Pää­mi­nis­te­ri Marin Ylellä: Pää­kau­pun­ki­seu­dun ra­joi­tus­ten pur­ka­mi­nen vaa­ran­taa Suomen epi­de­mian hal­lin­nan

Kuntavaalien siirto ei ajankohtainen - kotiäänestystä hoitavien vaalivirkailijoiden rokottamista syytä pohtia vakavasti.

Pääministeri Sanna Marin kuvattiin tammikuun lopulla Säätytalolla.
Pääministeri Sanna Marin kuvattiin tammikuun lopulla Säätytalolla.
Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla kantavansa huolta Suomen nykyisestä tautitilanteesta. Erityisen huolestuttava tilanne on pääkaupunkiseudulla.

– Osa alueista, erityisesti pääkaupunkiseutu, on päätynyt muutamaankin kertaan löysentämään rajoitustoimenpiteitä vastoin Husin, vastoin THL:n ja vastoin sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusta ja vastoin valtioneuvoston suosituksia. Tilanteessa, jossa tauti leviää, muuntovirus leviää ja tilanne pahenee, höllätään rajoituksia. Se ei ole mielestäni oikea tie, ja se vaarantaa koko Suomen epidemian hallinnan, Marin moitti.

Pääkaupunkiseudulla toisen asteen opetuksessa siirrytään hiihtoloman jälkeen taas lähiopetukseen. Marin sanoi ymmärtävänsä huolen nuorten tilanteesta, mutta piti ratkaisua nykytilanteessa erittäin vaikeana ja hankalana.

– Voisin jopa sanoa, että se on mielestäni vastuuton, Marin sanoi.

Marinin mukaan on odotettavissa, että tilanne tulee pahenemaan, mikäli rajoituksia löysätään.

– Olemme kokeneet, että rajoitukset todella toimivat. Kun kontakteja rajoitetaan, on sillä myönteinen vaikutus tautitilanteeseen. Kun ei tule kohtaamisia, niin silloin ei tule tartuntoja. Tauti ei katso sitä, onko ympäristö harrastustoimintaa vai ravintolatoimintaa, Marin sanoi.

Vaalien lykkääminen ei ajankohtaista

Kuntavaalien siirtäminen koronan takia ei Marinin mukaan ole ajankohtaista. Toistaiseksi puoluesihteereistä koostuva työryhmä on ollut yksimielinen siitä, että kuntavaaleja ei siirretä.

Siirtäminen olisi Marinin mukaan ajankohtaista, jos tautitilanne pahenisi niin, että joudutaan poikkeusoloihin, ottamaan käyttöön valmiuslaki ja siirtymään toimenpidetasolle 3.

Marin ei usko, että koronatilanne johtaisi kuntavaalien äänestysprosentin merkittävään laskuun.

– Tällaisesta ei ole viitteitä. Kun ihmisiltä on kysytty osallistumisesta kuntavaaleihin, vain hyvin pieni osa on ilmoittanut, että jättäisi äänestämättä. Näyttää siltä, että äänestysaktiivisuus olisi samaa tasoa kuin viime kuntavaaleissa, Marin sanoi.

Marin arvioi, että kotiäänestystä hoitavien vaalivirkailijoiden rokottamista olisi syytä pohtia vakavasti. Marin sanoi pitävänsä tällaista rokotusjärjestyksen muutosta perusteltuna ja tietävänsä, että terveysviranomaiset pohtivat asiaa.

Kaikkien vaalivirkailijoiden rokottaminen ennen kuntavaaleja olisi sitä vastoin poliittinen päätös. Marin sanoi, ettei hän sulkisi tätäkään ratkaisua pois.

– Demokratian toteutuminen on niin tärkeä kysymys, että siinä kohtaa on varmasti mahdollista pohtia myös rokotusjärjestyksen muuttamista.

Laumasuoja saavutettaneen tämän vuoden aikana

Kesän tilanteesta Marin sanoi, että koronarajoituksia voidaan purkaa, jos tautitilanne saadaan pidettyä hallinnassa. Rajoitusten purkuun vaikuttaa rokotusten eteneminen ja koronan kausivaihtelu.

– Uskon, että voimme kesällä elää paljon normaalimpaa elämää, jos saadaan pidettyä luvut hallinnassa.

Marin totesi, että hallitus tarkastelee tilannetta usean mittarin kautta, eikä nimennyt mitään yksittäistä raja-arvoa, jonka perusteella päätöksiä tehtäisiin.

Rokotusten etenemisestä Marin totesi, että rokotteita ei ole saatu Suomeen sitä määrää mikä luvattiin, mutta uskoi, että laumasuoja saadaan kuitenkin aikaan Suomessa tämän vuoden aikana.

– Suomessa ihmiset onneksi myös haluavat sen ottaa, Marin huomautti.

Tilanne on toinen etelänaapuri Virossa, jonka pääministeri Kaja Kallas kertoi, että heillä osa väestöstä suhtautuu rokotuksiin hyvin varauksellisesti.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) esitti harkintaa rokotusjärjestyksen muuttamisesta niin, että vaikeimman tautitilanteen alueilla rokotettaisiin nopeammin. Marinin mukaan pohdinta on perusteltua, mutta ei nähnyt tarvetta vielä tehdä muutoksia järjestykseen.

– Vielä rokotusjärjestelystä ei ole syytä muuttaa. On mahdollista, että jossain vaiheessa rokotejärjestystä katsotaan uudestaan ja erityisesti epidemiologisesta näkökulmasta.