Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Äänestäminen: En­nak­ko­ää­nes­tys päättyy tiis­tai­na – Lapissa pel­lo­lai­set ää­nes­tä­neet ak­tii­vi­sim­min, Ko­la­ris­sa eniten nuk­ku­via

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Neu­vot­te­lut kat­ke­si­vat tu­lok­set­ta Ruot­sis­sa – Yh­dys­val­lat ja Poh­jois-Ko­rea eri lin­joil­la siitä, miten ta­paa­mi­nen meni

Kim Myong Gil: Yhdysvallat ei tuonut mitään neuvottelupöytään. Morgan Ortagus: Yhdysvallat toi luovia ideoita ja keskustelu oli hyvää.

Pohjois-Korean ydinneuvotteluista vastaava Kim Myong Gil poistui maansa Ruotsin-suurlähetystöstä lauantaina. Neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa katkesivat tuloksettomina.
Pohjois-Korean ydinneuvotteluista vastaava Kim Myong Gil poistui maansa Ruotsin-suurlähetystöstä lauantaina. Neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa katkesivat tuloksettomina.
Kuva: Joint Press Corps / HANDOUT

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean väliset neuvottelut loppuivat Ruotsissa tuloksetta. Neuvottelupöytä jätettiin lauantai-iltana, eikä jatkosta ole varmuutta.

Neuvottelijat tapasivat Tukholman Lidingön saarella sijaitsevassa kongressikeskuksessa.

Näkemykset neuvotteluista ja niiden hengestä ovat yhtä ristiriitaisen oloisia kuin maiden väliset näkemykset muutoinkin.

Neuvottelu oli ensimmäinen virallinen keskustelu Donald Trumpin ja Kim Jong Unin hallintojen välillä sen jälkeen, kun maiden johtajat päättivät kesäkuun tapaamisessaan aloittaa neuvottelut uudelleen.

Pohjois-Korea pettyi pahasti

Pohjois-Korean ydinneuvotteluista vastaava Kim Myong Gil syytti Yhdysvaltoja joustamattomuudesta ja juurtuneesta asenteesta.

– Neuvottelut eivät ole täyttäneet odotuksiamme ja lopulta ne katkesivat, Kim kertoi Pohjois-Korean suurlähetystön edustalla medialle.

Hänen mukaansa Yhdysvallat nosti odotuksia ennen neuvotteluja ehdottamalla joustavaa lähestymistapaa, uutta neuvottelumenetelmää ja luovia ratkaisuja.

– Mutta se aiheutti suuren pettymyksen, kun ei tuonut mitään neuvottelupöytään.

Yhdysvallat sanoo tehneensä uusia aloitteita

Yhdysvaltojen mukaan Kimin lausunnot eivät kuitenkaan vastaa neuvottelujen sisältöä tai henkeä.

– Yhdysvallat toi luovia ideoita ja sillä oli hyviä keskusteluja vastapuolen kanssa, totesi tiedottaja Morgan Ortagus.

Hänen mukaansa maan neuvottelijat esittivät useita aloitteita, jotka mahdollistaisivat etenemisen. Lisäksi Ortagus korosti asioiden vaativan tiivistä ja pitkää keskustelua.

– Yhdysvallat ja Korean demokraattinen kansantasavalta (Pohjois-Korea) eivät voi selvittää 70 vuoden sotaa ja vihamielisyyttä Korean niemimaalla yhden lauantain aikana.

Uudesta kutsusta ei ole varmuutta

Maiden välinen kiista koskee Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa ja siitä johtuvia talouspakotteita.

Kimin mukaan Yhdysvalloilla ei ole aikomusta selvittää tilannetta keskustelemalla, mutta hän uskoo silti, että Korean niemimaan ydinaseriisunta on yhä mahdollinen.

Tämä olisi kuitenkin mahdollista vain, jos kaikki "maan turvallisuutta ja kehitystä uhkaavat esteet poistetaan", mikä viitannee erityisesti pakotteisiin.

Yhdysvallat ilmoitti hyväksyneensä Ruotsin esittämän uuden neuvottelukutsun, jonka mukaan keskusteluja jatkettaisiin kahden viikon kuluttua. Ruotsin ulkoministeriö ei kuitenkaan vahvistanut tietoa kutsusta. Myöskään Pohjois-Korean mahdollisesta vastauksesta ei ole kerrottu.

Boltonin erottaminen ei ollut ratkaisevaa

Monien analyytikoiden mukaan paineet neuvottelujen etenemiselle ovat kovia molemmissa maissa.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaan keskittyvät 38 North -verkkosivuston päätoimittaja Jenny Town arvioi, että Pohjois-Korea pettyi siihen, ettei Trumpin turvallisuusneuvonantajan vaihto muuttanut tilannetta ratkaisevasti.

Presidentti erotti kovaa linjaa pitäneen John Boltonin vajaa kuukausi sitten erimielisyyksien vuoksi.

– Vaikka se vähensi painetta kaikki tai ei mitään -sopimukseen, osapuolien välinen kuilu ei ole kaventunut, Town pohtii.