Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Äänestäminen: En­nak­ko­ää­nes­tys päättyy tiis­tai­na – Lapissa pel­lo­lai­set ää­nes­tä­neet ak­tii­vi­sim­min, Ko­la­ris­sa eniten nuk­ku­via

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ro­va­nie­mel­lä har­ras­te­taan vaa­ral­lis­ta kelk­kai­lua: ”Siinä oli sula vielä pari päivää sitten” – kau­pun­ki jättää osan kelk­ka­uris­ta te­ke­mät­tä

Rovaniemen jokien jäätilanne pysyy epävarmana koko talven. Jääkuoren alla jäämassat liikkuvat ja muuttavat virtauksia.

Kemijoen jäällä menee ristiin rastiin kelkanjälkiä kuin hyvänä talvena. Tänä vuonna jäät ovat poikkeuksellisen arvaamattomat, varottaa Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö Heikki Poikela.
Kemijoen jäällä menee ristiin rastiin kelkanjälkiä kuin hyvänä talvena. Tänä vuonna jäät ovat poikkeuksellisen arvaamattomat, varottaa Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö Heikki Poikela.
Kuva: Pekka Aho

– Hurjaa touhua, päivittelee Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö Heikki Poikela Lainaanrannassa lauantaina.

Joku on ajanut kelkalla Jätkänkynttilän suuntaisesti joen yli Pullinrantaan.

– Siinä oli sula vielä pari päivää sitten!

On ilmeinen vaara, että joku seuraa jälkiä heikoille jäille.

"Kelkkailijoiden puolesta pelottaa nyt ihan oikeasti."
Heikki Poikela
Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö

Poikela on seurannut työnsä puolesta Rovaniemen jääasioita tänä talvena tarkasti. Hän raportoi jäätilanteesta viranomaisille.

Samalla hän yrittää oikaista virheellistä tietoa. Viimeksi lauantaiaamuna Poikela joutui tarttumaan puhelimeen. Joku oli ilmoittanut ”luotettavaa” latutietoa tarjoavaan mSki-palveluun hiihtoreitin Jätkänkynttilän suuntaisesti Lainaanrannasta Pullinpuolelle.

Alue ei todellakaan sovellu hiihtämiselle tänä talvena.

Lue myös: Uusi ku­va­kul­ma Ro­va­nie­men jääon­gel­miin: Suo­ma­lai­nen eri­kois­sa­tel­liit­ti pal­jas­taa, minne Ke­mi­joen tu­kok­set syn­tyi­vät – katso ava­ruu­des­ta otetut kuvat

Kemijoella on tänä talvena paljon sulia kohtia jopa sellaisissa paikoissa, joita niitä ei ole aiemmin ollut. Kuva on Suutarinkorvan sillalta.
Kemijoella on tänä talvena paljon sulia kohtia jopa sellaisissa paikoissa, joita niitä ei ole aiemmin ollut. Kuva on Suutarinkorvan sillalta.
Kuva: Pekka Aho

Sulat vaihtavat paikkaa

Edes alkuvuoden pakkasjakso ei ole tehnyt jokijäistä turvallisia. Pinnan alla myllää ilmiö, joka pitää jokijäät vaarallisen arvaamattomina koko talven.

Marras-joulukuun löyhän pakkasjakson takia jokeen syntyi jääpatoja ja suppoa, jotka muuttavat joen virtauksia. Virtaukset voivat olla niin pinnassa, ettei kestävää jäätä synny paikkoihin, joissa on ollut ennen tukeva jää. Vesi on myös paikoin tavallista korkeammalla.

– Sulapaikat voivat myös vaihtaa paikkaa, kun jäämassa nytkähtää liikkeelle ja muuttaa virtauksia, Poikela kertoo.

Koko talven sulana pysynyt kohta voi jäätyä. Ohuen kohdan päälle sataa lunta päälle. Näyttää hyvältä ja turvalliselta, mutta on kaikkea muuta.

Pelottavia paikkoja on esimerkiksi Vaaralan suunnalla, Pöykkölässä ja Korvanrannassa.

– Käytännössä kaikki jokialueet Rovaniemen lähiympäristössä ovat arvaamattomia.

Ihmisiä ja kelkkailijoita kulki Lainaanrannalla lauantaina. Kaupungin merkitsemiä kelkkauria alueella ei ole eikä tule tänä talvena huonon jäätilanteen vuoksi.
Ihmisiä ja kelkkailijoita kulki Lainaanrannalla lauantaina. Kaupungin merkitsemiä kelkkauria alueella ei ole eikä tule tänä talvena huonon jäätilanteen vuoksi.
Kuva: Pekka Aho

Keskustaan ei kaikkia reittejä

Jäällä menee lapsiperheitä. Joku kaasuttaa kelkalla kohti Lainaan sulaa, mutta kääntyy lopulta Jätkänkynttilän suuntaan. Kemijoen itäpuolella on paljon kelkan jälkiä.

Poikela ei menisi tänä talvena jäille edes kävellen – paitsi merkityillä reiteillä.


Rovaniemen kaupunki kertoo, että punaisella merkitylle alueelle ei tehdä kelkkauria tänä talvena.
Rovaniemen kaupunki kertoo, että punaisella merkitylle alueelle ei tehdä kelkkauria tänä talvena.
Kuva: Rovaniemen kaupunki

Rovaniemen keskustan alueen kelkkaurista osa jää tekemättä tänä talvena. Rovaniemen kaupungin mukaan esimerkiksi Kirkonjyrhämän poikki kulkevaa kelkkauraa, Kotisaaren kohdalta aina Lainaanselälle saakka, ei voi merkitä käyttöön otettavaksi koko talvena.

– Jotkut kelkkailijathan siellä silti menevät. Sille emme voi mitään, metsätalousinsinööri Kari Lukkarinen kaupungilta kertoo.

Jos kelkkailija tulee Ranuan suunnan reitiltä Kemijoelle ja haluaa jatkaa kaupungin pohjoispuolella oleville reiteille, ainut turvallinen tapa edetä on kiertää Alakorkalon ja Korkalovaaran kautta Ounasjoen rantaan, kaupunki vinkkaa.

Jätkänkynttilän sillan pohjoispuolella on laaja sulavesialue ja siitä ylävirran suuntaan pitkä sulana pysyvä kapea sulavirta. Lisäksi Suutarinkorvan sillan lähistöllä on muutama sulakohta ja Saaritupien kohdalla on tehty havainto vaarallisen ohuesta jääpeitteestä.


Turvallisiakin reittejä on

Kaupungin mukaan Pöykkölässä Kotiseutumuseon yläpuolelta kohti Korvaniemeä ja sieltä Alakorkaloon Koivikkopuiston kohdalle on turvallista kelkkailla merkityllä uralla. Kaupunki mittasi jään vahvuuden perjantaina. Jäätä oli 25–35 senttiä.

– 25 senttiä on ollut meillä vähimmäisvaatimus kelkkailulle, Lukkarinen kertoo.

Lisää kelkkauria merkataan ja siirretään ensi viikolla. Esimerkiksi Rantavitikalla ja Viirinkankaalla kelkkareitti kulkee nyt liian lähellä rantaa ja hiihtolatuja.

– Sitä siirretään keskemmälle, kun saimme varmuuden, että siellä jäät kestävät.

Jokiyhtiöllä rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa tilanteeseen
Vesa-Pekka Hiltunen

Kemijoki Oy ei ole jääpatoihin syyllinen. Jääpatoja ja petollisia jäitä on syntynyt nyt muihinkin kuin säännösteltyihin jokiin, esimerkiksi Tornionjoelle.

– Päinvastoin, me helpotimme tilannetta säännöstelyllä marraskuussa heti, kun ensimmäinen jääpato syntyi, Poikela kertoo.

Lapin ely-keskus on seurannut tilannetta tiiviisti koko talven ja johtanut tilannetta. Poikela kertoo jokiyhtiön tehneen tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Toisaalta Kemijoki ei myöskään voi isosti vaikuttaa jäätilanteeseen. Tammikuussa jokiyhtiö onnistui luomaan pakkasaikana säännöstelyllä jääkantta Vanttauskosken alapuolelle. Se estää uuden supon syntymistä.

– Se estää lisäongelmia, mutta sekään jääkansi ei ole turvallista liikkumiselle. Tilanne vaihtelee niin paljon.

Poikelan tiedossa ei ole, että poikkeukselliset jäät aiheuttaisivat kevättulvaan ylimääräisen vaaramomentin.