Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Gal­lu­pit voivat mennä uusiksi

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lapissa todettu en­sim­mäi­set lin­tu­inf­luens­sa­kuo­le­mat – Suo­mes­sa yli 80 000 tur­kis­tar­ha­eläin­tä on mää­rät­ty lo­pe­tet­ta­vak­si epi­de­mian takia

Lintuinfluenssaepidemia on jonkin verran rauhoittunut sekä luonnonvaraisten lintujen että turkistarhojen osalta.

Kemijärveltä kuolleena löytynyt nuori pikkukajava.
Kemijärveltä kuolleena löytynyt nuori pikkukajava.
Kuva: Pirkka Aalto

Lapista on löydetty kaksi lintuinfluenssaan kuollutta pikkukajavaa. Kyseessä ovat Lapin ensimmäiset todetut lintuinfluenssakuolemat.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Toinen linnuista löytyi Inarista ja toinen Kemijärveltä heinäkuun loppupuolella.

Läänineläinlääkäri Pirkko Pirinen kertoo Ylelle, että kyseessä on valtamerilintu, jota ei juurikaan tavata sisämaassa.

Nämä kaksi sairasta yksilöä olivat Pirisen mukaan harhautuneet matkallaan, sillä kumpikin löytyi metsästä, ei vesistön ääreltä.

Muita tartuntoja ei ole Lapissa todettu.

Valtakunnan tasolla lintuinfluenssaepidemia on jonkin verran rauhoittunut, kertoi Ruokaviraston eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston johtaja Terhi Laaksonen STT:lle tiistaina.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemat lintuinfluenssan takia ovat vähentyneet. Tänä vuonna on kuitenkin kuollut tuhansia luonnonvaraisia lintuja tautiin.

– Joukkokuolemat ovat vähentyneet selvästi siitä, mitä ne olivat vielä muutama viikko sitten. Tänä vuonna on havaittu 25 luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssatapausta, joiden joukossa on myös joukkokuolemia.

Siipikarjatiloilla ei ole havaittu Laaksosen mukaan yhtään tartuntatapausta. Tauti ei ole myöskään tarttunut ihmiseen.

Kahdella turkistarhalla on havaittu virusmuunnoksia

Epidemian taustalla Suomessa on esimerkiksi runsas turkistarhojen määrä.

Lintuinfluenssatartuntoja on havaittu 21 turkistarhalla. Tähän mennessä noin 84 000 eläintä on määrätty lopetettavaksi kahdeksalla eri tilalla. Näistä kuudella määrättiin kaikki eläimet lopetettavaksi ja kahdella vain osa.

– Uusia tartuntatiloja todetaan harvemmin kuin aiemmin. Tällä hetkellä on tutkittavana neljän uuden tarhan näytteet. Niiden tulokset valmistuvat tällä viikolla, Laaksonen sanoo.

Lintuinfluenssaepidemiaa ei ole havaittu Laaksosen mukaan näin suuressa määrässä turkistarhoja muualla Euroopassa kuin Suomessa. Ensimmäinen tartunta turkistarhassa Suomessa havaittiin tänä vuonna 13. heinäkuuta.

Epidemia on ollut näin laaja Suomessa esimerkiksi siksi, että turkistarhoja on paljon.

– Lisäksi luonnonlintujen joukkokuolemia on sattunut juuri turkistarha-alueilla. Kaikilla tarhoilla ei ole myöskään ollut riittävää suojausta luonnonlintuja vastaan. Luonnonlintuja ei saisi päästää kosketuksiin turkiseläinten kanssa, Laaksonen sanoo.

Turkistarhauksen kieltäminen ei ole Laaksosen mukaan välttämätöntä nykyisen epidemian kannalta. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos epidemia pahenee.
Turkistarhauksen kieltäminen ei ole Laaksosen mukaan välttämätöntä nykyisen epidemian kannalta. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos epidemia pahenee.

Kaikki turkistarhoissa havaitut tartunnat on todettu tähän mennessä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa.

Laaksosen mukaan kahdella turkistarhalla on tähän mennessä havaittu virusmuunnoksia, jotka lisäävät viruksen sopeutumista nisäkässoluun.

– Nämä muunnokset eivät kuitenkaan lisää vielä lintuinfluenssaviruksen tarttumisherkkyyttä ihmiseen.

Ruokavirasto ei näe tarvetta tarhauksen kieltämiselle

Ruokavirasto suunnittelee tällä hetkellä laajempaa näytteenottoa lintuinfluenssan varalta useammille turkistarhoille. Tähän mennessä näytteenotto on riskiperusteista.

Ruokavirasto ei ole tällä hetkellä laajentamassa toimenpiteitä lintuinfluenssaepidemiaa vastaan muilta osin. Uusia toimenpiteitä voidaan kuitenkin harkita, mikäli tilanne huononee. Näin voi esimerkiksi käydä, jos taudista ilmenee ihmiselle vaarallisempia muunnoksia tai jos tartunnat lisääntyvät.

– Uusia toimenpiteitä voisivat olla esimerkiksi laajemmat eläinten lopetukset tarhoilla, joilla on ilmennyt tai epäillään lintuinfluenssaa.

Turkistarhauksen kieltäminen ei ole Laaksosen mukaan välttämätöntä nykyisen epidemian kannalta. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos epidemia pahenee.

– Turkistarhauksen kieltäminen olisi iso ja järeä toimenpide. Tällä hetkellä Ruokavirasto ei ole suositellut sitä ministeriölle, mutta kanta voi toki muuttua.

Laaksonen korostaa, että turkistarhojen terveysturvallisuutta tulee parantaa.

Uutista päivitetty 8.8. klo 21.47: Lisätty kuva kuolleena löydetystä pikkukajavasta.