Kolumni: Vietän van­huu­te­ni put­kas­sa

Työllisyys: Työt­tö­myys on vä­hen­ty­nyt Lapissa – avoin­ten työ­paik­ko­jen määrä kas­vus­sa

Poh­jois-Ka­li­for­nian Di­xie-maas­to­pa­lo roihuaa edel­leen val­toi­me­naan – maas­to­pa­lo on osa­val­tion his­to­rian kol­man­nek­si suurin

Tulipalot ovat tuhonneet osavaltiossa jo 250 prosenttia enemmän maastoa kuin viime vuonna, joka sekin oli jo maastopalojen ennätysvuosi.

Los Angeles
Viranomaisten mukaan palosta on saatu hallintaan noin viidennes.
Viranomaisten mukaan palosta on saatu hallintaan noin viidennes.
Kuva: CHRISTIAN MONTERROSA

Kaliforniassa viisi ihmistä on kateissa osavaltion pohjoisosassa riehuvan Dixie-maastopalon jäljiltä ja ainakin kolme palomiestä on saanut vammoja tulipätsiä sammuttaessaan, kertovat viranomaiset.

Dixiestä tuli kuluvalla viikolla osavaltion historian kolmanneksi suurin maastopalo, joka on korventanut tieltään jo yli 180 000 hehtaaria maastoa.

Viranomaisten mukaan palosta on saatu hallintaan noin viidennes. Sään viileneminen ja tuulten tyyntyminen ovat auttaneet palomiehiä.

Dixie on jo tuhonnut kultaryntäyksen ajalta periytyneen historiallisen Greenvillen kaupungin sekä Canyondamin pikkukaupungin. Tuhansia asukkaita on kehotettu jättämään kotinsa.

Rakennuksia ja ajoneuvoja on tuhoutunut Dixie-palossa Kalifornian Greenvillessä.
Rakennuksia ja ajoneuvoja on tuhoutunut Dixie-palossa Kalifornian Greenvillessä.
Kuva: CHRISTIAN MONTERROSA

Alustavien arvioiden perusteella maastopalo sai alkunsa, kun kaatuva puu katkaisi paikallisen sähköyhtiön voimajohdon.

Heinäkuun lopussa Kaliforniassa oli palanut jo yli 250 prosenttia enemmän maastoa kuin viime vuonna, joka taas oli maastopalojen tuhoisin vuosi Kaliforniassa osavaltion nykyhistoriassa.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos lisää kuivuutta Yhdysvaltain länsiosissa, mikä tekee maastopaloista vuosi vuodelta pahempia.