Ra­ja­var­ti­jat ovat aina aluksi etu­rin­ta­mas­sa etum­mai­si­na – Neu­vos­to­lii­ton ka­ran­nut ohjus Ina­ri­jär­vel­lä ja pa­ko­lais­tul­va Ra­ja-Joo­se­pis­sa ko­vim­mat haas­teet tal­vi­so­dan jälkeen

Ivalon vartioaseman päällikkö Juha Saari puhdistaa lumesta Petsamon ja Luton muistokiveä. Lippu on laskettu puolitankoon, koska Helsingissä on tuona päivänä rajavartiolaitoksen entisen päällikön Ilkka Laitisen hautajaiset. Tunturikämpällä lähellä Natsin kylää oltiin helmikuussa 1940 valmiina lähtemään vartioon. <p>Poropartio hiihteli Petsamon alueella Jäniskoskella 20. helmikuuta 1940.</p> Petsamon Yläluostarin 17 munkista vain kaksi pääsi evakkoon. Maailmanmenoa seurattiin radion kautta. Seinätaulu heijastaa toivoa: "Viel uusi päivä kaikki muuttaa voi": Kapteeni Karanko, kenraali Wallenius ja eversti Willamo pitivät palaveria tammikuussa 1940 Rovaniemellä. Ruotsalaisten vapaaehtoisten komentaja kenraaliluutnantti Ernst Linder ja Lapin ryhmän komentaja kenraalimajuri Kurt Wallenius tapasivat Rovaniemellä helmikuussa 1940. Nautsin kylää Norjan rajalla Petsamossa helmikuun puolivälissä 1940. Naapureita olivat pohjoisessa Höyhenjärvi ja idässä Suonikylä.
Ivalon vartioaseman päällikkö Juha Saari puhdistaa lumesta Petsamon ja Luton muistokiveä. Lippu on laskettu puolitankoon, koska Helsingissä on tuona päivänä rajavartiolaitoksen entisen päällikön Ilkka Laitisen hautajaiset.
Ivalon vartioaseman päällikkö Juha Saari puhdistaa lumesta Petsamon ja Luton muistokiveä. Lippu on laskettu puolitankoon, koska Helsingissä on tuona päivänä rajavartiolaitoksen entisen päällikön Ilkka Laitisen hautajaiset.
Kuva: Olli Miettunen

Rajojemme valppaat vartijat ovat jo 100 vuoden ajan olleet ensimmäinen eturintama, joka estää tai ainakin hidastaa Suomeen väkisin pyrkiviä tulemasta. Kovin paikka on ollut 80 vuotta sitten, kun itänaapuri yllätti suomalaiset hyökkäyksellä. Kovilla on oltu myös sitä ennen Läskikapinan ja sen jälkeen Neuvostoliiton ohjuksen tai pakolaistulvan takia.

– Rajajoukot ovat olleet koko satavuotisen historiansa ajan tarvittaessa ensimmäisenä valtakunnan rajoilta alkaen huolehtimassa osaltaan uskottavasta kansallisesta puolustuksesta, Lapin rajavartioston komentaja eversti Jarkko Alén sanoo.