Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Omik­ron­muun­nok­sen le­viä­mis­tä yri­te­tään jar­rut­taa – kol­man­sis­ta maista tu­le­vil­le tiukat ehdot

STM ohjeistaa lisäksi alueita testaamaan muun muassa Tanskasta, Norjasta ja Britanniasta tulevat.

Helsinki

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ohjeisti aluehallintovirastoja, että resurssien mukaan testattaisiin myös Britanniasta, Tanskasta, Norjasta ja Nigeriasta saapuvat matkustajat. Syynä on omikronmuunnoksen leviäminen. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotustilaisuudessa torstaina.

Koronatestistä voi vapautua, jos on esittää negatiivinen ennakkotestitulos, joka on otettu kahden vuorokauden sisällä.

Jo aiemmin ministeriö on ohjeistanut testaamaan tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvia matkustajia. Näistä maista tulleita on määrätty pakollisiin terveystarkastuksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) ohjataan seuraamaan omikrontilannetta eri maissa.

– Maalistaa voidaan täydentää lyhyelläkin varoitusajalla, jos siihen on aihetta, sanoi tilaisuudessa STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Kiurun mukaan Ruotsi saattaa olla pian listassa mukana, mikä olisi erityisen haastavaa Tornion ja Ahvenanmaan rajoilla.

Monissa maissa ei ole tiedossa, ovatko niiden tartunnat nimenomaan omikronmuunnoksen aiheuttamia. Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia suositellaan siksi tekemään ennakkotesti ja lisäksi kotitesti maahantulon jälkeen.

Tämä koskee myös Suomen kansalaisia ja maassa vakituisesti oleskelevia.

Kolmansista maista tulevilta pääsy kielletty ilman ennakkotestiä ja rokotuksia

Hallitus päätti myös odotetusti maahantulon rajoituksien kiristämisestä EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevien kohdalla. Täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan jatkossa myös alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos.

Uusi vaatimus astuu voimaan tiistaina. Käytännössä maahan ei siis pääse, elleivät nämä vaatimukset täyty.

Vaatimus ei koske Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvia heidän palatessaan asuinmaahansa eikä henkilöitä, joiden maahantulon perusteena ovat tietyt välttämättömät syyt.

Kiuru: Pitää varautua hyökyaaltoon

Lisää rajaturvallistoimia voi olla vielä luvassa. Sote-ministeriryhmän oli torstaina illalla määrä pohtia, mitä uusia rajaturvallisuustoimia tarvitaan mahdollisesti myös EU:n ja Schengen-alueen sisäpuolella.

– THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on jo julkisuudessa todennut, että ennakkotestaus pitäisi ulottaa kaikkeen Suomeen tulevaan matkustamiseen riippumatta siitä, onko Suomen, Schengen-alueen vai kolmannen maan kansalainen, hän sanoi.

Myös muita koronatoimia sekä kolmansien rokotusten vauhdittamista pohditaan.

– Kuten olen todennut, kyllä tähän masiinaan pitää saada vauhtia niin rokotusten kuin toimien osalta. On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme varautua hyökyaaltoa vastaan, joka on tulossa, Kiuru sanoi.

STM ja sisäministeriö järjestivät tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin hallituksen uusista päätöksistä koronaepidemian torjunnassa.