Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lohesta pa­luu­muut­ta­ja Ke­mi­jo­keen

Tutkija Jukka Jormola luennoi mahdollisuuksista palauttaa lohi Kemijokeen. Mediassa näkee välillä jopa periaatteellisilta kuulostavia mielipiteitä, että aikoinaan Euroopan tuottavimpaan lohijokeen se olisi jo myöhäistä.

Mielipiteelle periaate on huono peruste, koska usein siihen turvaudutaan, kun vaihtoehdon myöntäminen on mahdotonta. Maailmalla lohi on noussut padottuihinkin jokiin jo vuosikymmeniä. Myös Isohaaran alla kiehuu joka kevät sukukokous nousuhaluja viestien. Miksei Kemijoella haluta antaa lohelle oikeaa mahdollisuutta edes yrittää?

Kemijoen valjastaminen oli ehkä välttämätöntäkin sotakorvauksista selviämiseksi ja sodasta toipuvan maan kehittymisen edellytys. Se on jo historiaa. Toteutustavasta jälkipyykkeineen jäi pysyvä paha maku lappilaisiin suihin. Lupaukset lohen palaamisesta ovat yhä lunastamatta.

Tuore Karvalakkiooppera päivittää hyvin tuskaa, jonka lohen menettäminen aiheutti erityisesti joesta eläneille ihmisille.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.