Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Me­ri-La­pis­sa in­nos­tu­nut­ta SPR:n va­paa­eh­tois­toi­min­taa

Maahanmuuttajien tuki – toimintaryhmästä on kuukaudessa tullut SPR:n Meri-Lapin osaston suurin toimintaryhmä.  Vapaaehtoisten ryhmä perustettiin 6.4.2022 ja nyt siinä on jo 32 aktiivista jäsentä.

Ja lisää mukaan saa tulla.

Jo ennen kuin ukrainalaiset pakolaiset tulivat Kemiin, Meri-Lapin osaston muiden ryhmien vapaaehtoiset organisoivat vaate- ja tavarakeräystä Ukrainan pakolaisille. Kaikki lahjoitetut vaatteet ja tavarat, astiat, matot, verhot jne. on koottu ja järjestetty entisen Ruutin päiväkodin tiloihin, osoitteessa Härkösenkatu 1, Kemi. Kiitos kaikille lahjoittajille! Kemin kaupunki on luvannut, että tila saa olla nykykäytössä toistaiseksi.

Maahanmuuttajien tuki -ryhmä on toiminut kiinteässä yhteistyössä SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen kanssa.

Nyt jo osa Ukrainan pakolaisista on hakenutkin tarvitsemiaan tavaroita Ruutista. Tavaraa on kuitenkin paljon vielä jäljellä, joten vapaaehtoisryhmä järjestää ukrainalaisille mahdollisuuden tulla katsomaan ja hakemaan tavaroita Ruutista. Nuo avoimet päivät ovat lauantai 21.5.2022 kello 12.00 – 16.00 ja lauantai 28.5.2022 kello 12.00 – 16.00.  Tukiryhmän vapaaehtoiset ovat työssä Ruutissa ja auttavat tarvittaessa kuljetuksissa.

Kemiin on SPR:n vastaanottokeskuksen kautta tähän mennessä tullut runsas 100 Ukrainan pakolaista. Ryhmän aktiivit kertovat, että avustaa voi monella tapaa. On oltu Ruutissa antamassa tavaroita ja kantamassa niitä autoon sekä järjestämässä säilytystiloja. On pesty ja tuuletettu lasten leluja. On hoidettu lapsia, sillä aikaa kun vanhemmat ovat olleet ns. virallisten asioiden parissa.  Vastikään perustettu ”lastenhoitajien” tiimi on mukana vastaanottokeskuksen perhekerhossa.  Perhekerho kokoontuu tiistaisin kello 10.30 – 11.00. Siitä saa lisätietoja SPR:n Kemin vastaanottokeskuksesta, osoite Keskuspuistokatu 20, Kemi.

Ryhmä kokoontuu suunnittelemaan ja päättämään tulevasta toiminnasta torstaina 12.5.2022 klo 17.30 – 19.30. Paikkana on Majakka – Pohjoisen järjestöjen tuki osoite: Pohjoisrantakatu 14, 2. kerros Kemi. Ideoina on ollut mm. ukrainalaisille lapsille kesätoiminnan järjestäminen, Kemi tutuksi: Kielikävelyt aikuisille ukrainalaisille ja mahdollisesti LäksyHelppi -toiminnan käynnistäminen elokuussa 2022, jos toimintaan saadaan tarpeeksi vetäjiä. Kaikki toiminnasta kiinnostuneet ja uudet ideat ovat tervetulleita!

Myös koulutus ja tulevaisuuden suunnittelu ovat tärkeitä, Peltonen toteaa. Nyt jo osa ryhmästä on osallistunut SPR:n ystävätoiminnan peruskurssille. Ja uusi ystäväkurssi järjestetään jo 17.5.2022 Majakan tiloissa. Kurssi on kolmen tunnin mittainen kurssi, joka antaa valmiudet kaikenlaiseen SPR:n vapaaehtoistoimintaan. Täsmäkoulutuksena ukrainalaisten parissa toimiville vapaaehtoisille järjestetään 31.5.2022 yhden illan mittainen Ukrainan tilanne: Henkinen tuki -koulutus. Ilmoittautuminen koulutuksiin sähköisesti Oma Punainen Risti -sivuston tai sp meri-lappi@osasto.punainenristi.fi kautta.

Kaikki jo mukana olevat vapaaehtoiset, mutta myös uudet vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet, voitte ottaa yhteyttä SPR:n Meri-Lapin osastoon tai suoraan osaston Maahanmuuttajien tuki-toimintaryhmään.

SPR:n Meri-Lapin osasto Maahanmuuttajien tuki – toimintaryhmä sp tarjatpelto@gmail.com

SPR:n Meri-Lapin osasto meri-lappi@osasto.punainenristi.fi

Tarja Peltonen, SPR