kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Kolumni

Lauan­tai­vie­ras: Yli­op­pi­las­juh­lien mer­ki­tys nuo­rel­le

Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Osmo Huhtala. Hän on Lyseonpuiston lukion rehtori.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Osmo Huhtala. Hän on Lyseonpuiston lukion rehtori.

Tänään vietetään monessa lukiossa hyvin erilaista kevään ylioppilasjuhlaa. Hetken voi hämmentää, ettei nyt ole kevät eivätkä syksynkään ylioppilaskirjoituksetkaan ole vielä olleet.

Miksi siis juhlimme?

Minulle on ollut aina selvää ylioppilasjuhlien merkitys valmistuville nuorille. Tämän vuoden keväänä se kuitenkin aukesi aivan uudella tavalla.

Saimme juuri pidettyä ylioppilaskokeet, kun korona pysäytti kaiken lähivuorovaikutuksen lukiolla.


"Muutama opiskelija oli sitä mieltä, etteivät olisi tulleet lukioon, jos olisivat tienneet, et-teivät saa viettää ylioppilasjuhlaansa."


Ensimmäinen huoli, mikä ylioppilaskokelailta painoi, olivat kevään juhlat. Mitä lähemmäs valmistuminen tuli, sitä enemmän opiskelijat kyselivät juhlien perään. Osa opiskelijoista halusi jopa jatkaa lukio-opintojaan, jotta pääsisivät juhlimaan lakin saantia oikeana päivä.

Muutama opiskelija oli sitä mieltä, etteivät olisi tulleet lukioon, jos olisivat tienneet, et-teivät saa viettää ylioppilasjuhlaansa.

Minulle oli selvää alusta asti, että juhlat tullaan pitämään. Päivä vain voi olla eri kuin tavallisesti, ja osallistujamäärä rajattu.

Juhlahetki on näille nuorille viimeinen kerta, kun he kokoontuvat saman tutun porukan kanssa yhteen. Osan kanssa on voitu olla yhdessä tai samalla luokalla esikoulusta saakka. Ensin on kuljettu läpi peruskoulun yhdeksän vuotta, tämän jälkeen vielä kolmesta neljään vuotta lukiossa.

On tuettu toinen toista, on naurettu yhdessä ja lopuksi hikoiltu ylioppilaskokeissa. Suurimmalle osalle valmistuvista opiskelijoista tuo tarkoittaa, että tähän mennessä eletystä elämästä tähän yhteiseloon on käytetty yli puolet.

 Ylioppilasjuhlat ovat päätös tälle kaikelle. On siis hyvä juhlia vielä kerran kaikkien tuttujen kanssa ja iloita siitä, mitä on tähän mennessä saavuttanut. Samalla kuitenkin jo haaveillen siitä, mitä tulevaisuus ja elämä eteen tuo.

Opiskelijamme ovatkin valmiita kohtaamaan maailman ja ottamaan ohjat omasta elämästään. Heille on  myös sälytetty vastuu pelastaa maailma sitä uhkaavalta suurimmalta katastrofilta, ilmastonmuutokselta. Minusta he pystyvät siihen. Ovathan he valmistuneet ylioppilaiksi keskellä koronan pysäyttämän yhteiskunnan.

He ovat juhlapäivänä ansainneet! Onnea kaikille kevään 2020 ylioppilaille!

Kirjoittaja on Lyseonpuiston lukion rehtori.