Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Kolumni: Mikä on metsä?

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Sokliko toisi töitä?

Soklia mainostetaan 2 000 työpaikan tuojana. Aprillipilaako? Soklihan toteutuisi kuin Kevitsa.

Lapin liiton tilaston mukaan ennen Kevitsaa (2007-08) Sodankylän väkeä ”pendelöi” töissä 165, vuonna 2012 vain 10. Pendelöijät siirtyivät Kevitsalle, kone-, auto- ja rekkakuskit halutuimpina. Joku yrityskin lopetti. Yhden miehen yrityksenä 1992 aloittanut, 50:n työpaikaksi kasvanut puualanyritys siirsi toimintansa etelään.

Kun pitäjän yritteliäintä väkeä, reissatenkin työn hakeneita, vaihtoi kaivoksen leipiin, käynnisti se pitäjän työelämän yksipuolistumisen ja yritteliäisyyden hiipumisenkin. Se loi alun negatiiviselle kehitykselle. Se voimistui, kun kaivos ei tuonut lisäeurojakaan talouteen – ei edes lisää veroeuroja. Tulos näkyy nyt ydinkeskustan liiketilojen ikkunoissa julistein: ”loppuunmyynti, vuokrataan”.

2013 ja 2014 koettiin verotuloissa pieni piristys, kun kaivosjohtajakin asui Sodankylässä ja maksoi 500 000 euron tuloillaan veron kuntaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.