Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Kolumni

Poh­joi­sen pak­kas­char­mil­le on löy­ty­nyt kil­pai­li­ja – nyt meillä on kesä, joka on uusi talvi

Kilpisjärvi on täynnä. Nuorgam on täynnä. Ylläs on täynnä.

-
Kuva: Jouni Porsanger

Lapin kansallispuistot ovat – jos eivät täynnä – niin ainakin suositumpia kuin koskaan aiemmin.

Katkeamaton autojen ketju, elämän virta, kuljettaa valtateitä 4 ja 21 pohjoiseen matkailuautoja, asuntovaunuja ja täyteen pakattua perheidylliä.

Suomalaiset ovat ottaneet tosissaan päättäjien kehotuksen ja yrittäjien toiveen kaikkien aikojen kotimaan matkailukesästä.

Vierailin viime viikolla EU:n pohjoisimmassa kylässä ja ajelin tällä viikolla kohti etelää, Ranuan, Paltamon ja muiden hiljaisten kylien halki.

Paitsi: ne eivät olleet hiljaisia!

Nuorgamin majoituspalvelut kertovat täysistä tuvista, Ivalon marketin parkkipaikalla oli enemmän autoja kuin kiivaimmalla sesongilla. Pienet, vilauksessa auton ikkunasta vaihtuvat maisemat ja paikat sykkivät elämää. Suomalaisia on kaikkialla, he ovat liikkeellä ja heitä on paljon.

Suomi on löytämässä jotain olennaista globalisaation kiihdytyksessä tipahtaneesta identiteetistään. Me olemme aina eläneet lähellä luontoa. Se on antanut meille suojaa, rauhaa, ravintoa – elämän.

"Meillä on käsissämme kulta-aarre. Sen nimi on puhdas luonto, sen nimi on turvallisuus ja hiljaisuus."

Miljoonat lentomatkat, etelän ja kaukomaiden lomat, pikaiset pistäytymiset Euroopan kulttuurikeskuksissa, ovat vaihtuneet kotimaiseen luontoon.

Osa suuntaa saaristoon, toiset tunturiin. Keskelle miljöötä, jossa suomalainen on sukupolvesta seuraavaan toteuttanut itseään ja jonne se kaikista maailman paikoista sulautuu kaikkein sujuvimmin.

Jos suomalainen luonto (rauha, hiljaisuus, puhtaus) ja sen ympärille sijoittuvat aktiviteetit (pyöräily, retkeily, kalastus, mökkeily jne.) ovat nousseet ”uuden maailman” vetovoimatekijöiksi oman kansamme keskuudessa, mitä tapahtuu kun kaupunkilainen, kaikissa maailman 26:ssa, yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkiseuduista, haluaa erämaan äärelle?

Vaikka valtaosa heistä ei koskaan löydä koskemattoman luonnon ja rauhan tarpeensa kanssa Suomeen, voi heikompikin ”exeltaulukkoeinari” todeta, että meillä on käsissämme kulta-aarre. Sen nimi on puhdas luonto, sen nimi on turvallisuus ja hiljaisuus.

Jokainen ihminen tällä planeetalla tarvitsee näitä.

Olemme myyneet ja markkinoineet talven eksotiikkaa ja vähäpuheista pohjoisen pakkascharmia joulupukilla ja poroilla kuorrutettuna. Lunta, jäätä ja taivaan tulia.

Nyt huomataan, että meillä on myös keskiyön aurinko, maailman puhtain retkeilyilma ja -vesi. Meillä on syvän vihreä metsä, toistasataatuhatta uintikelpoista järveä, sekä rauha, jollaista jokainen yhä suuremmissa määrissä kaipaa.

Meillä on kesä, joka on uusi talvi.

Kirjoittaja on Arktiset Vedet -tv-sarjan tekijä, rovaniemeläinen luonnon, urheilun ja hyvien tarinoiden ystävä.