Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

New Yor­kis­sa vi­ran­omai­set estivät koronan vuoksi häät, joihin oli tulossa yli 10  000 vie­ras­ta

Uusien päivittäisten koronavirustartuntojen määrät ovat jälleen nousseet Yhdysvalloissa 70 000:n yläpuolelle.

Helsinki/New York

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat kieltäneet New Yorkiin suunnitteilla olleen hääjuhlan, johon oli tulossa jopa yli 10 000 vierasta. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo lauantaina paikallista aikaa.

Rocklandin piirikunnan sheriffin virasto oli varoittanut viranomaisia suunnitelluista häistä. Cuomo kertoi hallinnon varmistaneen, että on todennäköistä, että tiedot massiivisesta hääjuhlasta pitävät paikkansa.

Häät oli määrä järjestää maanantaina Williamsburgin kaupunginosassa, joka sijaitsee Brooklynissa New Yorkissa.

AFP kertoo, että mediatietojen mukaan kyse oli ortodoksijuutalaisista häistä.

New Yorkin koronamääräykset rajoittavat julkiset kokoontumiset enintään 50 henkilön suuruisiksi. Kirkossa tai temppelissä järjestettäville uskonnollisille tilaisuuksille rajoitus on noin kolmasosa siitä, miten paljon kuhunkin pyhättöön ihmisiä kerralla mahtuu.

Häiden mittavuudesta kertoi AFP:n mukaan Cuomon neuvonantaja Elizabeth Garvey. Hän kertoi toimittajille, että häihin oli ilmoittautunut saapuvaksi yli 10 000 ihmistä.

– Voit mennä naimisiin. Et vain voi saada tuhatta ihmistä häihisi. Päivän päätteeksi lopputulos on sama. Se on myös halvempaa, kuvernööri Cuomo sanoi.

Tartuntoja erityisesti ortodoksijuutalaiskaupunginosissa

New York oli keväällä Yhdysvaltain pahimpia koronapesäkkeitä, kun viruksen ensimmäinen aalto alkoi pyyhkiä liittovaltion ylitse. New Yorkin kaupungissa on kirjattu yhteensä yli 23 800 koronaan liittyvää kuolemaa. Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston mukaan kaupungissa on yli 8,3 miljoonaa asukasta.

Kaupungin onnistui saada koronakriisi hallintaan, kun ihmisten käskettiin pysyä kotona. Viime viikkoina tartuntojen määrät ovat jälleen kasvaneet, erityisesti tartuntamäärät ovat olleet nousussa kaupunginosissa, joissa on suuria ortodoksijuutalaisyhteisöjä, kertoo AFP.

Viime viikolla Cuomo määräsi, että edellä mainituissa kaupunginosissa suljetaan kaikki ei-välttämättömät yritykset. Lisäksi näillä alueilla suljettiin koulut ja rajoitettiin temppelissä vierailua niin, että enintään kymmenen ihmistä saa olla samaan aikaan pyhätössä.

Cuomo sanoi lauantaina, että rajoitustoimet ovat tuottaneet hyviä tuloksia.

Merkittäviä tartuntapiikkejä myös maaseudulla

Uusien päivittäisten koronavirustartuntojen määrät ovat jälleen nousseet Yhdysvalloissa 70 000:n yläpuolelle, kertoo muun muassa New York Times -lehti.

Perjantaina Yhdysvalloissa raportoitiin lehden mukaan yhteensä yli 70 450 uutta tartuntatapausta. Lehden omien tilastojen mukaan lukema on korkein sitten heinäkuun. Koronaan liittyviä kuolemia puolestaan kirjattiin perjantaina yli 900.

Lehden mukaan kymmenkunta osavaltiota on raportoinut loppuviikosta korkeimmista päivittäisistä tartuntamääristään sitten koronapandemian alkamisen. Tartuntatautilääkärit ovat varoittaneet, että lähestulkoon puolessa kaikista osavaltioista on nähty tuoreeltaan ennennäkemättömiä koronatartuntapiikkejä.

Merkittäviä tartuntapiikkejä on ilmoitettu kaupunkien lisäksi myös maaseudulta. Joissain osavaltioissa tartuntamäärät ovatkin olleet merkittävämpiä maaseudulla kuin kaupunkikeskuksissa, kertoo New York Times. Lehden mukaan näin on käynyt muun muassa Wisconsinissa ja Illinois'ssa.

Yhdysvalloissa yli 8,1 miljoonaa tartuntaa

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa.

Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on Worldometer-tilastosivuston mukaan varmistettu miljoonaa asukasta kohden yhteensä 25 160 tartuntaa ja kirjattu 676 koronaan liittyvää kuolemaa.

Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 2 398 ja 63.

Baltimorelaisyliopisto Johns Hopkinsin seurannan mukaan Yhdysvalloissa on tähän mennessä varmistettu lähes 8,1 miljoonaa tartuntaa. Koronakuolemia maassa on kirjattu noin 220 000.

Maailmanlaajuisesti on varmistettu Johns Hopkinsin mukaan yli 39,6 miljoonaa koronavirustartuntaa ja kirjattu yli 1,1, miljoonaa koronakuolemaa.

Yhdysvaltain lisäksi miljoonan tartunnan raja on ylittynyt myös Intiassa, Brasiliassa ja Venäjällä. Intiassa tartuntoja on yli 7,4 miljoonaa, Brasiliassa yli 5,2 miljoonaa ja Venäjällä yli 1,3 miljoonaa.

Väkilukuun suhteutettuna Intiassa on Worldometerin mukaan varmistettu miljoonaa asukasta kohden yhteensä 5 414 tartuntaa ja 82 koronakuolemaa. Brasiliassa vastaavat suhdeluvut ovat 24 527 ja 722. Venäjällä taas miljoonaa asukasta kohden on varmistettu 9 484 tartuntaa ja kirjattu 164 kuolemaa.