Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Maa­han­muut­to­vi­ras­to sulkee seit­se­män vas­taan­ot­to­kes­kus­ta vuoden loppuun men­nes­sä – Kemin vas­taan­ot­to­kes­kus sul­je­taan, Ro­va­nie­mel­lä vä­hen­ne­tään paik­ko­ja

Maahanmuuttovirasto kertoo, että Suomeen on tullut tänä vuonna noin puolet vähemmän uusia turvapaikanhakijoita kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Maahanmuuttovirasto irtisanoo seitsemän vastaanottokeskuksen sopimukset ja supistaa kolmen keskuksen paikkamäärää vuoden 2020 loppuun mennessä. Irtisanottavien joukossa on 200-paikkainen Kemin vastaanottokeskus, joka lopetetaan joulukuun loppuun mennessä.

Rovaniemen vastaanottokeskuksesta vähennetään 68 paikkaa syyskuun loppuun mennessä. Keskuksen uusi paikkamäärä on 200.

Virasto kertoo tiedotteessaan, että Suomeen on tullut tänä vuonna noin puolet vähemmän uusia turvapaikanhakijoita kuin vastaavana aikana viime vuonna. Koronapandemian aikana rajoilla on jätetty vain yksittäisiä turvapaikkahakemuksia.

Maahanmuuttovirasto ei ole tehnyt pandemian aikana uusia lakkauttamispäätöksiä, vaikka turvapaikkahakemuksia on tullut vähän. Sen sijaan virasto järjestänyt vastaanottokeskusten ylimääräisistä paikoista keskuksiin tarvittaessa käyttöön otettavia karanteeni- ja eristystiloja.

– Kaikkien nykyisten vastaanottokeskusten toiminta on ollut yleisesti ottaen hyvää. Lisäksi keskukset ovat pystyneet toimillaan estämään koronan leviämistä, ja haastavissa tilanteissa on tehty hyvää työtä, vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen kertoo.

Koronavirustilanteen myötä vastaanottokeskusten käyttöaste on laskenut selvästi noin 90 prosentin tavoitetason alapuolelle. Maahanmuuttovirasto arvioi, että vuoden loppuun mennessä käytössä olevan noin 1 400 ylimääräistä paikkaa.

– Meillä on oltava vapaita paikkoja toisaalta uusien turvapaikanhakijoiden varalta ja toisaalta siltä varalta, että koronatilanne vaikeutuisi uudelleen. Yhteiskunnalla ei kuitenkaan ole varaa suureen määrään käyttämättömiä paikkoja, Nuutinen kommentoi.