Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Ro­va­nie­men päät­tä­jien tulee jo viedä eteen­päin uuden ui­ma­hal­lin suun­nit­te­lua, ettei siitä tule kun­ta­vaa­lien kiis­ta­ka­pu­laa

Santasportin uimahalli Rovaniemellä aiotaan sulkea, kun se tulee käyttöikänsä päähän.
Santasportin uimahalli Rovaniemellä aiotaan sulkea, kun se tulee käyttöikänsä päähän.
Kuva: Jussi Leinonen
Pääkirjoitus // 27.7.2023

Rovaniemellä on jo totuttu siihen, että kesäkuukausina kaupungissa ei pääse uimahalliin. Tämä johtuu siitä, että niin kaupungin uimahalli Vesihiidessä kuin myös Santasportin uimahallissa on kesäisin pitkiä vuosihuoltoja. Kaupungin uimahalli on tänä kesänä kiinni kaksi kuukautta ja Santasportin halli kuukauden.

Molemmat uimahallit alkavat olla käyttöikänsä päässä eli ison peruskorjauksen tarpeessa. Vesihiidelle Rovaniemen kaupunki on antanut lisäaikaa jokavuotisilla korjaustöillä, joiden kustannukset ovat ylittäneet jo kaksi miljoonaa euroa.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Redun omistamassa Santasportin hallissa hintavia korjauksia ei ole tarkoitus tehdä, vaan hallin toiminta lopetetaan, kun sen tekninen käyttöikä päättyy. Tämä tapahtuu arvioiden mukaan 5–8 vuoden kuluttua eli vuosikymmenen vaihteen tietämillä.

Santasportin hallin sulkeminen voi johtaa tilanteeseen, että Lapin pääkaupungissa on käytössä vain yksi huonokuntoinen halli tai pahimmillaan ei sitäkään. Uimahalli Vesihiisi on valmistunut vuonna 1968, ja vanhoissa rakennuksissa tuppaa ilmenemään odottamattomiakin ongelmia.

Jos Rovaniemen päätöksenteko olisi johdonmukaista, Ounasvaaralla Santasportin vieressä olisi jo pystyssä kaupungin uusi uimahalli. Hallia varten tehtiin kaavamuutos ja jopa rakennettiin infraa, mutta lopulta päättäjät eivät koskaan tehneet investointipäätöstä, vaan hanke laitettiin jäihin.

Nyt näyttää mahdottomalta, että uusi halli voitaisiin rakentaa lähivuosina, sillä Rovaniemi on sitoutunut kolmeen muuhun isoon investointiin. Kahden monitoimitalon rakentaminen ja kaupungintalon peruskorjaus maksavat yhteensä noin 100 miljoonaa euroa. Ne näkyvät kaupungin taloudessa muun muassa korkokulujen kasvuna.

Päättäjien mieli on muuttunut myös sen suhteen, mihin halli tulisi rakentaa. Lapin Kansan kyselyssä (LK 28.4.) lähes kaikki valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat sitä mieltä, että hallin paikka on kaupungin keskustassa eikä Ounasvaaralla.

Redun suunnitelma Santasportin hallin sulkemisesta sisältyy kiinteistöohjelmaan, jonka kuntayhtymä hyväksyi kesäkuussa. Päättäjien tiedossa asia on toki ollut jo vuosia. Siksikin tuntuu erikoiselta, ettei uuden hallin rakentamista aikoinaan priorisoitu korkeammalle Rovaniemellä. Onhan uimahalli yksi käytetyimmistä liikuntapalveluista.

Vaikka uutta uimahallia ei päästä lähivuosina rakentamaan, päättäjien tulisi jo viedä hanketta eteenpäin. Hallille tulisi tehdä sitova aikataulu ja sen suunnittelu tulisi aloittaa pikimmiten. Muuten on vaarana, että halli jää taas muiden hankkeiden jalkoihin tai siitä tulee aihe turhanaikaiselle kissanhännänvedolle ennen seuraavia kuntavaaleja.

P.S.

Rovaniemen uutta uimahallia suunniteltiin aikoinaan Ounasvaaralle muun muassa sen takia, että sitä voitaisiin hyödyntää osana Santasportin ja muunkin Ounasvaaran liikuntapalveluja. Uimahallin piti olla alueella yksi vetovoimatekijä.

Nyt tämä näkökulma on unohdettu eikä juuri kukaan ole kritisoinut Redun päätöstä lakkauttaa oma uimahallinsa. Ei siltikään, vaikka Ounasvaaran alueen vahvistaminen sisältyy myös Rovaniemen kaupungin tavoitteisiin. Kaupunki haluaa tehdä Ounasvaarasta vahvan liikunnan keskittymän, mutta nyt näköjään ilman uimahallia.