pääkirjoitus: Pe­rus­suo­ma­lais­ten ta­voit­te­le­ma maa­han­muu­ton tu­lo­ra­jan ki­ris­tys on ku­tis­tu­mas­sa kos­meet­ti­sek­si muu­tok­sek­si

kolumni: Vie­rai­den vaa­ti­mat­to­muus voi olla enemmän vai­vaan­nut­ta­vaa kuin toi­vot­ta­vaa

Kittilä-käräjät: Kit­ti­lä-ju­pa­kan kä­sit­te­ly jatkuu kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Miksi Eemeli, 26, ja Elina, 24, edes käyt­tä­vät aikaa kam­pan­join­tiin, kun kan­san­edus­ta­jak­si pääsy vaatisi suurta ih­met­tä? Pod­cas­tis­sa teemana nuoret ja ää­nes­tä­mi­nen

Kuuntele Vaalipuhetta-podcastin tuoreimmasta jaksosta, millaista on olla nuori ehdokas.

-

Lapin Kansan Vaalipuhetta-podcastin viidennessä jaksossa kuullaan nuoria ehdokkaita ja pohditaan juurikin nuorten äänestyskäyttäytymistä. Vieraana on kaksi iältään vielä melko nuorta, mutta poliittiselta kokemukseltaan jo ikäistään enemmän nähnyttä ehdokasta.

Eemeli Kajula, 26, tekee kampanjaa sdp:n riveissä ja Elina Kuula, 24, havittelee eduskuntapaikkaa kokoomuksesta. Rovaniemen kaupunginvaltuustoon kuuluvat nuoret myöntävät, että läpipääsy on vaikeaa.

Vaalipuhetta, jakso 5: Miksi nuoret ehdokkaat edes kampanjoivat?

Puolueidensa kärkiehdokkaiksi heitä ei voi kutsua, ei edes potentiaalisiksi läpimenijöiksi. Miksi he sitten edes kampanjoivat?

– Tämä on yleisin kysymys, mitä minulta kysytään, Kajula tuhahtaa huvittuneena.

Hän kuitenkin naulaa tavoitteensa selkeästi: Kajula haluaa olla demareiden listalla toisena ja vähintään triplata äänimääränsä edellisistä eduskuntavaaleista. Vuonna 2019 hän keräsi 635 ääntä.

Eemeli Kajula ei perusta kampanjaansa someen. Hän kohtaa ihmiset toreilla. Elina Kuulan kampanjabudjetti on noin 4 000 euroa.
Eemeli Kajula ei perusta kampanjaansa someen. Hän kohtaa ihmiset toreilla. Elina Kuulan kampanjabudjetti on noin 4 000 euroa.
Kuva: Anssi Jokiranta

Eduskuntavaaliehdokastulokas Kuula puolestaan toteaa, että läpipääsy on haastavaa. Hän kampanjoi puolue edellä.

– Koen valtavan arvokkaana, että voin olla osa demokratiaa olemalla ehdolla.

Jaksossa keskustellaan nuorten äänestysaktiivisuudesta, nykyajan entistä enemmän sosiaaliseen mediaan siirtyneestä kampanjoinnista sekä siitä, miksi perussuomalaiset on ensi kertaa äänestävien keskuudessa kyselyiden mukaan se suosituin puolue.

Jakson juontajina ovat toimittajat Ville Hyötylä ja Mari Molkoselkä.

Heräsikö sinulla jaksosta ajatuksia tai kysymyksiä? Pane viestiä: taru.salo@lapinkansa.fi tai ville.hyotyla@lapinkansa.fi

Kuuntele aiemmat jaksot
Vaalipuhetta, jakso 4: Kolme kaksikkoa vastakkain
Vaalipuhetta, jakso 3: Nousevatko haastajat eduskuntaan?
Vaalipuhetta, jakso 2: Mihin menee keskusta?
Vaalipuhetta, jakso 1: Mikä ihmeen piilevä äänikynnys?