Pulloposti: Simon pul­lo­pos­tin lä­het­tä­nyt Pik­ku-Oli­via löytyi Ruot­sis­ta somen voi­mal­la

tähtijuttu: Tornio tar­vit­see uuden päi­vä­ko­din – pai­nei­ta on yk­si­tyi­sen päi­vä­hoi­don li­sää­mi­sek­si kun­nal­lis­ten tilalle

kolumni: Maailma val­miik­si sam­mal­ten tahtiin – yhtenä syys­kuun päivänä sain itseni kiinni kär­si­mät­tö­myy­des­tä

Niemi täynnä his­to­riaa: Sai­raa­lan­nie­mes­sä asut­tiin jo ki­vi­kau­del­la – nyt alue odottaa päät­tä­jien rat­kai­su­ja

Matkailuopas Kaija Sälevä opasti kulttuurikävelijöitä läpi Sairaalanniemen historian. Alueella sijaitsee myös Rovaniemen 1. hautausmaa, jolta löytyy Rovaniemen ensimmäisen kirkon muistopaasi.
Matkailuopas Kaija Sälevä opasti kulttuurikävelijöitä läpi Sairaalanniemen historian. Alueella sijaitsee myös Rovaniemen 1. hautausmaa, jolta löytyy Rovaniemen ensimmäisen kirkon muistopaasi.

Tunnelma on surullinen ja ehkä odottavakin. Rakennukset ovat tyhjillään, ja kello talon seinässä on pysähtynyt. Luonto ympärillä rehottaa kesäisen kauniina mutta hoitamattomana.

Ollaan paikassa, joka tunnetaan nykyisin Sairaalanniemenä, mutta jonka vanhat rovaniemeläiset muistavat Korkalonniemenä. Aluetta on kutsuttu myös Pullinniemeksi ja Kirkonniemeksi.

– Sairaalanniemen nimi on tullut tietenkin siitä, että täällä toimi sairaala yli sadan vuoden ajan. Asutusta tällä alueella on ollut kivikaudesta saakka, matkailuopas Kaija Sälevä selvittää.

Kävelijöillä omia muistoja vanhasta sairaalasta

Sairaalanniemeen tutustuttiin viime keskiviikkona Rovaniemen kaupungin järjestämällä kulttuurikävelyllä, jonka oppaana toimi alueen historiaan perehtynyt Sälevä. Kävelylle osallistui parikymmentä kaupunkilaista, joista osalla oli omakohtaisia kokemuksia vanhasta sairaalasta.

– Pikkuveljeni syntyi vuonna 1946. Muistan, että synnytysosasto toimi silloin erillisessä parakkimaisessa rakennuksessa, Erkki Lehtoranta muistelee.

Orvokki Niemiselle vanha sairaalarakennus on tuttu työpaikkana. Hän kertoo työskennelleensä usealla osastolla, kun Lapin keskussairaala toimi rakennuksessa.

– Ensimmäinen työpaikkani oli synnytysosaston lastenhuoneessa vuonna 1975. Muistan, kun kerrankin yövuorossa hoidin yksin 24 lasta.

Tuttujen lehtipuiden lisäksi Sairaalanniemessä on myös sembramäntyjä ja pihtakuusia, joista osa lienee istutettu jo 1800-luvun lopussa.
Tuttujen lehtipuiden lisäksi Sairaalanniemessä on myös sembramäntyjä ja pihtakuusia, joista osa lienee istutettu jo 1800-luvun lopussa.
Kuva: Leena Talvensaari

Rovaniemen ensimmäinen kirkko ja hautausmaa

Ennen ensimmäistäkään sairaalaa Sairaalanniemi on ollut kirkon ja vainajien tyyssija. Alueen hengellisestä historiasta kertoo Rovaniemen 1. hautausmaa, joka sijaitsee Yliopistonkadun ja Sairaalakadun kulmauksessa.

Hautausmaalla on muistomerkki Rovaniemen ensimmäiselle kirkolle, joka valmistui niemeen vuonna 1632. Hautausmaa oli kirkon ympärillä ja sitä käytettiin vuoteen 1837.

– Hautakiviä hautausmaalla ei ole, mutta sen multiin on haudattu on satoja vainajia, Sälevä sanoo.

Vanhimmat puut yli satavuotiaita?

Rovaniemen ensimmäinen sairaala otettiin käyttöön toukokuussa 1895. Puurakennus tuhoutui sodassa, mutta jotain muuta tuolta ajalta on Sairaalanniemessä säilynyt.

– Vuonna 1896 lääkintöhallituksen pääjohtaja teki tarkastusmatkan Rovaniemelle ja velvoitti istuttamaan puita sairaalan ympärille. On lähes varmaa, että muun muassa alueen sembramännyt ja pihtakuuset ovat tuota perua, Sälevä sanoo.

Vanhin säilynyt rakennus tontilla on vuonna 1937 valmistunut ns. vanha sairaala. Se vaurioitui talvisodan pommituksessa, jossa menehtyi kymmeniä ihmisiä, mutta rakennus saatiin kuitenkin korjattua.

Vuonna 1962 sairaalaa laajennettiin rakentamalla siihen lisäosa. Martti Pennanen, josta myöhemmin tuli Rovaniemen terveystoimen talouspäällikkö, osallistui laajennuksen rakentamiseen.

– Olin silloin opiskelija ja pääsin kesäksi apumieheksi työmaalle, hän muistelee kävelykierroksella.

Kulttuurikävelylle osallistunut Martti Pennanen oli Rovaniemen terveystoimen talouspäällikkö silloin, kun entisestä keskussairaalasta tuli Rovaniemen terveyskeskus. Rakennuksessa tehtiin silloin suuri peruskorjaus ja siihen lisättiin muun muassa kuvassa näkyvät parvekkeet. Pennasta harmittaa, että rakennus on nyt tyhjillään.
Kulttuurikävelylle osallistunut Martti Pennanen oli Rovaniemen terveystoimen talouspäällikkö silloin, kun entisestä keskussairaalasta tuli Rovaniemen terveyskeskus. Rakennuksessa tehtiin silloin suuri peruskorjaus ja siihen lisättiin muun muassa kuvassa näkyvät parvekkeet. Pennasta harmittaa, että rakennus on nyt tyhjillään.
Kuva: Leena Talvensaari

Iso remontti terveyskeskusta varten

Vuonna 1988 Lapin keskussairaala muutti Sairaalanniemestä uudisrakennukseen Ounasrinteentielle. Sen jälkeen Sairaalanniemen rakennuksessa tehtiin iso peruskorjaus, ja vuonna 1991 sinne muutti Rovaniemen kaupungin terveyskeskus.

– Remontti oli todellakin iso – voi sanoa, että vain ulkoseinät jäivät jäljelle entisestä, Pennanen kertoo.

Terveyskeskuksen toiminta Sairaalanniemessä päättyi vuonna 2018, ja rakennus on ollut siitä lähtien pääosin tyhjillään. Toiminnan loppumista perusteltiin sisäilmaongelmilla. Pennasta harmittaa katsoa tyhjiä rakennuksia.

– Terveyskeskuksen käytössä rakennus ei ehtinyt olla edes 30 vuotta. Se tuntuu lyhyeltä ajalta.

Kulttuurikävelyt jatkuvat kirjastokävelyllä ke 21.7. klo 10–11. Kävelyllä tutustutaan pääkirjaston palveluihin ja arkkitehtuuriin. Ilmoittautumiset maanantaihin klo 16 mennessä: kirjatkotiin@rovaniemi.fi, 040 751 2068.
Sairaalanniemen tulevaisuus

Kaavamuutos meneillään

Sairaalanniemessä on meneillään asemakaavamuutos, jota ollaan tekemässä Kruunu & laavu -suunnitelman pohjalta.

Suunnitelmaan sisältyy viisi asuinkerrostaloa sekä puolentoista hehtaarin puistoalue.

Nykyisistä rakennuksista 1937 valmistunut vanha sairaala jää paikalleen ja se suojellaan.

Kaavaluonnos valmistuu syksyllä, jolloin myös kaupunkilaiset voivat kommentoida sitä.

Kommentti
Eikö matkailu tarvitse historiaa?
Leena Talvensaari

Rovaniemen kaupunkikuvaa moititaan historiattomaksi. Moitteessa voi olla vinha perä, mutta se ei tarkoita, että kaupunki itsessään olisi historiaton. Päinvastoin, Rovaniemellä riittää mielenkiintoista menneisyyttä vaikka muille jakaa.

Se vain ihmetyttää, miksi Rovaniemen monisäikeistä ja jopa dramaattista historiaa ei juurikaan käytetä hyväksi matkailussa. No, Rovaniemi on joulupukin kotikaupunki, mutta luulisi matkailijoissa olevan myös niitä, joita kiinnostavat tositarinat satujen sijasta.

Jotain on sentään tehtykin. Vuonna 2010 valmistui ympäristötaideteos Muistojen reitti, joka esittelee vanhojen valokuvien kautta 18 historiallista kohdetta Rovaniemellä. Valokuvat ovat yhä paikoillaan, mutta enpä ole nähnyt, että reittiä mitenkään markkinoitaisiin matkailijoille.

Rovaniemen kulttuuritoimistolle kiitos tämän kesän kulttuurikävelyistä. Ne ovat avanneet todella mielenkiintoisia näkökulmia kaupungin historiaan.