Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­nen etenee EU:ssa odo­te­tus­ti, mutta hii­li­nie­luis­sa on pa­ran­ta­mi­sen varaa – tek­ni­set nielut aut­ta­vat asias­sa, mutta eivät rat­kai­se koko on­gel­maa

Jos kaikki menee kuten EU:ssa on suunniteltu, läntinen Eurooppa on hiilineutraali 2050 mennessä. Tämä tarkoittaisi nollapäästöjä eli sitä, että kaikki hiilidioksidipäästöt voitaisiin sitoa ilmakehästä hiilinieluihin.

Vielä toistaiseksi tavoite on kaukana. EU-maat ovat onnistuneet vähentämään kolmanneksen nettopäästöistään 1990 tasoon verrattuna. Kyseinen vertailuvuosi on kirjattu sekä Pariisin ilmastosopimukseen että EU:n ilmastolakiin. Kaikki tähtää siihen, että ilmaston globaali lämpeneminen saadaan pysäytettyä ja rajattua alle kahteen asteeseen.

Seuraava etappi on vuosi 2030, johon mennessä nettopäästöjen tulisi vähentyä 55 prosentilla ja sitä seuraava 2040, jolloin pitäisi tavoittaa 90 prosentin raja. Viimeksi mainittu luku on uusi tavoite, jonka EU:n komissio julkisti äskettäin. Tosin se muuttuu viralliseksi vasta ensi kesän EU-vaalien jälkeen.

Suomen on vahvistettava luontaisia hiilinielujaan, jos se aikoo pysyä ilmastotavoitteissaan.
Suomen on vahvistettava luontaisia hiilinielujaan, jos se aikoo pysyä ilmastotavoitteissaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.