pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Maskin käy­töl­lä myös ta­lou­del­li­nen hyöty: Par­haim­mas­sa ta­pauk­ses­sa ketään ei tar­vit­se asettaa ka­ran­tee­niin, jos käy­te­tään mas­ke­ja, sanoo in­fek­tio­yli­lää­kä­ri Markku Broas

Rovaniemen kolmessa joukkoaltistuksessa asetettiin liki 300 ihmistä kahden viikon karanteeniin. Heistä yhdelläkään ei ole toistaiseksi ilmennyt koronaa. Ounasvaaran K-Supermarketissa maskeja on käytetty jo pari kuukautta. Kauppiaan mukaan kokemukset ovat hyviä.

Alkuviikosta Ounasvaaran K-Supermarketissa asioinut Kirsi Kaakkurivaara (vas.) miettii, että koronan kanssa tuskin voi olla liian varovainen. Perheessä onkin käytetty maskeja jo keväästä alkaen. Myös poika Niklas Kestilä kertoo tottuneensa kasvosuojukseen nopeasti. Kaakkurivaaraa palvelivat Eveliina Hoskio sekä kauppias Henna-Kaisa Rinne.
Alkuviikosta Ounasvaaran K-Supermarketissa asioinut Kirsi Kaakkurivaara (vas.) miettii, että koronan kanssa tuskin voi olla liian varovainen. Perheessä onkin käytetty maskeja jo keväästä alkaen. Myös poika Niklas Kestilä kertoo tottuneensa kasvosuojukseen nopeasti. Kaakkurivaaraa palvelivat Eveliina Hoskio sekä kauppias Henna-Kaisa Rinne.
Kuva: Anssi Jokiranta
"Kyllä se näin on. Varsinkin jos sekä mahdollisella tartuttajalla että hänen kanssaan samassa tilassa olleella on ollut maski, karanteenia ei luultavasti tarvita."
Markku Broas
Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri

Kasvomaskia käyttämällä voi estää paitsi koronaviruksen leviämistä myös laajoja karanteeneja.

– Kyllä se näin on. Varsinkin jos sekä mahdollisella tartuttajalla että hänen kanssaan samassa tilassa olleella on ollut maski, karanteenia ei luultavasti tarvita, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Karanteenipäätös harkitaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti. Tartuntatautiviranomainen arvioi muun muassa henkilöiden välisiä etäisyyksiä, maskin oikeanlaista käyttöä ja sitä, kuinka luotettavana tietoa maskin käytöstä voi pitää.

Broaksen mukaan maski on joka tapauksessa tehokas keino koronaviruksen torjunnassa, ja siksi niiden käytön pitäisi yleistyä edelleen.

– Meillä on siinä yksinkertainen koronalukko. Helppo tapa estää taudin meno ja tulo, hän sanoo.

Raskas karanteenipäätös

Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas toivoo, että maskeissa syntyisi oikein kansanliike.
Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas toivoo, että maskeissa syntyisi oikein kansanliike.
Kuva: Anssi Jokiranta

Viime viikolla uutisoitiin kolmesta laajasta altistuksesta. Yksi oli päiväkodissa, yksi ammattiopisto Redun yksikössä ja yksi lentopallo-ottelussa. Kussakin tapauksessa tuli tietoon yksi koronatartunta, jonka myötä kymmeniä altistuneita eli samassa tilassa olleita asetettiin tartuntatautilain mukaiseen kahden viikon karanteeniin.

Karanteeni on tartuntatautiviranomaisen päätös, jolla rajoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteeniin määrätty on oikeutettu Kelan tartuntatautipäivärahaan.

Broaksen mukaan maskin käyttö voi parhaimmillaan estää joukkoaltistumiset kokonaan. Jos asianmukaisesti maskia käyttäneellä henkilöllä todetaan myöhemmin koronatartunta, ketään paikalla olleista ei välttämättä tarvitse asettaa karanteeniin.

Samoin itseään voi suojata paitsi tartunnoilta myös karanteenilta. On nimittäin mahdollista, että jostakin tilanteesta altistunteiksi katsotaan vain ne, joilla ei ole ollut asianmukaista maskia.

Infektioylilääkäri korostaa, että tärkeintä on estää taudin leviäminen, mutta käytännössä karanteenien välttämisellä on taloudellisiakin hyötyjä, kun ei tarvitse jäädä pois töistä tai perua tapahtumia.

– Ja se on aina sille ihmiselle, joka asetetaan karanteeniin, raskas juttu, Broas sanoo.

"Varsinkin jos ollaan sisätiloissa lähekkäin, puhutaan ja lauletaan, niin silloin tartuntariski on isompi."
Markku Broas
Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri

Rovaniemen kolmessa tuoreessa joukkoaltistuksessa määrättiin karanteeniin yhteensä 271 ihmistä. Maanantai-iltapäivään mennessä heistä yhdelläkään ei ollut ilmennyt koronatartuntaa.

Sama toivottu lopputulos on ollut monissa aiemmissakin joukkoaltistumisissa. Broaksen mukaan Ylläksen tartuntaketju toimii kuitenkin varoittavana esimerkkinä siitä, että kyllä koronavirus myös leviää herkästi. Ketjussa on todettu tähän mennessä 64 tartuntaa eri puolilla Suomea. Niistä noin kymmenen on jatkotartuntoja, muut Ylläksellä saatuja.

– Varsinkin jos ollaan sisätiloissa lähekkäin, puhutaan ja lauletaan, niin silloin tartuntariski on isompi, Broas sanoo.

K-Supermarket Ounasvaaran henkilökunta pukeutui maskeihin ensimmäisten joukossa – "Miksipä ei?"

K-Supermarket Ounasvaaran kauppias Henna-Kaisa Rinne arvioi, että maski suojaa hyvin henkilökuntaa. Ainakin toistaiseksi sairastumisia onkin ollut tavanomaista vähemmän.
K-Supermarket Ounasvaaran kauppias Henna-Kaisa Rinne arvioi, että maski suojaa hyvin henkilökuntaa. Ainakin toistaiseksi sairastumisia onkin ollut tavanomaista vähemmän.
Kuva: Anssi Jokiranta

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on maskisuositus julkisilla paikoilla, jos turvavälejä ei voi pitää.

Rovaniemellä yksi tiennäyttäjä on ollut K-Supermarket Ounasvaara, jonka henkilökunta on käyttänyt kasvosuojaimia jo elokuusta.

"Totesimme, että jos voimme suojata itseämme ja asiakkaitamme, niin sen teemme."
Henna-Kaisa Rinne
Kauppias, K-Supermarket Ounasvaara

– Otin asian koulujen alkamisen aikaan puheeksi, ja totesimme, että jos voimme suojata itseämme  ja asiakkaitamme, niin sen teemme, kauppias Henna-Kaisa Rinne kertoo.

Sama käytäntö on ollut myös Henna-Kaisa ja Mats Rinteen toisessa kaupassa K-market Viirinkankaalla.

Kauppiaan mukaan palaute on ollut hyvää ja asiakkaat ovat ymmärtäneet maskien merkityksen.

– Aivan alussa muutama kysyi, että oletkos tullut kipeänä töihin, Henna-Kaisa Rinne sanoo.

Henkilökunta on saanut kokeilla itselleen mieluisimman maskin tai visiirin. Suojista, hanskoista, desinfiointiaineista ja siivouksesta tulee Rinteen mukaan lisäkuluja, mutta toisaalta sairauspoissaoloja on ollut tavallista vähemmän.

Lyskalla maskipäivä

Kouluja ja oppilaitoksia ei luokitella maskisuosituksessa julkisiksi paikoiksi, mutta Lyseonpuiston lukiolla vietettiin harjoittelumielessä maskipäivää perjantaina.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Hei Lyskalaiset! OPK haastaa teidät kaikki osallistumaan huomiseen maskipäivään. Kuten kaikki tiedätte Rovaniemen korona tilanne on kiihtymisvaiheessa. Ja ette varmaan halua että kaikki perutaan ja joutuisimme takaisin etäopetukseen. Tarkoituksena olisi pitää maskia päällä koko päivän ajan. Koululta ei valitettavasti ole tarjolla maskeja, eli maskit olisivat siis omakustanteiset. Tosin OPK tarjoaa joitain maskeja huomen aamulla niille jotka eivät syystä tai toisesta ole sellaista voineet hankkia. Ja täytyy myös muistaa että koulullamme on oppilaita jotka eivät voi terveydellisistä syistä käyttää maskia, joten kunnioitamme heitä. Maskit naamaan ja pysykää terveenä! -Aapo

Henkilön Lyseonpuiston lukion OPKH (@tylypahkan_hallitus) jakama julkaisu

Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Sárelle Porsanger arvioi, että 70 prosenttia opiskelijoista ja opettajista käytti maskia. Kokeilu sai paljon kiitosta.

Suunnittelussa huomioitiin suvaitsevaisuus maskittomia kohtaan.

– Ja hallitukselle on todella tärkeää estää kaikenlainen taloudellinen eriarvoisuus, ja siksi hankittiin noin sata maskia jaettavaksi.

Hallitukselle on todella tärkeää estää kaikenlainen taloudellinen eriarvoisuus, ja siksi hankittiin noin sata maskia jaettavaksi."
Sárelle Porsanger
Lyseonpuiston lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja
Kaupungin maskien jako vähävaraisille ma ja pe klo 10–11.30 sekä to klo 15–16.30 Kansalaistalolla, Rovakatu 23.

Kylien jakelupaikat: https://urly.fi/1MmJ