Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Odotin 89-vuo­tiaan in­va­li­di­mie­he­ni kanssa LKS:ssa tun­ti­kau­sia Ke­la-tak­sia, turhaan

Olin 89-vuotiaan mieheni kanssa käymässä 28.2. LKS:ssa Sydänpajalla, sydäntahdistiminen tarkastuksen vuoksi. Tulimme Kela-taksilla, jonka olin tilannut jo edellisenä päivänä. Tämä matka sujui aivan hyvin, ja auto tuli ajallaan.

Sydänpajalla asia hoitui 10 minuutissa. Tämän jälkeen tilasin invalidi-Kela-taksin, koska mieheni on liikuntakyvytön ja pyörätuolissa. Ennakkoon en voinut sitä tilata, koska en tiennyt, kuinka paljon aikaa tarkastuksessa menee.

Sitten ne vaikeudet alkoivat. Tilaukseni otettiin kyllä vastaan, ja jäin odottamaan taksin tuloa. Odotin puoli tuntia, eikä taksia kuulunut. Soitin uudelleen, ja kysyin viivästyksen syytä. Vastaus oli: ei ole autoja.

Taas odotin puoli tuntia, ja soitin taas. Sama vastaus: ei autoja.

Mieheni oli laitettu palvelutalossa pyörätuoliin kello 15.30 ja kello oli jo 19.30. Soitin taas toiseen Kela-taksinumeroon ja odotin, ei autoa.

Soitin yhteensä 11 kertaa eri numeroihin: Lähi, Menevä, taksit, ei mistään apua.

Soitin yhteensä 11 kertaa eri numeroihin: Lähi, Menevä, taksit, ei mistään apua.

Mieheni oli jo hyvin väsynyt ja nukkui pää riipuksissa. Emme saaneet mitään syötävää, kun kaikki oli jo kiinni, mistä olisi voinut jotakin saada. Mieheni oli syönyt viimeksi 12 maissa.

Hoivakodissa hän on suurimman osan aivan vuodelevossa, joten oli melko kärsimys istua.

Olin jo itkun partaalla, kun en tiennyt, mistä avun saisin. Meinasin soittaa poliisin tai ambulanssin, kun alkoi pelottaa, että jäisimme yöksi sinne yksin aulaan istumaan.

Onneksi puhelimessani oli vielä virtaa. Valitsin jo 112-hätänumeron, kun huomasin, että iso auto pysähtyi sairaalan ovelle.

Tämä auto oli tullut Ylläsjärveltä hakemaan asiakasta. Kerroin auton kuskille Jounille kauheasta kohtalostamme, ja pyysin olisiko hänellä mahdollisuutta viedä meitä Saarenkylään hoitokotiin.

Kello lähenteli jo puolta yhdeksää. Jouni oli niin ystävällinen, että lähti meitä viemään, muuten varmaan istuisimme vieläkin LKS:ssä, jos olisimme Rovaniemen autojen varassa.

Saako turisteilta enemmän rahaa kuin Kela-kyydistä, vai mikä on syy?

Apua ei löytynyt omasta kunnasta, vaan piti toisesta kunnasta apua saada. Missä mättää Rovaniemellä? Onko auton omistajat valikoivia kyytien suhteen, kun eivät lyhyet matkat kiinnosta? Autoja varmaankin on. Saako turisteilta enemmän rahaa kuin Kela-kyydistä, vai mikä on syy?

Minä kyllä koin tämän jo hengenvaaralliseksi tapaukseksi, kun apua ei löytynyt Rovaniemen kaupungista. Kun pääsimme hoitokotiin kello 21 mennessä, mieheni oli niin väsynyt, että juuri sai lääkkeet hoitaja annettua. Hän oli niin lopen uupunut, ettei jaksanut syödä.

Kun pääsimme hoitokotiin kello 21 mennessä, mieheni oli niin väsynyt, että juuri sai lääkkeet hoitaja annettua.

Onko kenelläkään toisella tällaisia tapauksia ollut?

Sirkka Kuusela