Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Häiriö: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Tilaajille

Lapin pik­ku­kun­tien ap­tee­kit sääs­ty­vät ve­ro­ruk­kauk­sen avulla – ­Ke­mi­jär­vel­lä kym­me­nen ihmistä työl­lis­tä­vä ap­teek­ka­ri pitää lää­ke­sääs­tö­jä silti kovana paik­ka­na: "Maksaa meille yhden far­ma­seu­tin vuo­si­pal­kan verran"

Kemijärvellä apteekkia pyörittävä ja kymmenen henkilöä työllistävä Marjo Laevens laskee, että tuleva lääketaksan uudistus leikkaa hänen apteekkinsa liikevaihtoa ja tuottoja tuntuvasti. Pelkona on, että henkilöstöbudjetti supistuu.

– Nyt kun kaikki kulut nousevat, niin apteekkeja rokotetaan vielä leikkauksilla. Meidän on pakko niellä tämä mitä on tulossa. Olen laskenut, että tämä maksaa meille yhden farmaseutin vuosipalkan verran.

– Jos apteekkien toiminta  heikkenee, niin se tuo lisäpainetta muuhun terveydenhuoltoon.

Lääketaksa on apteekin saama korvaus lääkkeen ostamisesta, varastoimisesta ja luovuttamisesta asiakkaalle. Se lasketaan eri valmisteille hintaryhmäkohtaisilla kertoimilla. Jos tällä hetkellä reseptilääke maksaa tukussa esimerkiksi 100 euroa pakkaukselta, on apteekin marginaali noin 30 euroa. Uudistuksen jälkeen apteekin marginaali laskee runsaat puolitoista euroa.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi