Lapin Kansa live: RoPSin nai­sil­la mah­dol­li­suus si­ne­töi­dä paikka nou­su­kar­sin­taan, katso ottelu suorana kello 12

Ro­va­nie­mel­lä voi luo­vut­taa verta tänään vielä muu­ta­man tunnin ajan – Varaa aika etu­kä­teen

SPR:n mukaan Veripalvelun tavoitteena on viiden päivän punasoluvarasto jokaisesta veriryhmästä. Tämä turvaa keskeytymättömän verihuollon myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa. Arkistokuva.
SPR:n mukaan Veripalvelun tavoitteena on viiden päivän punasoluvarasto jokaisesta veriryhmästä. Tämä turvaa keskeytymättömän verihuollon myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Verta voi luovuttaa Rovaniemellä hotelli Santa Clausin alakerran kokoustiloissa (Koskikatu 14) tänään tiistaina kello 11–15.

Aika varataan etukäteen tästä.

Verenluovuttajia tarvitaan normaalia enemmän aukiolopäivinä pääsiäisviikolla sekä heti pyhien jälkeen, sillä sairaaloiden verivarastojen on pysyttävä riittävinä, tiedottaa Suomen Punainen Risti SPR.

Tiedotteen mukaan etenkin verihiutaleet eli trombosyytit säilyvät vain lyhyen aikaa ja päivät ennen ja jälkeen pääsiäisen ovatkin tärkeitä verenluovutuspäiviä. Verta voikin siksi luovuttaa SPR:n verenluovutuspisteissä poikkeuksellisesti myös pääsiäismaanantaina 5. huhtikuuta.

– Esimerkiksi syöpäpotilaat, onnettomuuksien uhrit, synnyttävät äidit ja keskoslapset tarvitsevat verensiirtoja myös poikkeusoloissa. Siksi on tärkeää, että verenluovutukseen pystyvät ihmiset pysyvät aktiivisina, toteaa Veripalvelun verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström tiedotteessa.

Korona ei estä turvallista verenluovuttamista
Katri Keskitalo

Veripalvelu huolehtii verenluovutuksen turvallisuudesta koronaepidemian aikana useilla varotoimilla:

• Verenluovuttajat otetaan vastaan ajanvarauksella. Näin varmistetaan turvavälien toteutuminen.

• Verenluovutuspisteissä edellytetään Veripalvelun tarjoaman kirurgisen maskin käyttöä.

• Jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin luovutustilaan saapuessaan sekä sieltä lähtiessään. Luovuttajille on tarjolla mahdollisuus käsidesinfektioon ja suunenäsuojuksen vaihtoon tilassa oleskelun aikana.

• Verta voi luovuttaa vain, jos on oireeton.

Koronavirustartunnan jälkeen täytyy odottaa paranemisen jälkeen vähintään 14 vuorokautta ennen luovutusta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta.

Koronaviruspositiiviselle henkilölle altistuminen estää luovutuksen tartuntatautilääkärin määräämän virallisen karanteenin ajan.