Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ro­va­nie­me­läi­nen Jatta Sipola kyl­läs­tyi hauis­kään­töön – nyt hän kääntää 240-ki­lois­ta ren­gas­ta ja ta­voit­te­lee Lapin riskein -kisan voittoa

Jatta Sipola havittelee voittoa lauantaina järjestettävissä Lapin riskein -voimakisoissa.

Sipolalla on takanaan kymmenvuotinen ura voimailun parissa; ensin kuntosalilla, sitten Crossfitissä ja nyt vahvanainen-kilpailijana.
Sipolalla on takanaan kymmenvuotinen ura voimailun parissa; ensin kuntosalilla, sitten Crossfitissä ja nyt vahvanainen-kilpailijana.
Kuva: Iiro Kerkelä

Erilaiset vahvinlajit vetävät nyt etenkin naispuolisia harrastajia puoleensa. Rovaniemeläinen kuntosaliyrittäjä Jatta Sipola, 30, innostui pari vuotta sitten kehittämään maksimaalista voimaa Crossfitin kautta, ja pian löysikin itsensä Kalotin kovakuntoisin -voimakisan voittajana.

Vahvin-kisoja Sipola alkoi kiertää Crossfit-kisojen jälkeen vuonna 2020. Vahvinlajeissa kilpaillaan yleensä vahvamies- ja vahvanainen-kilpailuissa, joiden pääpiirteenä on voittaa muut kilpailijat konkreettisissa voimaa ja kestävyyttä mittaavissa suorituksissa. Sellaisia ovat esimerkiksi painavien renkaiden, tukkien, kivien ja tankkien kantaminen, nostaminen, punnertaminen tai heittäminen. Kisoissa tehtävät suoritukset voivat vaihdella hiukan eri kisojen välillä.

Sipola on omalla esimerkillään innostanut myös muita naisia lajin pariin, ja naisten kiinnostus vahvinlajeja kohtaan vain kasvaa.

– Mitä enemmän näkee, kun toinen nainen voimailee jossain, niin syntyy ajatus, että sitten minäkin menen, Sipola pohtii.

Sipola itse aloitti voimailun punttisalilla kymmenisen vuotta sitten tähtäimessään painonpudotus.

– Pudotin sellaiset kaksikymmentä kiloa.

Hauiskääntö kyllästyttää

Punttisali vaihtui lapsen syntymän jälkeen Crossfitiin, josta löytyi Sipolan mukaan enemmän tekemisen meininkiä.

– Kyllä siihen ainaiseen hauiskääntöön kyllästyy, Sipola nauraa.

Crossfit-kisat ja vahvinlajit jäivät osaksi Sipolan elämää kun hän huomasi nauttivansa – ja menestyvänsä – niiden parissa. Sipola on treenannut tammikuusta 2020 asti kuntosaliyrittäjä Mika Hiltusen valmennettavana, ja yhteinen taival näyttää jatkuvan toistaiseksi.

– Jossain vaiheessa soitin Mikalle, että voisitko alkaa valmentamaan minua vahvin-kisoja varten, ja siitä se yhteistyö sitten lähti.

Yhteistyö tuotti heti tulosta, sillä vuonna 2020 Sipola vei ensimmäisen sijan Suomen voimalajiliiton vahvamies- ja nainen-kisassa 75-kiloisten sarjassa sekä seitsemännen sijan Turussa järjestetyissä Suomen vahvin -kisoissa. Rovaniemellä viikonloppuna järjestettävästä Lapin riskein -kisasta Sipola hamuaa ykkössijaa.

– Voittoa lähdetään tavoittelemaan, ja seuraavissa Suomen vahvin -kilpailuissa yritetään nyt ainakin sinne kolmen parhaan joukkoon kavuta.

”Olen aika hätähousu ja malttamaton, mitä treenaamiseen tulee. Koskaan ei tunnu, että tulee riittävästi kehitystä.”
Jatta Sipola
Kisatilanteessa yksi olennaisimmista asioista on tiukka fokus itse suoritukseen. Jatta Sipola treenaa myös keskittymiskykyä.
Kisatilanteessa yksi olennaisimmista asioista on tiukka fokus itse suoritukseen. Jatta Sipola treenaa myös keskittymiskykyä.
Kuva: Iiro Kerkelä

Voimat ja hermot kovilla

Tällä hetkellä Jatta Sipola treenaa noin seitsemän kertaa viikossa, joista kolme treeniä hän tekee Hiltusen valmennuksessa, ja loput omatoimisesti.

– Olen aika hätähousu ja malttamaton, mitä treenaamiseen tulee. Koskaan ei tunnu että tulee riittävästi kehitystä, Sipola pohtii.

Ratkaisuja malttamattomuuteen haetaan myös salilta, erilaisin metodein.

– Voimaa ja hermoja treenataan tällä hetkellä, Sipola ja Hiltunen nauravat.

Hiltunen mainitsee kunto-ominaisuuksista tärkeimmäksi rautaisen keskittymiskyvyn, jonka puute voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa kohtalokasta kisamenestystä.

– Tärkeintä on löytää kisahetkeen se oikea ’’mood’’, jota on haettu Jatalle esimerkiksi musiikilla ja maneereilla, että se keskittynyt asenne tulee sitten kisahetkellä automaattisesti, Hiltunen kuvailee.

Sipola ja Hiltunen ovat perustaneet Rovaniemelle yhdessä Mika Huttusen kanssa vahvinlajeihin keskittyvän urheiluseuran, Nordic Rawpower ry:n, johon on kertynyt jäseniä jo kolmisenkymmentä. Hiltunen toivoo saavansa lajille enemmän nostetta niin miesten kuin naistenkin keskuudessa, sillä laji on jo pitkään ollut hiipuneena.

– Ei tarvitse olla tietyn kokoinen tai näköinen, kaikki vahvinlajeissa tarvittavat ominaisuudet ovat treenattavissa, Sipola ja Hiltunen vakuuttavat.

Juttua muokattu 16.6. klo 8.55: Jatta Sipola sijoittui Suomen vahvin -kisoissa seitsemännelle sijalle eikä ensimmäiselle. 

Lapin riskein -kisat, joihin Sipola osallistuu, järjestetään 18.–19.6. Rovaniemellä.
Lapin riskein -kisat, joihin Sipola osallistuu, järjestetään 18.–19.6. Rovaniemellä.
Kuva: Iiro Kerkelä
Kuka?

Jatta Sipola

30-vuotias rovaniemelänen kuntosaliyrittäjä.

Aloitti voimailun kuntosalilla kymmenen vuotta sitten, josta siirtyi Crossfitiin ja kilpailijaksi vahvinlajeihin.

Treenaa kuntosaliyrittäjä Mika Hiltusen valmennettavana.

On ollut mukana perustamassa Nordic Rawpower ry -urheiluseuraa.

Voittanut useita Crossfit- ja vahvanainen -kilpailuja, mm. Kalotin kovakuntoisin sekä Suomen vahvin.

Ensimmäinen kisa 20 vuoteen
Aurora Kuusisto

Lapin panimo ja urheiluseura Nordic Rawpower ry järjestävät livemusiikkia, panimo-oluita sekä voimamies- ja nainen -kisaa yhdistelevän Lapin riskein -tapahtuman. Kilpailu tuo Rovaniemelle vahvoja osallistujia ympäri Suomen.

– Mukana on Youtube-videoista tunnettu Jesse Pynnönen, personal trainer Vertti Harjuniemi ja monia muita kovia kisaajia, kertoo kilpailua järjestävä Mika Hiltunen.

Vahvamies- ja nainen -kisat ovat olleet jo jonkun aikaa tauolla, sillä kiinnostus vahvinlajeja kohtaan on viimeaikoina ollut pientä. Nyt Hiltunen on kuitenkin varovaisen toiveikas lajin elpymisen suhteen.

– Monet siirtyvät Crossfitistä kilpailemaan näissä vahvamies- ja vahvanainen -kisoissa, Hiltunen sanoo.

Nykyään voimailuvälineitä on naisillekin

Hiltusen mukaan naisten kasvavaan kiinnostukseen on osin vaikuttanut se, että vastikään on tehty myös naisille sopivia urheiluvälineitä, jotka mahdollistavat harjoittelun naisille helpommin ja matalammalla kynnyksellä.

– Atlas-kiviä ja renkaita on nykyään kevyempiä, jotta harrastelijatkin pääsevät paremmin treenaamiseen kiinni.

Lapin riskein -kisa on ensimmäinen Rovaniemellä järjestettävä vahvamies- ja vahvanainen -kilpailu 20 vuoteen.

– Aikaisemmin näitä kisoja oli joka kylässä harva se päivä, mutta jossain vaiheessa kukaan ei oikein enää järjestänyt niitä, kun ei ollut osallistujia tai resursseja, Hiltunen selvittää.

Lapin panimon ja Nordic Rawpower ry:n yhteisesti tuottama kisaviikonloppu oluineen ja bändeineen on tarkoitus järjestää tästä lähtien joka vuosi.

– Tavoitteena olisi tehdä tästä tapahtumasta perinne, Lapin panimon myyjä Juha Auvinen kertoo.