
Kaupungin alueella toimiva sähköyhtiö Rovaniemen Verkko jättää tänä vuonna perimättä osan sähkönsiirron perusmaksuista. Suunnitelma on jättää perimättä perusmaksuja noin 700 000 euron edestä.
Yhtiö jätti perimättä asiakkailtaan myös marraskuun sähkön siirron perusmaksun, mikä näkyi asiakkaille joulukuun laskussa.
Yhtiön laskelmien mukaan kuukauden perusmaksun perimättä jättämisestä koituu kerrostalossa asuvalle noin kahdeksan euron säästö. Suorasähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle asiakkaalle säästö on puolestaan noin 22 euroa.
Siirtohintoja valvotaan tarkasti
Syy ratkaisuun on se, että sähkön siirron hinnoittelu on tarkasti valvottua monopolitoimintaa. Hinnoittelua alettiin valvoa muun muassa sähköverkkoyhtiö Carunan rajujen hinnankorotusten vuoksi.
Energiavirasto valvoo verkkoyhtiöiden hinnoittelun kohtuullisuutta neljän vuoden jaksoissa. Virasto määrittelee aina ennakkoon, paljonko yhtiö voi saada tuottoa valvontajakson aikana.
Tällainen neljän vuoden valvontajakso vaihtui vuoden 2020 alussa. Energiavirasto tekee jakson 2016–2019 valvontapäätökset syksyllä 2020 saatuaan yhtiöiden taloustiedot.
– Reagoimme valvontajaksoon ennakoivasti perusmaksujen perimättä jättämisellä, verkkoyhtiön toimitusjohtaja Joni Hemmilä sanoo.
Varsinaiset hinnat yhtiö pitää viime vuoden tasolla. Hemmilän mukaan on asiakkaan kannalta parempi jättää osa perusmaksuista perimättä kuin laskea kulutukseen perustuvaa siirtohintaa.
– On parempi näin, kuin se, että hinta laskisi ja sitten taas nousisi.
Hemmilän mukaan hinnoittelun tavoitteena ei ole optimoida yhtiölle suurinta sallittua voittoa.
Miljoonan euron ylitys kolmena vuonna
Energiaviraston johtava asiantuntija Tiina Karppinen arvioi, että perusmaksujen perimättä jättäminen ei ole kovin yleinen, mutta ei aivan ainutlaatuinenkaan keino reagoida valvonnassa asetettuihin tuottorajoihin.
– Jos yhtiö tekee tällaisen ratkaisun valvontajakson lopussa, se haluaa tuoda hintoja väliaikaisesti alaspäin, Karppinen tulkitsee.
Vuoden 2019 luvut eivät ole vielä saatavilla, mutta valvontajakson 2016–2019 muina vuosina Rovaniemen Verkko on ylittänyt kohtuullisen tuoton rajan noin miljoonalla eurolla joka vuosi.
Viime vuonna Energiaviraston määrittelemä kohtuullinen tuotto olisi ollut enintään 2,7 miljoonaa euroa, mutta yhtiön toteutunut tulos oli liki neljä miljoonaa euroa.
– Tämä näyttää trendinomaiselta ja arvioisin, että asiaan olisi pitänyt reagoida jo aiemmin vuonna 2019, ettei koko valvontajakson kohtuullisen tuoton raja ylittyisi, Karppinen arvioi.
Rovaniemen kylissä toimivan sähköverkkoyhtiö Rovakairan tuotto on puolestaan jäänyt vuosina 2016–2018 reilusti alhaisemmaksi kuin valvontaviraston enimmäisraja sallisi. Esimerkiksi vuonna 2017 Rovakairan tuotto oli 2,4 miljoonaa euroa, kun suurin sallittu tuotto oli 5,9 miljoonaa.
Jos kohtuullisen tuoton raja ylittyy, se pitää kompensoida asiakkaille seuraavalla valvontajaksolla.
Vertaile tietoja Energiaviraston sivuilta
Tietoja sähkön siirron hinnoittelun valvonnasta löytyy Energiaviraston sivuilta.
Taulukoidut tiedot eri sähköverkkoyhtiöiden vuosittaisista kohtuullisen hinnoittelun laskelmista ylityksineen ja alituksineen löytyvät Hinnoittelun valvonta -sivulta kohdasta "Sähköverkkotoiminnan alustavat kohtuullisen hinnoittelun laskelmat".
