tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ro­va­nie­men Verkko ylitti koh­tuul­li­sen tuoton rajat kolme vuotta pe­räk­käin – Jättää nyt joi­ta­kin maksuja pe­ri­mät­tä

Sähkön siirtohinnoittelua arvioivan Energiaviraston asiantuntija epäilee, että korjaustoimet eivät välttämättä riitä.

Sähkön siirron markkinoita valvotaan ja yhtiölle on asetettu kohtuullisen tuoton rajat.
Sähkön siirron markkinoita valvotaan ja yhtiölle on asetettu kohtuullisen tuoton rajat.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Kaupungin alueella toimiva sähköyhtiö Rovaniemen Verkko jättää tänä vuonna perimättä osan sähkönsiirron perusmaksuista. Suunnitelma on jättää perimättä perusmaksuja noin 700 000 euron edestä.

Yhtiö jätti perimättä asiakkailtaan myös marraskuun sähkön siirron perusmaksun, mikä näkyi asiakkaille joulukuun laskussa.

Yhtiön laskelmien mukaan kuukauden perusmaksun perimättä jättämisestä koituu kerrostalossa asuvalle noin kahdeksan euron säästö. Suorasähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle asiakkaalle säästö on puolestaan noin 22 euroa.

Siirtohintoja valvotaan tarkasti

Syy ratkaisuun on se, että sähkön siirron hinnoittelu on tarkasti valvottua monopolitoimintaa. Hinnoittelua alettiin valvoa muun muassa sähköverkkoyhtiö Carunan rajujen hinnankorotusten vuoksi.

Energiavirasto valvoo verkkoyhtiöiden hinnoittelun kohtuullisuutta neljän vuoden jaksoissa. Virasto määrittelee aina ennakkoon, paljonko yhtiö voi saada tuottoa valvontajakson aikana.

Tällainen neljän vuoden valvontajakso vaihtui vuoden 2020 alussa. Energiavirasto tekee jakson 2016–2019 valvontapäätökset syksyllä 2020 saatuaan yhtiöiden taloustiedot.

– Reagoimme valvontajaksoon ennakoivasti perusmaksujen perimättä jättämisellä, verkkoyhtiön toimitusjohtaja Joni Hemmilä sanoo.

Varsinaiset hinnat yhtiö pitää viime vuoden tasolla. Hemmilän mukaan on asiakkaan kannalta parempi jättää osa perusmaksuista perimättä kuin laskea kulutukseen perustuvaa siirtohintaa.

– On parempi näin, kuin se, että hinta laskisi ja sitten taas nousisi.

Hemmilän mukaan hinnoittelun tavoitteena ei ole optimoida yhtiölle suurinta sallittua voittoa.

"Ei se ole itsetarkoitus, että otetaan maksimaalinen voitto."
Joni Hemmilä
Toimitusjohtaja, Rovaniemen Verkko


Miljoonan euron ylitys kolmena vuonna

Energiaviraston johtava asiantuntija Tiina Karppinen arvioi, että perusmaksujen perimättä jättäminen ei ole kovin yleinen, mutta ei aivan ainutlaatuinenkaan keino reagoida valvonnassa asetettuihin tuottorajoihin.

– Jos yhtiö tekee tällaisen ratkaisun valvontajakson lopussa, se haluaa tuoda hintoja väliaikaisesti alaspäin, Karppinen tulkitsee.

Vuoden 2019 luvut eivät ole vielä saatavilla, mutta valvontajakson 2016–2019 muina vuosina Rovaniemen Verkko on ylittänyt kohtuullisen tuoton rajan noin miljoonalla eurolla joka vuosi.

Viime vuonna Energiaviraston määrittelemä kohtuullinen tuotto olisi ollut enintään 2,7 miljoonaa euroa, mutta yhtiön toteutunut tulos oli liki neljä miljoonaa euroa.

– Tämä näyttää trendinomaiselta ja arvioisin, että asiaan olisi pitänyt reagoida jo aiemmin vuonna 2019, ettei koko valvontajakson kohtuullisen tuoton raja ylittyisi, Karppinen arvioi.

Rovaniemen kylissä toimivan sähköverkkoyhtiö Rovakairan tuotto on puolestaan jäänyt vuosina 2016–2018 reilusti alhaisemmaksi kuin valvontaviraston enimmäisraja sallisi. Esimerkiksi vuonna 2017 Rovakairan tuotto oli 2,4 miljoonaa euroa, kun suurin sallittu tuotto oli 5,9 miljoonaa.

Jos kohtuullisen tuoton raja ylittyy, se pitää kompensoida asiakkaille seuraavalla valvontajaksolla.

Vertaile tietoja Energiaviraston sivuilta

Tietoja sähkön siirron hinnoittelun valvonnasta löytyy Energiaviraston sivuilta.

Taulukoidut tiedot eri sähköverkkoyhtiöiden vuosittaisista kohtuullisen hinnoittelun laskelmista ylityksineen ja alituksineen löytyvät Hinnoittelun valvonta -sivulta kohdasta "Sähköverkkotoiminnan alustavat kohtuullisen hinnoittelun laskelmat".

Rovaniemen Verkko on kaupungin keskusta-alueen tuntumassa toimiva verkkoyhtiö.
Rovaniemen Verkko on kaupungin keskusta-alueen tuntumassa toimiva verkkoyhtiö.
Kuva: Tuulikki Kourilehto