siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Rollo soi­koon: Rietas haluaa show'n kuntoon ja kei­koil­le

Folk metal -yhtye Rietas sekoittaa levyllään pelottomasti teemoja mytologiasta Rovaniemen markkinoihin.

Kuvassa vasemmalta oikealle Rietas-yhtyeen jäsenet: Mikko Ahvenjärvi, Jyrki Ylinampa, Raisa Ylinampa, Santtu Kivijärvi, Pasi Kajo.
Kuvassa vasemmalta oikealle Rietas-yhtyeen jäsenet: Mikko Ahvenjärvi, Jyrki Ylinampa, Raisa Ylinampa, Santtu Kivijärvi, Pasi Kajo.

1. Mikä on Rietas?

Lappihenkistä folk metallia soittava Rietas -yhtye on viiden taitelijan paketti, jossa vaikuttavat Jyrki Ylinampa ja Pasi Kajo kitaristeina, Mikko Ahvenjärvi viulussa, Santtu Kivijärvi rummuissa sekä Raisa Ylinampa yhtyeen solistina.

– Basisti meiltä vielä uupuu, laulaja Raisa Ylinampa toteaa.

2. Minkälaista musiikkia tekee Rietas?

Rietas-yhtyeen ensimmäiseen Ikiaikainen-albumiin yhdisteltiin Ylinamman mukaan elementtejä eri musiikkityyleistä, mutta bändin nimikkobiisi on melko punk-henkinen. Albumi leikittelee bassovoittoisella yleissoundilla ja folk-tyylisillä melodioilla.

– Levy on silti yhteinäinen kokonaisuus, vaikka biisit sieltä erottuvatkin toisistaan selvästi. Musiikkimme erottuu varmasti joukosta ja kuulostaakin ehkä joltain, mitä ei ole vielä aikaisemmin tehty. Ylinampa kertoo, että sanoitukset albumilla ovat runomaisia ja niissä liikutaan historiallisista tunnelmista aina mytologiaan ja fantasiaan.

– Musiikkimme on helposti lähestyttävää ja uppoaa monenlaiseen kuulijaan, Ylinampa kertoo.

3. Miten pelaavat yhteen folk metal ja Rovaniemi?

Itse Folk-metalli on suhteellisen uusi genre Suomessa, eikä se liiemmin Rovaniemenkään katukuvassa näy – toistaiseksi, sillä maailmalla suomenkielinen Folk-metalli taas menestyy todella hyvin.

Rovaniemi pääsee oikeuksiinsa jopa kahdessa kappaleessa: Rauniolla -kappale kertoo Rovaniemen historiaa evakkolapsen tarinana, ja levyn ainoa cover-kappale ''Rovaniemen markkinoilla'' kertoo, noh, mistäs muustakaan kuin Rovaniemen markkinoista.

– Pohjoinen yleisesti on esillä vahvasti kappaleiden sanoituksissa. ''Staalo'' ja ''Taatsi'' kertovat Kitttilän Pokassa sijaitsevan Taatsin seidan historiasta.

''Taatsista'' julkaistiin myös musiikkivideo, jonka tekemiseen Rovaniemen kaupunki myönsi Rietas-yhtyeelle kulttuuriavustusta.

3. Millaista tulevaisuutta povataan Riettaalle?

Bändin tulevaisuuden suunnitelmat tähtäävät keikkalavoille.

– Tavoite on saada show kuntoon ja päästä keikoille! Olisi mahtavaa päästä esiintymään myös ulkomailla. Uusien biisien ja toisen levyn teko on toki tekeillä myös, Ylinampa summaa.

Korjattu 6.7. kirjoittajan nimi.