Maastopalo: Pel­los­sa palaa neljän heh­taa­rin ko­koi­nen maas­to­pa­lo – Syt­ty­mis­syy­tä ei tiedetä

Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Ronja Ryö­vä­rin­ty­tär ottaa Kont­ti­sen lavan haltuun – ”Tämän vuoden tuo­tan­to ei ole ver­rat­ta­vis­sa millään tavalla muihin vuo­siin”

Konttisen kesäteatteri esittää kokoillan näytelmän vuoden tauon jälkeen.

Eveliina Ylitolonen, Laura Kallas-Herd ja Eino Hantula uskovat, että kaupunkijuhannusta viettävät perheet löytävät tiensä Ronja Ryövärintyttären juhannusaaton ensi-iltaan.
Eveliina Ylitolonen, Laura Kallas-Herd ja Eino Hantula uskovat, että kaupunkijuhannusta viettävät perheet löytävät tiensä Ronja Ryövärintyttären juhannusaaton ensi-iltaan.
Kuva: Jussi Leinonen

25 vuotta täyttävä Konttisen kesäteatteri aloittaa Ronja Ryövärintytär -näytelmän esittämisen tänä kesänä odottavaisin mielin, sillä näytelmän piti saada ensi-iltansa jo viime vuonna. Tänä perjantaina odotus vihdoin palkitaan ja näyttelijät päästetään lavalle esiintymään Astrid Lindgrenin satuun perustuvan näytelmän pohjalta.

– Koronasta johtuen tämän kesän kesäteatterinäytelmää on siis tehty kaksi vuotta, tuottaja Eino Hantula kertoo.

Siinä missä muut isommat kesäteatterit Suomessa tekivät tänäkin vuonna päätöksen pitää luukut kiinni, Konttinen päätti valita toisin.

– Kun etelän suuret kesäteatterit ilmoittivat peruvansa näytöksensä, päätimme, että me ei peruta, Hantula alleviivaa.

– Kyllä joka puolelta tulee selvästi se viesti meille, että ihanaa kun teette tätä näytelmää
Eino Hantula

Hantulan mukaan Ronja Ryövärintyttären tuotannon yllä on kuitenkin vielä vuonna 2021 näkynyt koronan tuoma varjo, ja se on osaltaan vaikuttanut esimerkiksi yhteistyökumppaneiden hankkimiseen. Ajat ovat vielä epävarmat.

– Tämän vuoden tuotanto ei ole verrattavissa millään tavalla muihin vuosiin, Hantula toteaa.

Tunnelin päässä näkyy onneksi jo valoa koronan runtelemalle kulttuuri- ja tapahtuma-alalle, ja toivon mukaan kesäteatterin myötä kulttuurista päästään nyt nauttimaan mahdollisimman tavalliseen tapaan.

– Lapsiperheillä on selvästi jo kova tarve päästä kesäteatteriin, kertoo Ronja Ryövärintyttären pääosanäyttelijä Laura Kallas-Herd.

– Kyllä joka puolelta tulee selvästi se viesti meille, että ihanaa kun teette tätä näytelmää, Hantula myötäilee.

Koronan suhteen on Hantulan mukaan konsultoitu viranomaisia, ja tiettyjä asioita on otettu huomioon näytösten järjestämisen turvallistamisessa.

– Aloitamme yleisön sisäänoton vähän aikaisemmin, jotta ruuhkia ei pääse syntymään. Väliaikaherkut on myös mahdollista tilata ennakkoon, jolloin näytelmän hahmot tuovat herkut katsomoon väliajalla, Hantula kertoo.

Ylitolonen ja Kallas-Herd kokevat, että heidän on ollut helppo samaistua rooleihinsa.
Ylitolonen ja Kallas-Herd kokevat, että heidän on ollut helppo samaistua rooleihinsa.
Kuva: Jussi Leinonen

Itse näytelmä on tehty perinteisellä tapaa Astrid Lindgrenin alkuperäistekstiä kunnioittaen. Ikärajaa näytelmälle ei ole, mutta Hantula luottaa vanhempien omaan arviointikykyyn.

– Väkivaltaa tai muuta sellaista ei tietenkään ole, mutta joitain jännittäviä kohtauksia kyllä. Tietysti riippuu myös katsojasta, että minkä kokee jännittävänä.

Ronja Ryövärintyttären päärooleissa nähdään Laura Kallas-Herd ja Eveliina Ylitolonen. Molemmat kertovat samaistumisen rooliin olleen helppoa.

Kallas-Herd kertoo seitsemän vuoden ammattilaistanssijataustastaan olevan hyötyä vilkkaan ja ketterän Ronjan näyttelemisessä, sillä fyysinen tehokkuus on roolille ominaista.

– Ronja on minulle tosi luontainen rooli, koska olen Ronjan tavoin itsekin aika menevä ja itsepäinen, Kallas-Herd pohtii.

Ylitolonen näyttelee Ronjan kanssa ystävystyvää Birkiä, joka tuo vastapainoa kiltteydellään räväkälle Ronjalle.

– Birk on määrätietoinen, mutta jää hieman Ronjan temperametin alle. Toisaalta Birk myös haastaa Ronjaa, mitä itse en ehkä tekisi, Ylitolonen toteaa.

Molemmat pohtivat uraa teatterialalla laajemminkin ja nähtäväksi jää, minne tämän kesän jälkeen suuntaavat.

– Ronja Ryövärintytär on itselleni ikään kuin testi, että mitä tykkään näyttelijäntyön tekemisestä useita kuukausia peräkkäin. Tähän asti olen pitänyt työstä todella paljon, Kallas-Herd kertoo.

– Olen ammatiltani lähihoitaja, mutta näytteleminen kiinnostaa todella paljon ja olisi kiva olla ammattinäyttelijä tulevaisuudessa, Ylitolonen pohtii.

Ronja Ryövärintytär

Koko perheen näytelmä ensi-illassa  juhannusaattona pe 25.6. klo 18 Konttisen kesäteatterilla.

Liput 16 euroa, neljän hengen perhelippu 60 euroa. Liput myynnissä osoitteessa www.visitrovaniemi.fi sekä Konttisen Kesäkiskalla.

Näytökset jatkuvat läpi kesän 6. päivä elokuuta asti.