Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Urheilu: Suo­ma­lai­seen ju­do­val­men­nuk­seen le­veäm­mät hartiat – ro­va­nie­me­läi­nen Tuomo Seik­ku­la on yksi liiton nuorten val­men­ta­jis­ta

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Monet eivät tiedä, että koi­ra-asiak­kaat ovat ter­ve­tul­lei­ta yli 100 eri yri­tyk­sen ti­loi­hin Ro­va­nie­mel­lä

Pinun omistajan mielestä Rovaniemellä on lämmin koirakulttuuri, ja koirat herättävät ihastusta minne ikinä ne viekään.

Heidi Jyrkkä ja pohjanpystykorva Pinu käyvät monesti yhdessä kaupungilla, ja koiraan on suhtauduttu aina ystävällisesti.
Heidi Jyrkkä ja pohjanpystykorva Pinu käyvät monesti yhdessä kaupungilla, ja koiraan on suhtauduttu aina ystävällisesti.
Kuva: Aurora Kuusisto

Neljävuotias pohjanpystykorva Pinu nuuhkii rovaniemeläisen Hostel Café Kodin nurkkia uteliaana. Hostel Café Kodin työntekijä Katja Karjalainen pitää huolen, että Pinu saa iloisen vastaanoton, eli rapsutuksia ja vettä.

Karjalainen kertoo, että koirat ovat olleet tervetulleita kahvilaan siitä lähtien kun se avattiin, eikä koirien kanssa ole ollut mitään ongelmaa.

– Meillä kaikilla työntekijöillä on omiakin lemmikkejä, joten tykkäämme toivottaa tervetulleiksi kaikki koirat tänne kahvilaan. Silitämme ja leikitämme niitä aina kun ehdimme, Karjalainen kertoo.

Hilpeyttä ja ihastusta

Siskokset Heidi ja Henna Jyrkkä kertovat Pinun olevan aina siellä missä omistajansakin.

– Joko koira tulee mukaan, tai me ei mennä ollenkaan, Heidi Jyrkkä nauraa.

Ravintoloissa ja kahviloissa Pinu viihtyy parhaiten vaakatasossa, ja kaupoilla se tassuttelee kuuliaisesti omistajan perässä. Pohjanpystykorva on siskosten mukaan rauhallinen rotu, joten kaikenlainen asiointi sujuu Pinun kanssa muitta mutkitta.

– Kyllähän se herättää ihmisissä hilpeyttä ja ihastusta, kun koiran jonnekin julkiselle paikalle vie. Pinu nauttii yleensä saamastaan huomiosta ja rapsutuksista, Heidi Jyrkkä kuvailee.

Kahvilassa tai ravintolassa vieraillessaan Pinu viihtyy yleensä vaakatasossa, sillä niissä paikoissa ei ole koiran mielestä mitään kovin kiinnostavaa.
Kahvilassa tai ravintolassa vieraillessaan Pinu viihtyy yleensä vaakatasossa, sillä niissä paikoissa ei ole koiran mielestä mitään kovin kiinnostavaa.
Kuva: Aurora Kuusisto

Koirakulttuuri kukoistaa

On lämmin päivä, ja Hostel Café Kodin vesi maistuu karvaiselle kahvilavieraalle. Välillä Pinu saa nauttia koira-asiakkuutensa eduista herkkujen muodossa, esimerkiksi Rovaniemen kevätmarkkinoilla Pinulle maistui karjalanpiirakan tähteet.

– Oman kokemukseni mukaan koirat huomioidaan kyllä hyvin niissä paikoissa, jonne ovat tervetulleita. Rovaniemellä on ehdottomasti hyvä ja lämmin koirakulttuuri, Heidi Jyrkkä kertoo.

Varsinkin kesähelteillä olisi tärkeää, että koiran voisi ottaa mukaan asioille autoon jättämisen sijaan, sillä auton lämpötila nousee auringon paistaessa ikkunoista sisään niin korkeaksi, että koira voi saada lämpöhalvauksen. Siksi on hyvä, että monet ravintolat, terassit, kaupat ja muut julkiset tilat sallivat koirien mukanaolon.

– Olemme selvittäneet, minne koiran saisi ottaa. Löysimme Facebookista Koiraystävällinen Rovaniemi -nimisen listan, johon on kattavasti listattu eri paikkoja. Listasta on ollut paljon apua menoja suunnitellessa, siskokset pohtivat.

Listassa yli 100 paikkaa

Mira Niittylahden laatimaan Koiraystävällinen Rovaniemi -listaan on lueteltu kaikki tiedossa olevat Rovaniemen julkiset tilat, jonne koirat ovat tervetulleita. Listaan on merkitty tällä hetkellä noin 100 paikkaa.

Niittylahti koki listan tekemisen tarpeelliseksi, sillä Benno-pennun saapuessa taloon Niittylahti huomasi, että kaikki yritykset eivät tiedota erikseen hyväksyvätkö ne lemmikkieläimet vai eivät.

– Tiesin, että Rovaniemellä on koiraystävällisiä paikkoja, mutta oli vaivalloista kysyä joka paikasta erikseen lupaa. Niinpä päätin alkaa keräämään listaa, josta voisi tulevaisuudessakin olla hyötyä, Niittylahti kertoo.

Koiran kanssa kierrellessä Niittylahti on huomannut, että vaikka kokemukset ovat pääasiassa positiivisia, muutama asiakas on voinut paheksua koiran mukanaoloa.

– Kertaakaan meitä ei ole kuitenkaan pyydetty poistumaan allergioiden vuoksi, ja se kuitenkin eniten huolestuttaa ihmisiä, Niittylahti toteaa.

Tästä linkistä löydät Koiraystävällinen Rovaniemi -listan.