Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

RAU hylkäsi so­vin­to­eh­do­tuk­sen ve­tu­rin­kul­jet­ta­jia kos­ke­vas­sa työ­rii­das­sa – ju­na­lii­ken­teen sei­saut­ta­va lakko uhkaa 20. maa­lis­kuu­ta

Veturinkuljettajien lakko pysäyttäisi junaliikenteen yli kymmeneksi päiväksi.
Veturinkuljettajien lakko pysäyttäisi junaliikenteen yli kymmeneksi päiväksi.
Kuva: Pekka Aho

Rautatiealan Unioni RAU on hylännyt valtakunnansovittelijan antaman sovintoehdotuksen veturinkuljettajien tehtäviä koskevassa työriidassa.

Sovintoehdotuksen hylkääminen tarkoittaa sitä, että junaliikenteen seisauttava lakko toteutuu 20. maaliskuuta alkaen, ellei sovintoa tule ennen sitä. Lakko pysäyttäisi toteutuessaan junaliikenteen kokonaan 20. maaliskuuta–31. maaliskuuta väliseksi ajaksi.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara antoi sovintoehdotuksen tiistaina. RAU:n neuvosto hylkäsi sovintoehdotuksen perjantaisessa kokouksessaan.

RAUn mukaan uusi sovintoehdotus oli huonompi kuin edellinen ja sisälsi heikennyksiä lomautusten ilmoitusaikoihin ja sairauslomaoikeuteen. RAU hylkäsi edellisen sovintoehdotuksen viime viikolla koska katsoi, ettei siinä ollut työssäjaksamista parantavia tekstimuutoksia.

– Meillä on vielä reilu viikko aikaa löytää ratkaisu. Työnantajapuolella olisi nyt korkea aika tulla pois poterosta, sanoi RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki tiedotteessa.

Lakon oli tarkoitus alkaa maanantaina, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi sitä valtakunnansovittelijan esityksestä kahdella viikolla.

Työnantajapuoli pettyi hylkäykseen

Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio oli RAUn hylkäykseen pettynyt.

– Sovintoehdotus oli palkankorotustasoltaan yleistä linjaa noudattava. On vaikea ymmärtää, että RAU vaatii yhdelle ammattiryhmälle yleistä linjaa suurempia korotuksia kuin mitä noin 700 000 suomalaiselle on tällä neuvottelukierroksella jo sovittu. Myös muut rautatiealalle neuvotellut työehtosopimukset ovat noudattaneet yleistä linjaa, Vuorio sanoi tiedotteessa.

Vuorion mukaan työnantajapuoli on tekstikysymyksissä tullut merkittävästi vastaan työntekijäpuolen tavoitteita, muun muassa ehdottamalla laajaa työhyvinvointihanketta veturinkuljettajille työssäjaksamisen tueksi.

– RAUlle tämä ei kuitenkaan ole kelvannut, vaikka he nimenomaan ovat nostaneet työhyvinvoinnin parantamisen yhdeksi keskeiseksi tavoitteekseen, Vuorio moitti.

Palomäki kertoi STT:lle, että sovintoehdotuksesta puuttui edelleen työhyvinvointiin liittyviä asioita.

– Niissä oli pientä edistymistä, mutta jäsenistö ei kokenut, että sitä olisi ollut riittävästi.

Seuraavan kerran Paltan ja RAU:n välistä työriitaa sovitellaan ensi viikon tiistaina.