kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Tilaajille

Lappi on ja­kau­tu­mas­sa voit­ta­jiin ja hä­viä­jiin: Ro­va­nie­men tu­le­vai­suus­kun­to on kes­kus­kau­pun­kien kärkeä, Lapin reu­na-aluei­den kunnat jäävät ver­tai­lus­sa hän­nil­le

Tuore alueiden tutkimus paljastaa Lapin kuntien väliset isot erot elinvoimaisuudessa. Rovaniemi yltää kokoluokassaan Suomen kärkeen tasaisella suorituksella. Tornio peittoaa Kemin muilla mittareilla paitsi vihreässä siirtymässä. Matkailukunnat pärjäävät vertailussa hyvin.

Alueiden tutkimus 2021 vertailee kuntien tulevaisuuskuntoa tilastotietojen pohjalta.
Alueiden tutkimus 2021 vertailee kuntien tulevaisuuskuntoa tilastotietojen pohjalta.
Kuva: Miila Kankaanranta

Lapin kunnat jakautuvat ääripäihin kuntien elinvoimaisuutta koskevassa vertailussa, kertoo tuore Alueiden tutkimus 2021. Osa lappilaiskunnista pärjää vertailussa erinomaisesti, ja samaan aikaan toiset pitävät perää.

– Missään muualla Suomessa ei ole näin voimakasta eriytymistä. Kehityksen ei pitäisi antaa mennä näin. On kaikkien etu, että kaikki pidetään mukana, sanoo johtava asiantuntija Terhi Tikkanen-Lindström tutkimuksen tehneestä WSP Finlandista.