Marjanpoimijat: Yk­si­kään thai­maa­lai­nen ei jät­tä­nyt vii­su­mi­ano­mus­ta mar­jan­poi­min­taa varten

Pääkirjoitus: Hidas lu­pa­pro­ses­si voi olla ul­ko­mais­ten jät­ti-in­ves­toin­tien suurin este

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mitä jos äly­vaa­te kar­kot­tai­si sääs­kiä? – Näyt­te­ly Ark­ti­ku­mis­sa esit­te­lee, miten sel­lai­nen suun­ni­tel­laan

Taiteilijat, tutkijat ja tekniikan asiantuntijat kehittelivät uuden ajan tekstiilejä.

Rovaniemi
Edistyksellisessä tekstiilimuotoiluhankkeessa tehtiin myös erilaisia värjäyskokeiluja.
Edistyksellisessä tekstiilimuotoiluhankkeessa tehtiin myös erilaisia värjäyskokeiluja.
Kuva: Emma Napari

Arktikumin galleriassa pääsee tutustumaan luonnonmukaisiin älytekstiileihin. Nyt loppui ininä -näyttelyssä esitellään Luonnonvarakeskuksen, Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteishankkeen tuloksia.

Poikkitieteellisen luonnontieteiden tutkimuksen ja tekstiilitaiteen keinoin hanke ottaa kantaa ilmastonmuutokseen, kemikaaliylikuormitukseen ja tekstiileissä käytettäviin myrkyllisiin viimeistysaineisiin.

Future Bio-Arctic Design -hankkeessa etsitään arktisille raaka-aineille uusia käyttötarkoituksia. Tiedettä ja taidetta yhdistävässä monialaisessa työryhmässä työskentelevät rinnakkain tekstiili- ja vaatetusalan taiteilijat ja tutkijat, agrologit, kemistit ja materiaalitekniikan insinöörit.

Tavoitteena on ollut löytää pohjoisesta luonnosta kasveja, joista saatavat yhdisteet voisivat korvata nykyisin tekstiilien homeenesto-, hyönteiskarkote-, ja UV-suojauskäsittelyissä käytetyt haitalliset ja vaaralliset kemikaalit.

Lähtökohtina hankkeessa on ollut kaksi isoa vastakohtaa, tekstiiliteollisuuden hiilijalanjälki ja viimeistyskäsittelyjen haitalliset kemikaalit, sekä toisaalta pohjoisten luonnonmateriaalien puhtaus ja  mielenkiintoisia ominaisuuksia sisältävät kasvien kemialliset yhdisteryhmät.

Jacquard-kudottu ontelokangas on hankkeen tuotteita.
Jacquard-kudottu ontelokangas on hankkeen tuotteita.
Kuva: Emma Napari

Moniaistisessa näyttelyssä pääsee seuraamaan luonnonmukaisen hyttyskarkotetekstiilin kehittelyä mikroskooppikuvista valmiiksi prototyypeiksi asti.

Näyttelyssä esitellään myös hankkeessa tehtyä materiaali- ja käyttäjätutkimusta, tekstiilimuotoilua sekä paikallisten yrittäjien kanssa pidettyjen työpajojen tuloksia.

FBAD on Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama, Suomen rakennerahaston Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelmaan sijoittuva hanke.

Nyt loppui ininä – Future Bio-Arctic Design -näyttely 8.11. asti galleria Valossa Arktikumissa. Vapaa pääsy. Avoinna ti-pe 10–17, la-su 10–16.