Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 7. päivän luukku tästä

Suun terveydenhuolto: Ro­va­nie­men kau­pun­gil­le vakava huo­mau­tus Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Tilaajille

Po­ron­hoi­to on jälleen uuden kriisin edessä ja kaipaa tukia – saa­me­lais­kä­rä­jät: ener­gian hin­to­jen nousu tuo suuria tap­pioi­ta ja uhkaa saa­me­lais­ten elin­kei­noa

Saamelaiskäräjät on ilmaissut huolensa energiakriisin vaikutuksesta saamelaiseen poronhoitoon.

Sähkön, polttoaineiden ja ostorehun hintojen nousu ovat nostaneet porotalouden tuotantokustannuksia. Hinnannousut korostuvat saamelaiskäräjien mukaan etenkin saamelaisten kotiseutualueen paliskunnissa, joissa poronhoito perustuu porojen jatkuvaan paimentamiseen ja joissa välimatkat ovat pitkiä.

Poronhoidossa muistetaan yhä edellisten poikkeustalvien vaikutukset.

– Poroelinkeino ei ole vielä toipunut, ja nyt olemme jälleen uuden kriisin edessä. Tuotantokustannusten nousun voidaan ennakoida tarkoittavan saamelaisille poronhoitajille erittäin suuria taloudellisia tappioita ja jopa päätöksiä poroelinkeinon lopettamisesta, saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja Leo Aikio sanoo tiedotteessa.

Saamelaiskäräjät pitää tärkeänä, että maa- ja metsätalousministeriössä ryhdytään selvittämään, miten erityisesti saamelaisille poronhoitajille pystyttäisiin kohdentamaan tukea oikea-aikaisesti.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.