Luppo: Jari Kan­gas­nie­mi sai pe­don­tap­pa­jia kiik­kiin jopa ken­gän­nu­me­ros­ta

Tähtijuttu: Ro­va­nie­me­läi­nen Juha Salla löysi piir­tä­mi­ses­tä apua ma­sen­nuk­seen­sa

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Mene vaikka tänne: Ul­ko­lii­kun­taa, ku­va­tai­det­ta, tan­ka­ru­no­ja ja Is­rae­lin ko­ke­muk­sia

1. Kevytkin liikunta edistää terveyttä

Tärkeintä on lähteminen -kampanja muistuttaa kevyen liikunnan terveyttä edistävästä vaikutuksesta. Vartin kävely metsässä, tutustuminen lähipuistoon, pihatyöt tai asiointimatka kävellen tai pyöräillen – pienetkin teot edistävät terveyttä.

Parasta ulkoilua on luonnossa liikkuminen. Napapiirin Hengitysyhdistys kertoo tiedotteessaan, että luonnossa liikkuminen sopii erityisen hyvin hengityssairaille. Jo kaksi tuntia luonnossa parantaa vastustuskykyä tulehdussairauksia ja allergioita vastaan.

Napapiirin Hengitysyhdistys järjestää lauantaina Tärkeintä on lähteminen -kampanjaan liittyvän liikuntatapahtuman Hengitä ja hengästy. Tapahtuma pidetään ulkona ja se on kaikille avoin.

Hengitä ja hengästy -tapahtuma la 17.10. klo 13–14 ulkona Potkurin edessä, Pohjolankatu 2. Vapaa pääsy.
Liisa Karintaus, Sarjasta Metsä freskohuoneessa IV, 2020. fresko levylle.
Liisa Karintaus, Sarjasta Metsä freskohuoneessa IV, 2020. fresko levylle.

2. Kuukauden taiteilija jälleen Korundissa

Lapin taiteilijaseuran Kuukauden taiteilija -näyttelyt jatkuvat Korundin ravintolan remontin valmistuttua. Tauon jälkeen ensimmäisenä taiteilijana on Liisa Karintaus.

Karintaus (s.1977) on lähtöisin Rovaniemen Muurolasta. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2018. Hän on opiskellut taidetta myös Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa ja Concordian yliopiston kuvataiteen tiedekunnassa Montréalissa. Yksityisnäyttelyitä Karintauksella on ollut vuodesta 2002 lähtien kotimaassa ja ulkomailla.

Tällä hetkellä Karintaus toimii osa-aikaisena apuopettajana materiaaliopissa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Helsingissä.

Liisa Karintaus lokakuun taiteilijana 2.11. saakka Korundissa. Vapaa pääsy.
-
Kuva: Kaisa Siren

3. Runoja haiku- ja tankatekniikalla

Villa Vinkkelissä toteutetaan kolmen tapahtuman Luova Lauantai. Jokaisessa tapahtumassa kirjoitetaan runoja valokuvien pohjalta, mutta teemat vaihtuvat.

Lauantaina 24.10. teemana on haiku- ja tankarunous ja 17.11. fragmentaarinen runous. Lauantain 12.12. tapahtumassa haetaan erilaisia inspiraation lähteitä.

Ensimmäisenä lauantaina opitaan haikujen ja tankojen tekniikka ja kirjoitetaan paljon omia runoja.  Molemmat ovat vanhoja ja suosittuja japanilaisia runomittoja, joita nykyään käytetään vapaasti.

Runoworkshop la 24.10. klo 14–17 Villa Vinkkelissä, Vuopajantie 15. Ilmoittautumiset 23.10. mennessä anne@kirjoitaparemmin.fi. Yksittäinen workshop 39 e, kolme yhteensä 100 e.
-

4. Liisa Alanteelta kirja Israelin-vuosista

Tehtävä Israelissa on Liisa Alanteen päiväkirjamerkintöihin pohjautuva kertomus suomalaisten lähetystyöntekijöiden arkisesta työstä thaimaalaisten vierastyöläisten parissa Israelissa 2001–04. Kirjoittaja ja hänen työtoverinsa Tarja Säynevirta nimesivät kahden naisen tiiminsä Kriisikeskus Mobileksi.

Kirja vie lukijan vauhdikkaasti mosahvien ja kibbutsien viljelmille, Nasaretiin vankilavierailuille, umpisuolipotilaan hoitamiseen alkeellisissa oloissa, välinpitämättömien työnantajien kohtaamiseen palkkojen perimisessä, toisinaan pikaiseen kasteopetukseen sekä tuhansien Uusien Testamenttien jakamisen mahdollisuuksiin.

Liisa Alanne on työskennellyt yli kaksi vuosikymmentä Suomen Lähetysseuran työntekijänä thaimaalaisten parissa Thaimaassa ja Israelissa sekä sen jälkeen lähetyssihteerinä kotiseurakunnassaan Rovaniemellä.

Lähetystyöntekijä Liisa Alanteen kirjan julkaisutilaisuus pe 23.10. klo 17 Korkalovaaran kappelissa. Vapaa pääsy.