Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Säh­kö­las­kuis­ta ai­heu­tu­neet mak­su­häi­riöt li­sään­tyi­vät viime vuonna – mak­su­häi­riöi­tä re­kis­te­röi­tiin myös yri­tyk­sil­le

Kaikkiaan 5 600 ihmistä sai viime vuonna maksuhäiriömerkinnän, jonka perusteena oli maksamaton sähkölasku.

Helsinki

Maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriöiden määrä kasvoi Suomessa viime vuonna, luottotietoyritys Suomen Asiakastieto kertoo.

Sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriöiden määrä kasvoi edellisvuodesta noin kymmeneksellä. Kaikkiaan 5 600 ihmistä sai viime vuonna maksuhäiriömerkinnän, jonka perusteena oli maksamaton sähkölasku. 250 ihmisellä sähkölaskusta aiheutunut maksuhäiriö oli ainoa merkintä viime vuonna.

Talven sähkölaskuista maksuhäiriöitä vasta kuukausien päästä

Asiakastiedon mukaan on vielä liian aikaista arvioida, miten esimerkiksi hallituksen toimet korkeiden sähkölaskujen tasaamiseksi vaikuttavat kuluvan vuoden maksuhäiriöihin.

– Toimien tehoa tai sähkölaskuista aiheutuvien maksuhäiriömerkintöjen määrää on vielä mahdotonta ennakoida, viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta sanoo tiedotteessa.

– Jos laskut alkavat tammi–helmikuun pakkasjaksolla kasautua, niistä todennäköisesti rekisteröidään maksuhäiriöitä vasta kuukausien kuluttua.

Ravintoloille ja kiinteistöalan yrityksille eniten merkintöjä sähkölaskuista

Viime vuonna rekisteröitiin maksuhäiriömerkintä sähkölaskujen vuoksi myös noin 180 yritykselle. Näistä suurin osa oli Asiakastiedon mukaan ravintoloita ja kiinteistöalan yrityksiä.

– Pienissä ja suhteellisen paljon energiaa tarvitsevissa yrityksissä voi olla edessä myös toiminnan alasajo tai konkurssi jo ennen kuin sähkölasku ehtii maksuhäiriöksi asti, Kauppi sanoo tiedotteessa.