Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Tilaajille

Ruot­sis­ta saa­pu­vien asenne huo­let­taa Lapin ter­veys­vi­ran­omai­sia – "Ih­mi­set eivät ole mo­ti­voi­tu­nei­ta an­ta­maan yh­teys­tie­to­jaan ja ha­keu­tu­maan ko­ro­na­tes­tei­hin"

Ruotsista Suomeen saapuvat ovat vastahakoisia antamaan yhteystietojaan rajaviranomaisille. Se huolettaa terveysviranomaisia.

– Norjasta Suomeen saapuvat antavat rajalla tunnollisesti terveystietonsa, mutta Ruotsin rajalta tulee toisenlaista viestiä, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Rajaviranomainen kirjaa sähköiseen järjestelmään tulijan yhteystiedot. Tämän jälkeen tulijan on omatoimisesti hakeuduttava koronatestiin vuorokauden sisällä.

Jos kyse on satunnaisesta käynnistä, tarvitaan toinen testi kolmen vuorokauden sisällä. Säännöllisesti Ruotsissa käyville riittää yksi testi viikossa.

– Ihmiset eivät ole Ruotsista tullessaan kovin motivoituneita antamaan yhteystietojaan ja hakeutumaan suositusten mukaisiin koronatesteihin, Broas sanoo.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.