Per­jan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Ko­la­ris­sa ei uusia tar­tun­to­ja, 401 uutta tar­tun­taa Suo­mes­sa, Län­si-Poh­jas­sa kolme uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – Joh­ta­ja­yli­lää­kä­rin mukaan Ko­ro­na­vil­kun käyttöä alueel­la voisi lisätä

Suomen ja Ruotsin rajalla olevat testauskontit ovat tarkoitettu Ruotsista paluuliikenteelle tai ajanvarauksella oireisten henkilöiden testaukseen.
Suomen ja Ruotsin rajalla olevat testauskontit ovat tarkoitettu Ruotsista paluuliikenteelle tai ajanvarauksella oireisten henkilöiden testaukseen.
Kuva: Jussi Leinonen

Kolarissa ei uusia tartuntoja kuluvalla viikolla

Kolarissa ei kuluvalla viikolla ole todettu uusia koronatartuntoja. Pohjois-Pohjanmaalta lähtöisin oleva tartuntaketju näyttää sammuvan.

Kuntaan saatavat uudet rokotukset annetaan suurimmassa riskissä oleville eli ikäihmisille. Ensin rokotetaan yli 80-vuotiaat helmikuun aikana. Heihin otetaan yhteyttä suoraan terveyskeskuksesta.

Kun rokotteita saadaan enemmän, järjestetään rokotuspäivä, josta Kolarin kunta tiedottaa heti, kun saa varman tiedon rokotteiden saapumisesta.

Salla siirtää ko­ro­na­ro­ko­tus­ten te­hos­te­an­nos­ten pis­tä­mis­tä

Sallan kunta siirtää koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen saaneiden tehosterokotteiden antamista viikolle 15.

Kunnasta soitetaan puhelimitse jokaiselle tehosterokotetta odottavalle viikon 6 alkupäivinä.

Suomessa 401 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu 401 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 979 tartuntaa, mikä on 1 132 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Viimeisen viikon aikana tartuntoja on todettu suunnilleen saman verran kuin edellisellä viikolla.

Koronavirusta on kahden viikon aikana todettu asukaslukuun suhteutettuna eniten Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla, joiden ilmaantuvuusluvut ovat pitkään olleet maan korkeimpia. Seuraavaksi korkeinta ilmaantuvuus on Keski-Suomessa.

Rauhallisin tautitilanne puolestaan on Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Yhteensä Suomessa on todettu nyt 46 894 koronavirustartuntaa.

THL kertoo myöhemmin päivällä koronaviruksen vuoksi sairaalassa olevien potilaiden määrän sekä mahdollisista uusista koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista. Lisäksi THL päivittää koronarokotteen saaneiden ihmisten lukumäärän.

Yläkoululaiset palaavat lähiopetukseen Jyväskylässä

Keski-Suomen ilmaantuvuutta ovat ajaneet ylöspäin Jyväskylän suuret tartuntaryppäät. Kaupunki on edelleen epidemian leviämisvaiheessa.

Jyväskylän yläkoululaiset palaavat ensi maanantaina lähiopetukseen viikon etäopetusjakson jälkeen, kaupunki kertoo tiedotteessaan. Tartunnat ovat yläkoululaisten osalta laskussa. Myös nuorisopalveluiden rajoitukset päättyvät, mutta liikuntaharrastukset ovat tauolla vielä ainakin ensi viikon.

Muut suositukset ja rajoitukset jatkuvat Jyväskylässä ennallaan näillä näkymin vähintään helmikuun loppuun.

Tällä viikolla Jyväskylässä on todettu maanantaista perjantaiaamupäivään mennessä 87 uutta koronatartuntaa. Karanteeniin on asetettu tällä viikolla noin 300 ihmistä, mikä on huomattavasti vähemmän kuin viime viikolla. Silloin karanteeniin asetettiin noin 1 400 ihmistä.

Länsi-Pohjassa kolme uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta tartuntaa torstain jälkeen.

Epidemian pääpaino on edelleen Torniossa, mutta tartuntoja on sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan todettu myös muissa sairaanhoitopiirin kunnissa.

Koronaturvatoimet eli kahden metrin turvaväli, käsihygieniasta huolehtiminen ja kaikissa kontakteissa käytettävä kasvomaski, ovat sairaanhoitopiirin alueella edelleen tarpeen.

Tartunnanjäljitysten perusteella Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa on johtajaylilääkärin Jyri J. Taskilan mukaan alueella varaa lisätä. Sovelluksen lataamista suositellaan edelleen.

Massatestauspiste vain paluuliikenteelle

Tornion kaupunki muistuttaa, että Suomen ja Ruotsin välisellä rajanylityspaikalla sijaitseva koronan massatestauspiste on tarkoitettu ainoastaan Suomeen suuntautuvalle paluuliikenteelle.

Samassa yhteydessä sijaitseva, ajanvarauksella toimiva koronanäytteenotto on puolestaan tarkoitettu ainoastaan sellaisille torniolaisille, joilla on koronatartuntaan viittaavia oireita tai joiden kohdalla on syytä epäillä altistumista virukselle.

Kontissa palvellaan viikonloppuisin myös muita Länsi-Pohjan kuntien asukkaita.

Ruotsissa työssä käyviä ohjeistetaan sopimaan koronatestissä käymisestä oman työnantajansa kanssa.