.

Kaavaprosessin seuraava vaihe on kaavaluonnoksista saatavan asukaspalautteen ja viranomaislausuntojen kerääminen. Kaupunginhallitus tekee päätöksen ehdotusvaiheeseen vietävästä kaavaluonnoksesta helmikuussa 2021. Kaupunginhallituksen esitys kaupunginvaltuuston vahvistettavaksi vietävästä asemakaavamuutoksesta saataneen huhtikuussa.

Kaavaluonnosten esittely 19.10. klo 18  Meet-kokouksessa. Tilaisuuteen voi osallistua 100 ensimmäisenä ilmoittautunutta, ilm. https://forms.gle/fwdXkRuttuu2rUAz9. 

Lausuntoja kaavaluonnoksesta voi jättää 12.11. klo 16 saakka: kirjaamo@rovaniemi.fi tai Rovaniemen kaupungin kirjaamo, PL 8216, 96191 Rovaniemi.