Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Ro­va­nie­mi on pian kolmen vanhan aseman lou­kus­sa – voisiko ra­ken­nus­pe­rin­nön säi­lyt­tä­mi­sen nähdä in­ves­toin­ti­na?

-

Vuonna 1909 valmistunut vanha rautatieasema on yksi Rovaniemen arvokkaimmista rakennuksista. Omistajalleen eli Rovaniemen kaupungille siitä on kuitenkin tullut ongelma.

Suojeltu asemarakennus jäi tyhjilleen kesällä 2016, jolloin Rovaniemen kuvataidekoulu muutti sieltä pois. Sen jälkeen kaupunki yritti ensin myydä rakennuksen, mutta päätti myöhemmin selvittää rahoitusvaihtoehtoja rakennuksen kunnostamiseksi kaupunkilaisten käyttöön.

Vuonna 2020 asema sidottiin Railo-hankkeeseen, jossa oli tarkoitus kaavoittaa kerrostaloja Keskuskenttää vastapäätä. Valtuusto päätti silloin, että alueen tulevan rakentajan tulee kunnostaa vanha asema. Kaavoitus kuitenkin keskeytyi, kun päättäjät laittoivat jäihin Ruokasenkadun sillan rakentamisen ja alueen muut liikennesuunnitelmat.

Vanha asema rapistuu nyt tyhjillään jo seitsemättä vuotta. Kaupunki toki tietää, että rakennusta pitäisi kunnostaa, mutta ongelma on, millä rahalla. Aseman mahdollista myyntiä vaikeuttaa puolestaan se, että alueen kaavoitus on kesken.

Vanhan aseman lisäksi Rovaniemellä on pian käsissään pari mittaluokaltaan isompaa ongelmaa.

Vanhan aseman lisäksi Rovaniemellä on pian käsissään pari mittaluokaltaan isompaa ongelmaa. Toinen niistä on Rovaniemen linja-autoasema, jonka omistaa kaupungin tytäryhtiö Rovaseudun markkinakiinteistöt.

Linja-autoasema uhkaa jäädä tyhjäksi syksyyn mennessä, kun sieltä lähtevät pois molemmat nykyiset toimijat, Matkahuolto ja työterveysyhtiö Lappica. Suojeltu asemarakennus on peruskorjauksen tarpeessa, ja myös sen tuleva käyttötarkoitus on ratkaisematta. Molempia kaupunki aikoo selvittää hankkeessa, jonka se perusti alkuvuonna.

Tyhjilleen jää lähivuosina myös Rovaniemen kaupungin omistama paloasema, kun Lapin pelastuslaitos muuttaa uusiin toimitiloihinsa. Paloaseman vanhin osa on valmistunut vuonna 1952, ja sen suojelu ratkaistaan tulevassa asemakaavamuutoksessa.

Lue lisää: Ro­va­nie­men pa­lo­ase­mas­ta Lapin Ta­vas­tia?

Vanha asema on yksi harvoista sodalta säästyneistä rakennuksista Rovaniemellä. Linja-autoasema ja paloasema edustavat puolestaan jälleenrakennuskauden arkkitehtuuria. Kaikkien kolmen aseman säilyttämisen tulee olla Rovaniemelle kunnia-asia.

On selvää, ettei kaupungilla ole varaa maksaa asemien peruskorjausta kokonaan omasta pussistaan, mutta kaupungilla ei ole varaa myöskään jättää asemia tyhjän pantiksi.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten peruskorjaukset onkin nähtävä investointeina, joiden eteenpäin viemisestä Rovaniemen kaupungin pitää ottaa aktiivinen vastuu. Investoinnit ovat kannattavia, kun asemat saadaan peruskorjauksen kautta johonkin järkevään käyttöön.

Sairaalanniemessä kaupunki velvoitti alueen rakentajan kunnostamaan sairaalarakennuksen vanhimman osan uuteen käyttöön. Sama konsti voi toimia muuallakin, ja kaupunki varmasti sitä tutkii.

Kirjoittaja on toimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.