Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Per­jan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapissa tar­tun­ta­ta­pauk­set kas­vus­sa – alue siirtyy ko­ro­na­epi­de­mias­sa kiih­ty­mis­vai­hee­seen, yli 20 hengen ko­koon­tu­mi­set kiel­le­tään

18.05 Avi ja LSHP: Ravintoloiden olisi hyvä ottaa käyttöön kasvomaskivelvoite

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö ja Lapin aluehallintovirasto toivovat, että ravintolat ottaisivat käyttöön kasvomaskivelvoitteen. Ne myös suosittelevat, että ravintolat kannustaisivat erilaisten jäljityssovellusten käyttöön.

Avi ja LSHP muistuttavat ravintoloita, jotta ne ohjaisivat työntekijöitään ja asiakkaitaan noudattamaan annettuja suosituksia ja ohjeita, joilla voidaan estää koronavirustartuntojen leviämistä.  Lappiin tulee nyt paljon matkailijoita leviämisvaiheen alueilta.

Ravintolan on muistutettava asiakkaitaan siitä, ettei sairaana tai oireisena pidä tulla ravintolaan.

Nykyiset tartuntatautilain mukaiset koronan leviämisen ehkäisemisen ravintolavelvoitteet ovat voimassa vielä ensi viikon. Lapin aluehallintovirasto jakaa myöhemmin lisätietoa 1. maaliskuuta voimaan tulevista uusista, ravintoloita koskevista rajoituksista ja velvoitteista.

16.30 Rovaniemen MM-rallit voidaan ajaa suunnitellusti

Lapin kiristyvät koronarajoitukset eivät näillä näkymin vaikuta Rovaniemen MM-rallien järjestelyihin tai toteutumiseen, arvioi kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen AKK Sports oy:stä.

– Edelleen olemme ajamassa. Näin haluan luottaa.

Rovaniemen MM-ralleissa noudatetaan kilpailua varten tehtyä omaa terveysturvallisuussuunnitelmaa, joka on hyväksytty yhdessä viranomaisten kanssa.

– Käsittääkseni se kattaa aika hyvin tämänkaltaisenkin tilanteen, Tarkiainen kertoo.

15.43 Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – ta­paus­mää­rät ovat sel­keäs­ti kas­vus­sa

Lapin sairaanhoitopiirissä (LSHP) todettiin perjantaina seitsemän uutta koronavirustapausta. Kaksi tapauksista todettiin Pelkosenniemen Pyhätunturilla. Molemmat tartunnan saaneista ovat ulkopaikkakuntalaisia. Toinen heistä on ollut jo valmiiksi karanteenissa.

Kolarissa todettiin myös kaksi tapausta. Yksi tapauksista liittyy aiempaan paikkakunnalla todettuun tartuntaketjuun ja toisessa tartunnan alkuperä on vielä selvityksen alla.

Yksi tapaus todettiin Kemijärvellä henkilöllä, joka on ollut valmiiksi karanteenissa ja saanut tartunnan saman talouden henkilöltä.

Rovaniemellä todettiin Pyhätunturin tartuntaketjuun liittyvä tartunta. Inarissa todettiin yksi tartunta, jonka alkuperää myös selvitetään.

Viimeisen kahden viikon aikana tapausmäärät ovat selkeästi lisääntyneet LSHP:n alueella.

13.47 Eduskunta hyväksyi tartuntatautilain muuttamisen

Viranomaisilla mahdollisuus sulkea yksityisiä liikuntatiloja ja kuntosaleja.

13.45 Rovaniemen kaupunki kiristää koronasuosituksia

Kaupunki suosittelee, että yli 16-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kolmen viikon ajaksi eli 14.3. saakka. Peruskouluikäiset voivat jatkaa harrastamista korona-ajan turvallisuusohjeita noudattaen.

Korkeakouluja suositellaan siirtymään etäopetukseen pois lukien välttämätön lähiopetus.

Lisäksi etätyöskentelyä suositellaan Rovaniemen alueella kaikille niille työpaikoille, joissa se on mahdollista.

Maskisuositus laajenee koskemaan yli 12-vuotiaita oppilaita sekä koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa.

12.20 Lappi siirtyy kiihtymisvaiheeseen

Lapin sairaanhoitopiiri siirtyy koronaepidemiassa kiihtymisvaiheeseen.

Lapin aluehallintovirasto kieltää kaikki yli 20 hengen kokoontumiset Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Määräys on voimassa 22.2–21.3.

11.21 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta koronatartuntaa.

Vahvistusta muuntoviruksista alueella ei vielä ole.

10.00 Isoja päätöksiä tänään Lapin kannalta

Perjantaina tehdään Lapin kannalta isoja päätöksiä koronatilanteeseen liittyen.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä päättää tänään, siirtyykö sairaanhoitopiiri koronaviruksen perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Kiihtymisvaihe tarkoittaisi, että Lapin aluehallintovirasto voi arvioida rajoitusten riittävyyttä ja rajata asiakasmääriä paikallisesti.

Kaikki harrastustoiminta tulisi järjestää niin, että turvaetäisyydet säilyvät.

Harrastustilojen käyttäjämääriä voidaan suositella alentamaan puoleen normaalista. Aikuisten harrastustoiminnan keskeyttämistä voidaan myös suositella.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä on noudatettu joulukuusta asti anniskeluravintoloissa määräystä, että anniskelu päättyy kello 22 ja ne sulkeutuvat kello 23.

Pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä. Ruokaravintolat, kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä.

10.00 Ohjeet lomalaisille ristiriitaisia

Etelä-Suomen hiihtolomaviikko on ensi viikolla. THL ja Lapin sairaanhoitopiiri suosittelivat torstaina, että Uudeltamaalta ei matkustettaisi pahenevassa koronatilanteessa minnekään.

Matkailusta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolestaan totesi torstaina, että Lappiin voi yhä matkustaa, kunhan sen tekee turvallisesti.

Hallitus käsittelee tänään kello 15 alkaen esitystä rajojen pakkotestauksesta.