Onnettomuus: SVT: Kii­ru­nas­sa ka­don­nut moot­to­ri­kelk­kai­li­ja löytyi kuol­lee­na

Pääkirjoitus: Kemin kohtalo osoit­taa, että kuntien ra­hoi­tus­poh­ja ri­kot­tiin sote-uu­dis­tuk­ses­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Tee­ri­kal­lioon tuskin löytyy pul­lan­tuok­suis­ta pai­kal­lis­ta päi­vä­ko­ti­yrit­tä­jää

-
Kuva: Jussi Leinonen

Me Teerikallion päiväkodin lasten vanhemmat vastustamme kaupungin esitystä yksityistää tämä päiväkoti. Teerikallio on rakas ja perinteikäs päiväkoti, jonka hoitopaikkoja jonotetaan ja jonne ammattitaitoinen henkilökuntaa hakeutuu.

Lastemme näkökulmasta talon toimintakulttuuri on luonut turvaa ja luottamusta. Kuka lupaa, että ympäristö pysyy tällaisena yksityistämisen jälkeen? Miten me pystymme arvottamaan talouden kielellä pitkäikäisen ja osaavan henkilökunnan kykyä vastata varhaisessa vaiheessa lastemme tarpeisiin?

Yksi Rovaniemen vanhimmista integroidusta erityisryhmästä toimii Teerikalliossa, jossa tähän toimintaan on vahvaa ammattitaitoa ja kokemusta. Vaativan erityistuen tarve ei tule laskemaan, joten osaamista tältä saralta tulee vaalia. Integroidulla ryhmällä on myös pitkä yhteistyö Korkalovaaran koulun ja siellä tapahtuvan erityisopetuksen kanssa.

Siirtohalukkuus lasten päiväkotipaikoissa Rovaniemellä on tällä hetkellä yksityisistä yksiköistä kaupungin päiväkoteihin. Miksi?

Meillä monella on kokemuksia varhaiskasvatuksen heikosta laadusta yksityisissä yksiköissä. Kunnallisia päiväkoteja pidetään usein yksityisiä houkuttelevampina työnantajina, ja joidenkin yksityisten toimijoiden vaikeuksista pitää kiinni henkilökunnastaan on keskusteltu paljon.

"Meillä monella on kokemuksia varhaiskasvatuksen heikosta laadusta yksityisissä yksiköissä."

Kaupunki ei kiistä laadunvarmennushaasteita, ja jo nykyiseen yksityiseen toimintaan ollaan lisäämässä resursseja.

Yksityisten päiväkotien osuus on Rovaniemellä kasvanut hurjaa vauhtia. Taloussuhdanteiden muuttuessa toiminnan järjestäminen voi langeta nopeastikin takaisin julkiselle puolelle kuten tämän kesän kahden yksikön lakkauttaminen näytti. Yksityiset päiväkodit ovat parhaimmillaan laadukas ja vetovoimainen lisä kaupungin tarjonnassa, mutta kokonaisvastuu palveluiden järjestämisestä on kunnalla.

Tyytymättömyys yksityisten toimijoiden ”resurssitehokkaaseen” toimintaan monella sektorilla ei ole enää mikään uutinen. Sote-puolella on yksityistämisestä ja laadun varmennuksen epäonnistumisesta varoittavia esimerkkejä.

Ajatus siitä että Teerikallion päiväkotiin löytyisi pullantuoksuinen paikallinen yrittäjä, jonka keskiössä olisi lasten hyvinvointi eikä voiton tavoittelu, ei ole realistista. Selkeä trendi on, että suuret monikansalliset sijoitusyhtiöt ovat löytäneet tästä sektorista omistajilleen rahasammon.

Oletettu säästöpotentiaali yksityistämiseen (147 000 e/v) perustuu yhden vuoden tilinpäätöslukuihin. Onko tämä tiedolla johtamista? Meille ei ole esitetty laskelmia esityksen välillisistä kustannuksista. Se tiedetään, että kustannussäästöt yksityistämisestä koostuvat pääosin henkilöstökuluista.  Vähemmän henkilökuntaa ja palkkaa tarkoittaa kaupungin näkökulmasta vähemmän verotuloja ja työnhakijoiden määrän kasvamista.

Rovaniemi mainostaa itseään lapsiystävällisenä paikkana. Tämänhetkiset säästötoimet eivät tue tätä brändiä, eikä myöskään Rovaniemen pitovoimaa. Hyvin toimivan päiväkodin yksityistäminen ei ole kestävää, ei meidän lapsiemme eikä myöskään kaupungin talouden näkökulmasta.

Heidi, Ilkka, Maiju ja 44 muuta Teerikallion lasten vanhempaa