PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Näin Ro­va­nie­mi tukee yri­tyk­siä: joustoa mak­suis­sa, han­kin­toi­hin vauh­tia... – Yrit­tä­jil­le in­fo­lä­he­tys kes­ki­viik­ko­na

Kaupunki voi tarvittaessa joustaa laskujen ja vuokrien maksuaikatauluissa. Omat laskunsa kaupunki yrittää maksaa etuajassa tukeakseen yrityksiä.

Kaupunki yrittää tukea paikallisten yritysten elinvoimaa, kun koronavirusepidemia on vaikeuttanut toimintoja.
Kaupunki yrittää tukea paikallisten yritysten elinvoimaa, kun koronavirusepidemia on vaikeuttanut toimintoja.
Kuva: Pekka Aho

Kaupunginhallitus päätti paikallisista yritysten tukitoimista kokouksessaan maanantaina. Tarkoitus on auttaa paikallisia yrityksiä koronavirustilanteen aiheuttamassa ahdingossa.

Kaupunginhallituksen hyväksymä tukipaketti sisältää muun muassa kaupunkikonsernin omien hankintojen aikaistamista ja kohdistamista paikallisiin yrittäjiin.

Lisäksi vuokrien maksuaikoihin annetaan pidennyksiä sekä joustetaan laskujen maksuehdoissa. Vastaavasti kaupunki voi aikaistaa omien laskujensa maksua yrityksille.

– Valtion tekemä laaja yritysten tukipaketti ja meidän toimet toivottavasti edesauttavat sitä, ettei Rovaniemellä nähdä lomautusten tai konkurssien aaltoa. Kaupunginhallitus tarkkailee tilannetta jatkuvasti ja on valmis kehittämään uusia tuen muotoja, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Maria-Riitta Mällinen (sd.) toteaa.

Kaupungin tytäryhteisöt laativat omalta osaltaan yhteisökohtaiset suunnitelmat toimenpiteistään yritystoiminnan tukemiseksi mahdollisimman nopeasti.

Myös kaupunkilaisia ja yrittäjiä kehotetaan suosimaan paikallisia yrityksiä.

Hankinnoilla rahavirtoja paikkakunnalle

Hankinnoista kaupunginhallitus linjasi, että pienhankintoja pyritään suuntaamaan paikallisille toimijoille. Isommat hankinnat puolestaan yritetään jakaa osiin. Lisäksi tarjouspyynnöistä tiedotetaan tehostetusti.

Nykyisten hankintasopimusten ehtoja puolestaan pyritään kohtuullistamaan mahdollisuuksien mukaan.

Vuokrien maksuaikoja voidaan pidentää kolmen kuukauden määräajaksi. Jos yritys joutuu nyt supistamaan tai keskeyttämään toimintaa tai jopa lopettaa sen, kaupunki voi neuvotella vuokranhuojennuksista. Kohtuullistamisen ehtona on, että yritys on muuten ollut kannattavuudeltaan terve.

Myös laskutuksessa voidaan käyttää samantapaisia joustoja.

Yrityspalvelusetelin haku alkaa heti

Pitkään suunniteltu yrityspalveluseteli otetaan nyt käyttöön suunniteltua aikaisemmin, toukokuun alussa.

Setelistä ja muista kaupungin tukipalveluista järjestetään livelähetyksenä infotilaisuus keskiviikkona. Tilaisuus on katsottavissa myös jälkikäteen.

Suunnitelma on, että kaupungin yrityskehitysyksikön eli Business Rovaniemen kautta jaetaan tänä vuonna setelien kautta 150 000 euroa. Tarkoitus on tukea rovaniemeläisten pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä ja auttaa omistajanvaihdostilanteissa. Lisäksi halutaan edistää yksityisten yrityspalvelumarkkinoiden kehittymistä Rovaniemen seudulla. Seteli täydentää muita asiantuntijapalveluita, kuten ELY-keskuksen palveluja.

Infotilaisuus yrityspalvelusetelistä ja kaupungin poikkeusolojen tukitoimista yrittäjille ke 1.4. klo 17 livelähetyksenä. Linkki lähetykseen osoitteessa www.businessrovaniemi.fi.
Mikä?

Yrityspalveluseteli

Kaupungin myöntämä palveluseteli pk-yritysten kehittämiseen.

Haku käynnistyy 1.4.2020.

Arvo on 2 500 euroa (alv 0 %) tai 5 000 euroa (alv 0 %). Yrityksen omavastuuosuus on 20 prosenttia.

Voimassa 6 kk.

Seteli on kaupungin sitoumus korvata osa palveluntuottajan suorittaman palvelun hinnasta.

Esimerkiksi näihin

Kansainvälistymisen suunnittelu ja markkinaselvitykset

Kansainvälistymiseen liittyvät messuosallistumiset

Taloushallinnon kehittämisen palvelut

Yrityksen strategia ja johtaminen

Tuotekehitys, tuotteistaminen ja palvelumuotoilu

Tausta: Elinkeinoyhtiö Rovaniemen kehitys lakkautettiin vuodenvaihteessa. Tilalle suunniteltiin yrityksille palveluseteli, joka otetaan nyt koronavirusepidemian vuoksi käyttöön suunniteltua aiemmin.