Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lapin Kansan Risto Pyy­köl­le Suuri Jour­na­lis­ti­pal­kin­to pe­to­va­hin­ko­kor­vaus­ju­tuis­ta

Vuoden 2022 Suuri Journalistipalkinto -voittajat palkittiin keskiviikkoiltana suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla.

Risto Pyykkö palkittiin vuoden alueellisena vaikuttajana.
Risto Pyykkö palkittiin vuoden alueellisena vaikuttajana.
Kuva: Sanna Nuutinen, Fotobakery oy

Lapin Kansan toimittaja Risto Pyykkö palkittiin Suurella Journalistipalkinnolla Vuoden alueellinen vaikuttaja -sarjassa. Palkinto tuli petovahinkokorvauksia koskevista jutuista.

Valtio on maksanut vuosina 2016–2021 noin 40 miljoonaa euroa suurpetojen aiheuttamista vahingoista poronomistajille. Pyykkö on tutkinut rahojen käytön epäselvyyksiä ja seurauksia. Hän on muun muassa kiinnittänyt huomiota petokantojen ja maksettujen korvausten väliseen ristiriitaan.

Pyykkö on selvittänyt, millaisia seurauksia suurista petovahinkokorvauksista on ollut Suomen suurpetopolitiikalle sekä suurpetojen tappamiseen myönnettyjen poikkeuslupien määrälle. Ennen Lapin Kansan juttuja aihetta ei juuri ollut käsitelty mediassa.

Lue lisää: Lapin Kansan Risto Pyykkö on ehdolla Suuren jour­na­lis­ti­pal­kin­non saa­jak­si – pal­kin­to­eh­dok­kuus tuli pe­to­va­hin­ko­kor­vauk­sia kos­ke­vis­ta ju­tuis­ta

Jutut ovat vaikuttaneet laajasti porotalouteen ja johtaneet petokorvauksia koskevan lainsäädännön muutoksiin.

Julkisuudella saattoi olla vaikutusta siihen, että lisäkorvauksia eniten petovahinkoja kärsineille poronomistajille tarjonnut Lex Halla kumottiin vuonna 2018. Lapin Kansan jutut ovat herättäneet vähitellen myös paliskunnat.

– Paliskuntien sisällä seurataan, että jos on tällaista epätervettä poronhoitokulttuuria, niin siihen puututaan hanakammin ja se nostetaan keskusteluun. Se nähdään ongelmana myös elinkeinon sisällä, Pyykkö kertoo MTV:n haastattelussa.

Palkintogaalassa Pyykkö kertoo saaneensa aiheestaan enimmäkseen hyvää palautetta, vaikka aluksi vähän hirvittikin. Paliskuntien elinkeinon sisäinen kontrolli on Pyykön mukaan parantunut ja loppujen lopuksi se kaikki sataa myös elinkeinon laariin.

Uutisen äärellä oleminen tuntuu Pyyköstä siltä, että tämä pitää katsoa loppuun asti.

Pyykkö aikookin jatkaa aihepiirin kimpussa ja tutkia esimerkiksi virallisen kanta-arvion ja paliskuntien ilmoittaman ahmamäärän eroja.

Alueellinen vaikuttaja -sarjassa ehdolla olivat Pyykön lisäksi Hufvudstadsbladetin Annica Lindström jutuillaan häirinnästä Ahvenanmaan teatterimaailmassa sekä Kalevan Henrik Ahola, Panu Sivula, Susanna Kemppainen ja Antti Pasanen Oulun yhdyskuntajohtajasta tekemillään paljastuksilla.

Vuoden alueellinen vaikuttaja palkintoluokka lisättiin kilpailuun tänä vuonna.

Lapin Kansan tähtitoimittaja Risto Pyykkö haastattelee poromies Johan Aslak Labbaa Enontekiön Hetassa 11.11.2019.
Lapin Kansan tähtitoimittaja Risto Pyykkö haastattelee poromies Johan Aslak Labbaa Enontekiön Hetassa 11.11.2019.
Kuva: Jussi Leinonen
Risto Pyykön juttuja:

Pa­lis­kun­tien pu­heen­joh­ta­ja ei hyväksy kik­kai­lua kor­vauk­sil­la: "Tuleen ei saa jäädä ma­kaa­maan, vaan on et­sit­tä­vä pois­pää­syä"

Ahmalla on iän­ikui­nen maine pe­dois­ta pa­him­pa­na – mutta miksi Suomi maksaa sen tap­pa­mis­ta po­rois­ta paljon kal­liim­min kuin Norja tai Ruotsi, joissa ahmoja on enem­män?

Tässä ovat Suomen par­ja­tuim­mat po­ro­no­mis­ta­jat: Leo Jun­tu­nen ja Harri Kuvaja ker­to­vat, mitä on muh­kei­den pe­to­kor­vaus­ten takana – "Jo­kai­nen voi tulla va­paas­ti ko­kei­le­maan"

Pe­to­va­hin­ko­ja tar­kas­ta­vil­la vi­ran­omai­sil­la on usein mah­do­ton teh­tä­vä: "Samana päivänä pitäisi olla Kut­tu­ras­sa ja Se­ve­tis­sä"

Hos­sa-Ir­ni ohitti kor­vauk­sis­sa jopa Kä­si­var­ren, jossa on ainakin viisi kertaa enemmän poroja – ti­las­tot ker­to­vat, miten va­hin­gon­kor­vauk­set elät­tä­vät osan pa­lis­kun­nis­ta

Palkintoja jaettiin myös neljässä muussa sarjassa: Vuoden journalisti, Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko sekä Vuoden pomo.

Vuoden journalisti on pilapiirtäjä Ville Ranta Iltalehdestä. Ehdolla olivat myös dokumentaristi Jaakko Keso Yleltä sekä reportteri Katriina Pajari Helsingin Sanomista.

Vuoden juttuna palkittiin Katja Kuokkasen "Työtaistelu" Helsingin Sanomissa. Ehdolla olivat lisäksi Anna Pihlajaniemen ja työryhmän ”Hyvä vuosi” Kodin Kuvalehdessä sekä Riikka Smolander-Slotten jutut rytmisen voimistelun epäasiallisesta urheilukulttuurista Ylellä.

Vuoden journalistiseksi teoksi valittiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan raportoineiden toimittajien ja kuvaajien työ. Ehdokkaana olivat myös Satakunnan Kansan Tomi Lähdeniemen ja Sakari Muurisen kantelut Rauman ja Porin kaupunkien tiedon pimityksistä sekä Helsingin Sanomien Tuomo Pietiläisen, Esa Mäkisen, Emilia Verasen ja Onni Nybergin verotietovalitus.

Vuoden pomoksi valittiin A-lehtien ajankohtaismedioiden sisältöpäällikkö Eeva Sederholm. Ehdolla olivat myös Ilta-Sanomien uutispäällikkö Kaisa Ylhäinen sekä Iltalehden politiikan toimituksen päällikkö Juha Ristamäki.

Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Palkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassa. Voiton perusteena on merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.

Poiminta

Palkintolautakunta

Iina Artima-Kyrki, vastaava päätoimittaja, A-lehdet

Minna Asikainen, uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimituspäällikkö, Yle

Tomi Einonen, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset

Saija Hakoniemi, vastaava päätoimittaja, Otavamedia

Minna Holopainen, vastaava päätoimittaja, STT (Päätoimittajien yhdistys)

Perttu Kauppinen, vastaava päätoimittaja, Iltalehti (Alma Media)

Jouni Kemppainen, päätoimittaja, Maaseudun Tulevaisuus (Viestimedia)

Antti Kokkonen, vastaava päätoimittaja, Lapin Kansa (Kaleva Media)

Pekka Mervola, vastaava päätoimittaja, Keskisuomalainen

Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Tapio Sadeoja, päätoimittaja emeritus

Erja Yläjärvi, vastaava päätoimittaja, Hufvudstadsbladet (KSF Media)

Palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistuneet oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.