Rovaniemen sijoitussotkut: Ro­va­nie­mi ei voi antaa meille toi­mioh­jei­ta, sanoo kylien ke­hit­tä­mis­sää­tiön pu­heen­joh­ta­ja kau­pun­gin vaa­ti­muk­ses­ta erottaa Heli Vä­li­kan­gas

Rovaniemen matkailutalvi: Suo­ral­la reit­ti­len­nol­la pääsee 11:een Eu­roo­pan kau­pun­kiin

kolumni: Yh­tey­den­pi­to on vaikea laji

Ro­va­nie­mi sai uuden ker­ros­ta­lo­mu­raa­lin: "Toi­vot­ta­vas­ti se luo hyvää kuvaa ta­loyh­tiös­tä"

Isot muraalit ovat vielä Rovaniemellä harvinaisia. Viirinkankaalla taloyhtiö tilasi taiteilijalta pohjoiseen sopivan seinämaalauksen.

Väylätien muraalin taiteilija kysyi taloyhtiön hallitukselta, halutaanko seinään abstrakti teos, esittävä vai niiden yhdistelmä. Taloyhtiö valitsi esitetyistä luonnoksista mieluisimman. ”Tällainen siihen sitten tuli”, kuvataiteilija Juha Mytkäniemi sanoo.
Väylätien muraalin taiteilija kysyi taloyhtiön hallitukselta, halutaanko seinään abstrakti teos, esittävä vai niiden yhdistelmä. Taloyhtiö valitsi esitetyistä luonnoksista mieluisimman. ”Tällainen siihen sitten tuli”, kuvataiteilija Juha Mytkäniemi sanoo.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemi on saanut kesän aikana uuden kerrostalomuraalin Väylätielle. Kuvataiteilija Juha Mytkäniemen teos valmistui elokuussa.

Teos on taloyhtiön hallituksen tilaustyö, ja sitä valmisteltiin toista vuotta.

Hallituksen puheenjohtaja Jari Antikainen on tyytyväinen, että yhtiö saa olla edelläkävijä uudenlaisen katutaiteen tuomisessa Rovaniemelle.

Antikainen kertoo itse nähneensä ulkomailla kiinnostavia esimerkkejä siitä, miten yleistä seinätaide on kaupunkikuvassa.

– Toivottavasti se luo hyvää kuvaa taloyhtiöstä ja siitä, miten asioita meillä hoidetaan, Antikainen sanoo.

Seinätyön hinta kymppitonnin paikkeilla

Osapuolet eivät halua paljastaan muraalin hintaa, mutta Mytkäniemen mukaan yleisesti vastaavan kokoisten töiden hinta on noin 10 000 euroa.

Antikainen arvelee, että ainakin heidän taloyhtiössään taideteoksen hinta nostaa vähintään saman verran asuntojen arvoja. Hänen mukaansa vanhalle taloyhtiölle tämänkaltainen ilmeen piristys on oikein tervetullut.

Työtä muraalin hankkiminen teettää jonkin verran. Väylätien talossa oli sattumalta valmiina yhteys taiteilijaan.

Paperitöinä pitää huolehtia kaupungin rakennusvalvonnalta toimenpidelupa. Sitä varten tarvitaan ainakin naapurien kuuleminen ja pöytäkirjaote taloyhtiön päätöksestä. Lupaa varten pitää toimittaa myös suunnitelma työstä.

– Eniten työtä kuitenkin taitaa teettää se, että päätetään, millainen työ halutaan, Jari Antikainen pohtii.

Taiteilija sai käyttää osaamistaan

Väylätien muraalista Juha Mytkäniemi teki muutamia luonnoksia, joista yhtiö valitsi mieluisimman.

– Oli meillä toiveita, mutta kun on taiteilija tekemässä työtä, niin hän sai lopulta aika vapaat kädet, Antikainen sanoo.

Yksi toive oli, että työ olisi teemaltaan pohjoinen ja pohjoiseen sopiva. Siinä asiassa taiteilijakin oli samoilla linjoilla: julkisessa tilassa olevan taiteen on hyvä sopia ympäristöönsä.

Maalausurakassa taiteilijalle oli mukana apukäsiä, sillä toteutus on lopulta aika teknistä tekemistä.

Pohjatyöt ja isot väripinnat tehtiin sokkelimaalilla ja pintamaalaus spray-maalilla. Mytkäniemen mukaan muraaleita voi tehdä kummallakin maalilla yksistäänkin.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Antikainen sanoo olevansa oikein tyytyväinen lopputulokseen. Hän myös arvelee, että melko iäkkäästä talosta tuli uuden seinäpinnan myötä vilkkaasti liikennöidyn Väylätien uusi katseenvangitsija.

"Eniten työtä kuitenkin taitaa teettää se, että päätetään, millainen työ halutaan."
Jari Antikainen
Taloyhtiön hallituksen pj.

Katutaide kiinnostaa enemmän

Tuore työ on Mytkäniemen ensimmäinen omaa käsialaa oleva muraali. Hän on ollut tekemässä seinätaidetta ulkomailla ja toiminut myös paikallisena tuottajana Valtakadun ja Ounaspuistikon risteyksessä olevan muraalin osalta.

Valtakadun yksityisen taloyhtiön muraali syntyi osana valtakunnallista UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia. Teoksen maalasi saksalainen Andrea Wan.

Muraalit ovat Rovaniemellä vielä aika uusi juttu. Kauppayhtiön kiinteistön seinässä on yksi. Lisäksi ainakin Lapin Keskussairaalan päivystyksen sisäänkäynnin yhteydessä on iso seinämaalaus.

– Mutta eiväthän muraalit muutoin mikään uusi asia ole. Seinämaalauksiakin ovat kirkot täynnä keskiajalta lähtien, hän huomauttaa.

Muraalit ja muu katutaide ovat kuitenkin ilmeisen kiinnostava ilmiö. Osa katutaiteilijoista on hänen mukaansa jopa taidemaailman supertähtiä nykyään.

– Minäkin olen kuvataiteilija, mutta eivät niin sanotut perinteisemmät työt herätä lainkaan yhtä paljon kiinnostusta kuin työni katutaiteessa, Juha Mytkäniemi toteaa.

Taiteilijan toive on, että vasta valmistunut muraali kestää mahdollisimman pitkään. Toisaalta hän pohtii, että katutaiteen henkeen kuuluu, että se ei ole lopullista.

Hänelle katutaiteessa keskeistä on parantaa elinympäristön viihtyvyyttä.

– Se tuo kiinnostavuutta ja virkistävyyttä kaupunkikuvaan. Ja sen tekeminen on yksinkertaisesti tosi hauskaa, Mytkäniemi sanoo.

Lue myös:

Yli­ky­län va­lo­tai­de­teos tuo pro­sent­ti­pe­ri­aat­teen Ro­va­nie­men ra­ken­ta­mi­seen

Toimittajalta: Vuosisadan valotaideteos


Hoivakodin betoniseinään saatiin metsäkuvia
Tiia Haapakangas

Ulkotaidetta on tehty tänä kesänä myös ainakin Ounasmetsässä Attendon hoivakoti Hillankukan pihalle.

Noin 20 metriä pitkän, luontoaiheisen maalauksen tekivät Ounasvaaran peruskoulun kahdeksannen luokan oppilaat opettaja Leena Nykäsen johdolla.

Työn maalasivat Ounasvaaran peruskoulun kahdeksaluokkalaiset.
Työn maalasivat Ounasvaaran peruskoulun kahdeksaluokkalaiset.
Kuva: Leena Nykänen

Betoniseinä ankeutti pihaa

Hoivakodin johtaja Hanna Lähde kertoo ehdottaneensa yhteistyötä koululle, kun pihan betoniseinä tuntui ankealta.

Piha oli muuten hyvässä kunnossa, sillä vuosi sitten tehtiin piharemontti, jossa saatiin muun muassa pelikenttä, nojapuut ja istuskelupaikkoja.

Yhtä piha-aluetta kiertää kävelytie, jota pitkin voi ulkoilla asukkaiden kanssa.

– Taustan ruma betoniseinä tuntui vain pilaavan alueen, Lähde sanoo.

Nuorten ja vanhusten yhteistyö jatkukoon

Yhteydenotto koululle tuotti myöntävän vastauksen. Oppilaat tekivät erilaisia luonnoksia, joista asukkaat äänestivät mieleisimmän.

– Taiteen teosta hyötyivät kyllä kaikki! Hillankukan asukkaat ja myös naapuritalo Kaarnikan asukkaat seurasivat innolla taiteen syntymistä ja nuorten työskentelyä. Lisäksi opiskelijat pääsivät tekemään upeaa taidetta, Lähde sanoo.

Työ tehtiin koulupäivän aikana, ja sitä oli tekemässä noin viisitoista oppilasta.

Maalaus on hoivakoti Hillankukan sisäpihalla oleskelu- ja kävelyalueen yhteydessä.

Se näkyy osaan Hillankukan huoneista. Myös naapuritalo Kaarnikasta voi ihailla taideteosta.

– Parasta tässä on ollut yhteistyö eri sukupolvien välillä. Sille on suunniteltu jatkoakin sekä taiteen että valokuvauksen merkeissä, Lähde sanoo.

Ounasvaaran peruskoulun kahdeksasluokkalaiset maalasivat hoivakoti Hillankukan betoniseinämään luontokuvia.
Ounasvaaran peruskoulun kahdeksasluokkalaiset maalasivat hoivakoti Hillankukan betoniseinämään luontokuvia.
Kuva: Leena Nykänen
Poiminta

Muita töitä

Rovaniemellä tuore katutaidetyö löytyy ainakin myös Korkalovaarassa, missä Hillapolun alikulkuun tehtiin Rovaniemi-viikon aikana yhteisöllinen teos.

Hillapolun työn suunnitteli ja ohjasi kuvataiteilija ja kuvataidekasvattajaksi opiskeleva Juha Mytkäniemi. Toteutuksen tekivät yhden päivän aikana alueen lapset ja nuoret.

Korundin ulkoseiniin tehtiin tänä kesänä katutaideteoksia Arctic Arts Summit -tapahtumassa.

Katu- ja seinätaidetta on tehty viime vuosina myös ainakin Jätkänkynttilän alikulkuun.

City Hotelin parkkihalliin on tehty aiemmin katutaidetta, ja työ jatkuu edelleen Samuli Kontion, Tero Kivelän ja Joni Ylipaavalniemen voimin.

”Taustan ruma betoniseinä tuntui vain pilaavan alueen.”
Hanna Lähde
Johtaja, hoivakoti Hillankukka